МЕНИ

Насловна » Активности » Саопштења

Саопштења

10. децембар 2018.

РУЖИЋ ЧЕСТИТАО МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА

 Ружић честитао Међународни дан људских права

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, свим грађанима и грађанкама Републике Србије честита Међународни дан људских права.

Србија данас јесте добар и вредан пажње пример државе која је људска и мањинска права подигла до нивоа највиших међународних стандарда. Ова година протекла је у знаку унапређења права припадника националних мањина чиме смо послали још једну поруку свету да можемо сви заједно, поштујући једни друге,  богатећи једни друге, градити Србију као модерно, толерантно, мултиетничко друштво, у којем има места за све оне који воле и прихватају ову земљу као своју”, оценио је министар Ружић.

Истакао је да је поштовање и унапређење људских права важан сегмент државне политике Републике Србије, а да је данашњи дан  прилика да се подсетимо на значај поштовања права  и достојанства сваког појединца.

Уз жељу да данашње поруке инспиришу на узајамно поштовање, поверење и толеранцију честитам свим грађанима Републике Србије Међународни дан људских права“, рекао је министар Ружић.

07. децембар 2018.

Службеници МДУЛС-а на обуци за Е-писарницу

Примена нових технологија и сервиса сместила је Министарство државне управе и локалне самоуправе у центар промена које доносе до сада највеће трансформације државне управе. То је разлог због ког би ми, службеници овог Министарства, требало да будемо предводници“ поручила је секретарка Министарства Станија Вишекруна службеницима Министарства на обуци за коришћене унапређене верзије апликације за Е-писарницу.

 Службеници МДУЛС-а на обуци за Е-писарницу

Министарство је у току 2015. године  спровело поступак израде софтвера за подршку управљању организацијом и процесима у оквиру организације у циљу смањења бирократије, транспарентности у раду, као и повећање ефикасности. Захваљујући овом софтеверу, сви предмети Министарства државне управе и локалне самоуправе евидентирани у писарници Управе за заједничке послове Републичких органа се скенирају и електронски путем прослеђују обрађивачима који са радом на предмету почињу и пре но што га добију у папирном облику достављен. Софтер такође омогућава да се предмет доставити свим учесницима електронски.

Апликативно решење електронске писарнице је у овој години унапређено и његова потпуна имплементација се очекује од почетка 2019. године.

Рад у унапређеној апликацији електронске писарнице омогућава обраду предмета који се односе на послове јавних набавки са укључивањем свих учесника у процесу, на финансијаке обавезе Министарства на начин да сви који су укључени у процес дају своје извештаје и сагласности кроз апликацију, обраду документације везане за права запослених (израда решења, потврда и других докумената) и достава електронским путем, обраду и других предмета који се односе на учешће више унутрашњих организационих делова министарства све у циљу ефикасности и уштеде канцеларијског материјала (мишљења на законе, уредбе, правилнике...). Унапређена апликација омогућава још и слање документа на сагласност ка више руководиоца који могу консултовати своје сараднике и одобравање документа са посебним приказом одобравања (ревизорски траг). Уводи се и могућности за увођење електронског потписа документа, корекцију назива предмета или документа у случајевима грешке.

Електронски систем канцеларијског пословања је кључни елемент за аутоматизацију и поједностављење административних процедура. Електронско управљање предметима смањује оперативне трошкове и модернизује бирократске процедуре, што ће пословање учинити ефикаснијим, ослобађајући ресурсе који омогућавају пружање услуга на боље организован и економичнији начин.

07. децембар 2018.

Ружић: Још девет закона за бољу управу

 Ружић: Још девет закона за бољу управу

 

Народни посланици данас су усвојили девет 1предлога закона из надлежности Министарства државне управе и локалне самоуправе који представљају наставак реформе јавне управе са циљем даље професионализације и ефикаснијег рада администрације у корист свих грађана Србије.

Задовољство ми је што је још један низ закона усвојен у Народној скупштини“, рекао је министар Бранко Ружић поручујући да су они веома важни за уређење управљања људским ресурсима, јер ипак, како каже, запослени су ти који су носиоци реформе јавне управе, и потребно је обезбедити им адекватан професионални развој.

Поред тога, он је навео да се уводи и систем комптенција (скуп знања, вештина, особина, ставова и способности које државни службеник треба да поседује) који је важан за привлачење и задржавање квалитетних кадрова кроз увођење у посао, оцењивање, напредовање, систем плата, усавршавање и друго.

Када је реч о локалу, на јединствен начин уређују се права и дужности покрајинских и локалних службеника и обезбеђују се услови за пуну професионализацију и деполитизацију кадрова.

