МЕНИ

Насловна » Активности » Саопштења

Саопштења

12. децембар 2017.

Ружић: Реформом управе добићемо службенике какве сви желимо

Стална конференција градова и општина (СКГО) један је од највећих партнера владе Србије, када је реформа локалне самоуправе у питању, а тим путем обезбедиће се службеници какве желимо - ефикаснији, љубазнији, боље упућени и едуковани службеници, изјавио је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Ружић: Реформом управе добићемо службенике какве сви желимо

"Желимо да буду спремнији за тај посао и да кроз професионални систем обуке достигнемо већи степен ефикасности и да грађани буду задовољнији нашим радом", рекао је Ружић и подсетио да су посланици усвојили Закон о Националној академији за стручно усавршавање, која ће први пут обезбедити обуку за све службенике на републичком и на локалном нивоу.

Запослени ће тако, како је навео, кроз опште и посебне обуке стицати нова знања, вештине и способности, усмерене на подизање нивоа компетенција, неопходних за квалитетно обављање посла.

Ружић на 45. скупштини СКГО, којој је присуствовало 138 делегација српских градова и општина, рекао о да је намера првенствено да јавни службеник мора да примени закон једнако у свим једнаким ситуацијама, како би грађани, ма где били у Србији - и у Сомбору, Апатину, Власотинцу, били у равноправном положају.

Ружић: Реформом управе добићемо службенике какве сви желимо

"Тај циљ просто не можемо сметнути са ума и мислим да је најважније да све што реформом радимо чинимо због грађана. Јавна управа не сме и не може бити кочничар реформи и промена, већ подршка. Држава мора да почива на уређеној локалној власти, јер је она најближа грађанима", поручио је министар.

Економски развој, оценио је, обавеза је локалних самоуправа, али не само законска, него је то и стварна, животна потреба, због чега посао на реформама није толико лак.

"Велика ствар је што смо донели системска решења - Закон о општем управном поступку и Закон о инспекцијском надзору, пописали смо заједно 188 административних поступака, што је представљало кључни елемент за почетак примене система који зовемо еЗУП и који обезбеђује електронску размену података из службене евиденције, такође и централни регистар свих података из матичних књига, како бисмо објединили податке о рођењу, венчању и смрти и били још ефикаснији у нашем послу", навео је Ружић.

Ружић: Реформом управе добићемо службенике какве сви желимо

Поменуо је положај запослених у комуналној делатности, наводећи да више од 30 одсто запослених прима минималац, а да више од 50 одсто њих није добило солидарну помоћ сходно посебном колективном уговору и, у том смислу, апеловао је на јединице локалне самоуправе, у којима постоје финансијске могућности, да то учине до краја године, а остале да та средства планирају у буџетима за наредну годину.

11. децембар 2017.

Бошњак: Реформе спроводимо због грађана и привреде

Државни секретар Иван Бошњак рекао је да ефикасном управом можемо да олакшамо пословање привреде. „Верујем у оно што радимо јер иза себе имамо резултате. Ти резултати нам показују како новом организацијом, применом нових технологија – дигитализацијом – можемо привреди учинити пословање, грађанима живот, а нама посао лакшим“, рекао је Бошњак на конференцији Америчке привредне коморе „Пето пролазно време – петом брзином у реформе“.

 Бошњак: Реформе спроводимо због грађана и привреде

Он је истакако да је по питању умрежавања институција и база података и евиденција учињен велики напредак. “Са применом eЗУП-а омогућили смо размену 16 докумената између органа. Овај начин рада примењује се данас у преко 100 општина и градова у Србији, а препис матичних књига у електронски облик у Централни систем матичних књига омогућава једноставну примену правила ЗУП-а и драстично смањује потребу за издавањем папирних извода из матичних књига“, навео је државни секретар. Он је подсетио да је стандардизовано и 188 поступака, односно услуга које грађанима и привреди пружају локалне самоуправе.