Он истиче да се допунама у раду инспекција постиже бољи однос инспектора и привредника, а да су уведени нови механизми за контролу и санкцију оних који свесно крше закон и угрожавају безбедност и здравље наших грађана. „Прикривена куповина биће веома интересантан механизам за инспекторе јер се она обавља без претходног обавештавања субјекта“, објашњава Ружић и додаје да се током такве куповине прикупљају докази, а тек после обављене куповине предочава налог за инспекцијски надзор.

Погледајте о којим новинама је реч.

 


 1. 1Предлог закона о изменама и допунама Закона о државним службеницима
 2. Предлог закона о изменама и допунама Закона о платама државних службеника и намештеника
 3. Предлог закона о изменама и допунама Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе
 4. Предлог закона о изменама Закона о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе
 5. Предлог закона о измени Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору
 6. Предлог закона о изменама Закона о запосленима у јавним службама
 7. Предлог закона о изменама Закона о систему плата запослених у јавном сектору
 8. Предлог закона о изменама Закона о платама запослених у  јавним агенцијама и другим организацијама које је основала Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе
 9. Предлог закона о изменама и допунама Закона о инспекцијском надзору

 

 

07. децембар 2018.

Ружић: Најдражи су ми пројекти чији су корисници деца

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је, поводом прославе Дана вртића, посетио предшколску установу „Бисери“ у Трстенику за чију је реконструкицју крова Министарство обезбедило средстава из Фонда за локалне самоуправе.

 Ружић: Најдражи су ми пројекти чији су корисници деца

Најдражи су ми пројекти чији су корисници деца“, рекао је министар током обиласка вртића. Он је нагласио да је Министарство обезбедило 4.7 милиона динара за поправку  крова ове установе како би се створили услови за боравак 286 детета и рад 24 васпитача.  

У оквиру Фонда за локал Министарство је ове године пружило подршку за 59 општина и градова.

Ми смо тај фонд већ увећали 30 пута у односу на претходну годину, а за следећу ће средства бити већа чак 52 одсто“, истакао је говорећи да је важно да се овај фонд увећава из године у године, јер су општине ове године исказале потребе седам пута веће но што су то била расположива средства.

Министар током боравка у Трстенику посетио и општинску управу како би стекао увид у њихов рад и обезбеђивање квалитета услуга које пружају грађанима.  „Драго ми је да општинска управа користити механизме, као што је еЗУП, који обезбеђује лакшу комуникацију између органа, не тражећи од грађана податке које управа већ поседује“, рекао је Ружић и подсетио је да је управа уместо грађана документа разменила до сада 800.000 пута.

07. децембар 2018.

Стевић: Наставак сарадње Србије и Кореје у области еУправe

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић изјавио је данас да ће Србија и Република Кореја наставити да унапређују сарадњу у области е Управе и јавне администрације.

Он је на Форуму о српско-корејској сарадњи на тему јавне администрације истакао да је у Српско-корејском центру, за непуних годину дана рада, организовано преко 450 бесплатних ИТ обука те да је обучено око 12.000 државних службеника и грађана и додао да је његов значај у дигитализацији итекако видљив.

 Стевић: Наставак сарадње Србије и Кореје у области еУправe

“Ускоро ћемо обележити мали јубилеј, годину дана од отварања Српско-корејског центра, те је то још једна прилика да разменимо знања и искуства”, рекао је Стевић.

Најавио је и да је у плану да се и у Нишу отвори Српско – корејски информациони центар намењен обуци државних службеника.

Истакао је да је Република Кореја, као лидер у развоју сервиса е-управе и укључености њених грађана у коришћењу е-управе и то посредством мобилних телефона, значајан је партнер Србије већ годинама.

“Не само улагањем у развој домаће е-управе, у знање и савремене технологије, кроз claud компјутинг података, кроз развој концепта паметних градова, него и отварањем Српско-корејског информатичко-приступног центра, који је финансијски и технички подржала Национална агенција за информационо друштво Републике Кореје, показали сте да сте наш поуздан партнер и да ће богатство наших добрих билатералних односа тек показати своју снагу у годинама које долазe“, рекао је Стевић.

Стевић је захваолио на подршци на развоју концепта Паметних градови, који су настали као логична последица корените трансформације целокупног начина живота људи, коју је изазвала широка употреба модерних  информационо комуникационих технологија.

“Модернизација јавне управе је неопходна да би држава постала и истински сервис грађана. Реформом јавне управе коју спроводимо управо то и радимо”, рекао је Стевић.

07. децембар 2018.