Бошњак је рекао да су успостављени Е-сервиси и да креирање нових E-услуга зависи од државних органа које те услуге пружају. Он је рекао да је за нове услуге обезбеђен механизам и подршка и најавио да је извесно да ће бити унапређене услуге електронског полагања за ауто школе, као и услуге “Бебо, добродошла на свет“, а тестира се и услуга остваривања права на дечији додатак као унапређење процеса „Бебо добродошла на свет“ и услуга Е-вртић - упис деце у предшколске установе електронским путем.

Говорећи о борби против сиве економије, Бошњак је рекао да је реформа инспекција веома допринела овој борби и најавио да ће се на следећој седници Координационе комисије, која се очекује крајем децембра, први пут представити, тзв. план заједничког и координисаног инспекцијског надзора који ће дефинисати све ресурсе инспекција и осталих државних органа на тачно одређеним пољима борбе против сиве економије, са акцентом на сузбијање сиве економије на интернету. “Е-трговина је за савремене земље свакодневница, код нас је у повоју, али је то није спречило да постане поље за сиву економију, јер последње процене кажу да је недозвољена интернет трговина по свом обиму превазишла обим сиве економије на пијацама” рекао је државни секретар Бошњак.

 Бошњак: Реформе спроводимо због грађана и привреде

Такође, Бошњак је нагласио да је реформа инспекција довела и до бољег односа између привредника и инспектора, те да истраживања показују да је 2011. незадовољство привредника према инспекторима било око 50%, док је ове године оно смањено на свега 13 %.

11. децембар 2017.

Ружић: Ако заборавимо на жртве и неостварену правду, будућност ће нам бити тамна

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић рекао је, на отварању спомен собе косметским жртвама, које је организовало Удружење породица киднапованих и убијених Срба, да ако се заборави на жртве и неостварену правду неће бити будућности.

 Ружић: Ако заборавимо на жртве и неостварену правду, будућност ће нам бити тамна

"Све то што чинимо, отвара могућност светле будућности, али ако заборавимо на све што се догађало, на стратишта, жртве, неостварену правду, бол, јад, чемер, онда та будућност неће моћи да буде светла", рекао је Ружић и додао да "не види" да је правда у Хашком трибуналу примењивана на прави начин.

"Сведоци смо, нажалост, селективне правде која је примењивана у Хашком трибуналу који, подсећам, није ни основан у складу са Повељом УН, да смо имали више од 70 одсто пресуда против Срба, а на другој страни имате 250.000 Срба и неалбанаца, протерано са КиМ, више од 400.000 Срба протераних у Олуји и онда се запитате да ли је логично, нормално, морално, и поред сарадње и СРЈ и СЦГ, па Србије са Хашким трибуналом, да толики проценат пресуда и доживотних робија добију управо наши сународници. Ту просто није нешто у реду", сматра Ружић.

10. децембар 2017.

Почеле јавнe консултацијe за измене и допуне Закона о Заштитнику грађана

Министарство државне управе и локалне самоуправе започело је поступак јавних online консултација за измене и допуне Закона о Заштитнику грађана са циљем прикупљања коментара и сугестија који ћe додатно унапредити постојећи правни оквир.

Министар Бранко Ружић је позвао све заинтересоване да узму активно учешће у консултацијама и подсетио да је унапређење ове области важно за Преговарачко поглавље 23 - Правосуђе и основна права као и за унапређење људских и мањинских права уопште.

„Радна група састављена од представника релевантних институција сачинила je полазне основе за израду измена и допуна закона и у њих су уграђене сугестије које смо добили кроз билатералне састанаке, радионице са заинтересованим и странама. Уважене су и препоруке експерата у оквиру TAIEX мисије. Позивам и очекујем учешће свих релевантних институција и организација, од Заштитника грађана до невладиног сектора“.

Од почетка рада Министарство државне управе и локалне самоуправе има стручно-техничку подршку SIGMA, који су кроз своје анализе и коментаре допринели изради полазних основа.

Стручна јваност, невладин сектор и сви заинтересовани полазне основе могу преузети са сајта Министарства државне управе и локлане самоуправе http://mduls.gov.rs/dokumenta-zakoni-javne-rasprave.php , а своје коментаре и сугестије могу послати на адресу prava.slobode.registri@mduls.gov.rs до 6. фебруара 2018. године

Након окончања електронских консултација Министарство државне управе и локалне самоуправе ће анализирати све примедбе, предлоге и сугестије учесника и извештај објавити на интернет презентацији Министарства www.mduls.gov.rs

6. децембар 2017.

Mинистар Ружић разговарао са новим председником општине Тутин

Министар Бранко Ружић разговарао је данас са новоизабраним председником општине Тутин Кенаном Хотом, који је наследио Шемсудина Кучевића, који је пре два месеца изгубио живот у саобраћајној несрећи. Министар је још једном изразио жаљење што је Србија остала без таквог председника општине и изразио наду да ће новоизабрани председник наставити његовим стопама.

 Mинистар Ружић разговарао са новим председником општине Тутин

Хот је изразио уверавање да ће наставити већ створеним добрим политичким и развојним курсем за Тутин, као и да је за општину Тутин најважније наставити са политиком међусобног разумевања и добрих међуверских односа и стварању развојних шанси за грађане ове општине.

Како је министар навео, он је раније на састанку са Кучевићем већ разговарао о наредним корацима како би се помогло стварање јединственог управног места у општини Тутин. У реновирање зграде општине Тутин, која ће објединити како процедуре, тако и поједине установе, како би се створила ефикаснија и модернија управа за локално становништво, а како је пренео председник те општине, уложено је до сада преко 90 милиона динара.

„Потребно је пронаћи средства за наставак пројектa“, рекао је Хот, додавши да ће Тутин, након завршетка овог пројекта, бити пример за општине у Србији.

 Mинистар Ружић разговарао са новим председником општине Тутин

Саговорници су се сложили да циљ сваке јединице локалне самоуправе треба да буде растерећење обавеза грађана, што свакако највише може да се учини кроз стварање јединственог управног места.

Министар је истакао да Тутин, као и свака друга локална самоуправа у Србији, има пуну подрку у свим активностима за стварање ефикасније, професионалније и модерније управе.

6. децембар 2017.

Јача сарадња са Словачком у циљу стварања боље управе

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић састао се данас са амбасадорком Словачке Њ.Е. Дагмар Репчекова (Dagmar Repčekova) са којом је размотрио могућности за унапређење сарадње у циљу стварања ефикасније и професионалније управе.

 Јача сарадња са Словачком у циљу стварања боље управе

На основу потписаног Меморандума између Министарства државне управе и локалне самоуправе Србије и Министарства унутрашњих послова Словачке Републике организовано је неколико обостраних посета у циљу размене искустава у различитим областима.

Од великог значаја за Србију је и упознавање са начином успостављања и функционисања Централног регистра становништва, развоја електронске управе и успостављање јединственог управног места, рекао је министар Ружић.

Саговорници су размотрили и могуће успостављање сарадње Националне академије за јавну управу са словачким Институтом за јавну управу који имају за циљ стручно усавршавање свих запослених.

Ружић је подсетио да је закон који регулише оснивање Академије недавно усвојен, као и да се почетак њеног рада очекује средином следеће године.

6. децембар 2017.

Искрена брига Владе за јеврејску заједницу

На састанку министра Бранка Ружића са амбасадорком Израела Њ.Е. Алоном Фишер-Кам разговарано је о уређивањем мањинске политике која треба да допринесе унапређењу права и положаја припадника националне мањине у Србији. Министар је истакао да измене два закона из те области – Закона о националним саветима националних мањина и Закона o правима и слободама припадника националних мањина очекују да буду почетком следеће године пред народним посланицима.

 Искрена брига Владе за јеврејску заједницу

Истакнута је добра сарадња Министарства са Савезом јеврејских општина Србије, а саговорници су сагласни да су реституција и очување културно-историјског наслеђа јеврејске заједнице важни за оба народа.