Ружић: Значајна искуства Грузије у успостављању јединственог управног места

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је  са амбасадором Грузије у Србији, са седиштем у Атини, Јосебом Нанобашвилијаном о значају сарадње МДУЛС-а и Министарства правде Грузије, са којим је потписан Меморандум о сарадњи у области реформе јавне управе.

 Ружић: Значајна искуства Грузије у успостављању јединственог управног места

Меморандум је потписан је 20. новембра 2017. године и односи се на побољшање услуга јавне управе и стварање ефикасније и транспарентније администрације.

Министар Ружић је истакао на састанку да је захвалан на увиду у то како Грузија комуницира са грађанима кроз јединствено управно место.

Он је најавио да ће за неколико дана бити потписани уговори са осам одабраних градова и општина у Србији  у којима ће такав систем бити успостављен почетком следеће године.

„То је пилот пројекат, кроз који ћемо видети све недостатке и предности овог механизма, како бисмо током 2020. године могли да га имплеметирамо у што више општина у Србији“, рекао је министар Ружић.

Он је додао да је похвално то што су неке општине већ кренуле са таквим начином рада и додао да нема сумње да је намера владе да се таква врста услуге пружи свим грађанима, у сваком делу Србије.

Саговорници су предложили да се на пролеће следеће године организује посета и састанак министра правде Грузије, којег би пратили и експерти,  са надлежним министарствима Србије, како би разменили искуства, знања и примере добре праксе.

07. децембар 2018.

РУЖИЋ: САРАДЊА ГРАДОВА И ОПШТИНА У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА ЗА ДОБРОБИТ СВИХ ГРАЂАНА

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да је удруживање градова и општина неопходно за ефикасније решавање проблема  и боље реаговање на локалу  у ванредним ситуацијама.

 Ружић: Сарадња градова и општина у ванредним ситуацијама за добробит свих грађана

„Хвала Сталној конференцији градова и општина на подршци да такав механизам уврстимо и у последње измене Закона о локалној самоуправи, јер су оне биле производ потреба које сте ви испред локалних самоуправа истакли као досадашњи проблем у функционисању када су у питању процеси смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама“, рекао је министар Ружић.

Он је на конференцији „Удруживање градова и општина у сливове кроз примену Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама“, коју организује СКГО, истакао да ће се на овај начин пронаћи решење за такве ситуације везане за недостатак људских и финансијских капацитета, а са друге стране обезбедиће се одрживи развој локалних заједница.

Ружић се захвалио и граду Краљеву на првој иницијативи о удруживању која се проширила на многе.

„Посебно ме радује да чујем да ће на пролеће следеће године бити потписан први споразум између 18 општина и градова слива Западне Мораве, ради удруживања и финансијских и административних капацитета у циљу решавања заједничких проблема“, истакао је министар Ружић.

То ће, како је истакао, обезбедити и службу на овом нивоу која ће бавити разним питањима, између осталог и обезбеђивањем цивилне заштите, што јесте корак даље у овој области.

Додао је да ће и Национална академија за јавну управу такође имати велику улогу у обукама и акредитацији службеника за обуке за послове смањења ризика и цивилне заштите.

„И у сваком послу овог типа, свакој иницијативи имаћете пуну подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе јер једино удружене општине могу ефикасније да раде на јачању сопствене отпорности“, рекао је Ружић.

Подсетио је да су заједно са Канцеларијом за јавна улагања и Сталном конференцијом градова и општина подржали  и SEE URBAN пројекат који је финансиран од стране ЕУ, а спроводи га УНДП.

„Кроз тај пројекат од 2016. године унапређујемо сарадњу и координацију општина и градова у области смањења ризика од катастрофа и њихово институционално јачање, како кроз израду посебних докумената, тако и кроз размену искустава, знања и инофрмација“, истакао је министар Ружић.

06. децембар 2018.

МДУЛС И САВЕТ ЕВРОПЕ: УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ И ПОДРШКА РЕФОРМАМА

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је данас са директорком Директората за демократију Савета Европе Снежаном Самарџић Марковић о сарадњи ове две институције која је похваљена као веома плодотворна.

 МДУЛС и Савет Европе: Унапређење сарадње и подршка реформама

Како је најављено на јучерашњем састанку министра Ружића и новог шефа Мисије Савета Европе Тобиаса Флесенкемпера, Eвропска унија и Савет Европе ће подржати даље јачање капацитета на локалу са још четири милиона евра од јануара следеће године, на чему се министар и данас захвалио представници Савета Европе.

„Конкретне подршке у реформи нам много значе, посебно на локалу“, истакао је министар, подсећајући да општине и градови имају највише обавеза у процесу приступања Европској унији, као и када је реч о примени реформе јавне управе.

Он је казао: „Кроз претходну фазу подршке обучено је 1400 службеника на локалу чиме ће се допринети уједначеном поступању управе према грађанима, без обзира на то где се налазите“.

 МДУЛС и Савет Европе: Унапређење сарадње и подршка реформама

Госпођа Самарџић-Марковић је рекла да постоји низ других активности у којима може да се унапреди сарадња Републике Србије и Савета Европе, и то у погледу очувања културне баштине и промоције мањинске политике, те је на састанку договорено да се са реализацијом тих активности започне у наредном периоду.

06. децембар 2018.

РУЖИЋ: ПРИПРЕМАМО АКЦИОНИ ПЛАН ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ МЛАДИХ ИНСПЕКТОРА

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић најавио је да ће ускоро бити припремљен Акциони План за запошљавање младих инспектора у наредне три године, као и план опремања инспекција, који треба да донесе стратешко и континуирано решење када је питању набавка аутомобила и рачунара  за инспекције.

 Ружић: Припремамо Акциони план за запошљавање младих инспектора

Он је у Српско-корејском информатичко-приступном центру, где се  одржавjу обуке за коришћење софтверског решења еИнспектор, рекао да Србија нема довољно инспектора, јер су инспекцијске службе биле и највише погођене ранијим рационализацијама броја запослених у јавној управи.

Истакао је да је просечна старост инспектора 54 године, као и да су погледу опремљености инспекције девастиране.

Ружић је навео да су возила која данас користе инспектори у просеку стара 25 година, а како је додао, недостаје им и рачунарска опрема.

„У влади смо свесни сваког од ових проблема. Такође смо свесни и незадовољавајућег материјалног положаја инспектора, зато је и ове године обезбеђена корекција корективног коефицијента за инспекторе на локалу која омогућава повећање плата за до 20 одсто“, рекао је министар Ружић.

Додао је да је циљ да се такво повећање обезбеди и за инспекторе на републичком нивоу, што ће се десити након што Влада и Скупштина Србије усвоје измене и допуне закона о платама државних службеника.

Он је истакао значај платформе Е-инспектор, која представља дигитализацију рада инспектора на делу, и у коју су за сада умрежене четири инспекције - тржишна, инспекција рада, санитарна и управна.

У Србији има 42 инспекције у 14 министарстава које контролишу примену прописа у разним областима - безбедност објеката, инфраструктуре, хране, окружења, производа, саобраћаја, као и оне које контролишу рад државних органа, јавних служби, привредних субјеката. Укупан број републичких и локалних инспектора је око 6500.

05. децембар 2018.

МДУЛС И МИСИЈА САВЕТА ЕВРОПЕ: ИМАМО ИСТИ ЦИЉ – БОЉА УПРАВА ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ!

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је данас са новим шефом Мисије Савета Европе Тобиасом Флесенкемпером о наставку сарадње у циљу подизања капацитета локалних самоуправа и унапређења услова за остваривања права припадника националних мањина.

 МДУЛС и Мисија Савета Европе: Имамо исти циљ – боља управа за све грађане!

Веома смо захвални на досадашњим пројектима“, рекао је министар и додао да су они итекако подигли ниво разумевања, знања запослених у општинама и градовима о новом законодавном оквиру чиме се омогућава и његова адекватнија примена. Ту посебно мисли на Закон о локалној самоуправи, који је донео веће укључивање грађана у доношење политика и јачање међуопштинске сарадње, као и три закона којима се унапређује остваривање права мањина у области језика и писма, заштити права и слобода, као и рад националних савета националних мањина.

 МДУЛС и Мисија Савета Европе: Имамо исти циљ – боља управа за све грађане!

Флесенкемпер је истакао да ће се, захваљујући Европској унији и Савету Европе, почетком наредне године обезбедити још четири милиона евра за наставак подршке локалу, посебно у области унапређења људских ресурса.

У свему овоме што радимо кључна је координација свих активности како бисмо осигурали успех пројеката“, рекао је он и подвукао да је у томе важна улога Министарства које је до сада овај посао до сада одлично радило.

Погледајте старија саопштења

 Врх стране
 Провера уписа у Посебан бирачки списак  Избори за националне савете националних мањина 2018  Конкурс за доделу средстава из буџетског фонда за националне мањине Адресни регистар Узми рачун и победи! Провера уписа у Јединствени бирачки списак е Управа Јавне расправе и консултације Информациони систем еЗУП Модели административних поступака на локалном нивоу Савет за стручно усавршавање запослених у ЈЛС  Усклађивање посебних закона са ЗУП-ом Партнерство за отворену управу Реформа јавне управе Инспекцијски надзор Јавне набавке Испити Управљање променама