Амбасадорка је истакла да ће успостављање центара који ће имати за циљ представљање јеврејског културно-историјског наслеђа привући већи број изралеских туриста у Београд, а као интересантан податак изнела је да је он већ повећан за 37 одсто.

6. децембар 2017.

Изграђене нове просторије хитне помоћи у Босилеграду

Државни секретар Иван Бошњак отворио је данас са америчким амбасадором Кајл Скатом, председником општине Босилеград Владимиром Захаријевим и представницима УНДП и УСАИД у Београду нове просторије Хитне помоћи у Дому здравља у Босилеграду, које омогућавају приступ основним хитним медицинским услугама како становницима Босилеграда, тако и мигрантима смештеним у прихватном центру.

“Већина сегмената људског развоја је у непосредној надлежности или у великој мери зависи од локалних власти, па ћемо у наредној буџетској години бити још више присутни на целој територији Србије,” рекао је Бошњак.

 Изграђене нове просторије хитне помоћи у Босилеграду

“Америчка влада, преко УСАИД-а, обезбедила је 1,3 милиона долара како би помогла да 10 општина које су највише погођене мигрантском кризом унапреде своју инфраструктуру и јавне услуге како би се лакше избориле са ефектима мигрантске кризе”, рекао је амерички амбасадор. “У Босилеграду, обезбедили смо 118.000 долара како бисмо опремили нове просторије Хитне помоћи. Грађанима Босилеграда дугујемо посебну захвалност за топао пријем миграната који су се нашли у њиховој општини”.

“Изградњом и опремањем нових просторија Хитне помоћи у нашем Дому здравља створили смо услове да се све неопходне ургентне медицинске интервенције могу обавити и у нашој општини. У таквим случајевима је, као што знате, време од пресудног значаја, а до сада смо морали да хитне пацијенте транспортујемо у суседне општине и градове”, рекао је Захаријев. “Нове просторије Хитне помоћи биће на располагању како нашим грађанима тако и мигрантима, тако да ће наши лекари и сестре моћи да пруже адекватну медицинску помоћ свима којима је потребна”.

Нове просторије Хитне помоћи Дома здравља у Босилеграду део су УСАИД-овог Пројекта за јачање капацитета локалних заједница за реаговање на мигрантску кризу, који спроводи УНДП. Пројекат помаже да се унапреде јавне услуге и инфраструктура у општинама које су највише погођене мигрантском кризом.

5. децембар 2017.

Ружић и Скат пустили у рад резервоар за водоснабдевање у Прешеву

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је данас на свечаности поводом пуштања у рад новог резервоара за водоснабдевање у Прешеву да се удруженим снагама државе, локалне самоуправе и донатора може унапредити живот грађана у свакој општини у Србији.

 Ружић и Скат пустили у рад резервоар за водоснабдевање у Прешеву

„Реализовањем овог пројекта решава се проблем снабдевања водом локалне заједнице у наредних 40 година“, рекао је Ружић и додао да је Прешево поднело велико бреме миграционог притиска због чега је и локална инфраструктура додатно амортизована, пошто је у последњих пар година овде скоро милион избеглица ушло у Србију. „Овим пројектом олакшавамо и њихов пријем, те је ово пројекат битан за читаву Србију и солидарност коју као заједница показујемо према угроженима“, рекао је министар.

 Ружић и Скат пустили у рад резервоар за водоснабдевање у Прешеву

Свечаности поводом пуштања у рад новог резервоара присуствовали су, поред министра Ружића, и амбасадор САД Кајл Скат и комесар за избеглице Владимир Цуцић. Они су се током посете Прешеву састали и са председником општине Шћипримијем Арифијем.

 Ружић и Скат пустили у рад резервоар за водоснабдевање у Прешеву

Изградњу новог и реновирање старог резервоара заједно су финансирали УСАИД, УНДП и Комесаријат за избеглице и миграције РС кофинансирани, као и Општина Прешево и Влада Јапана.

5. децембар 2017.

Касаловић: Знање је наше најjаче оружје у борби за ефикасну управу

Државни секретар Зоран Касаловић рекао је данас да све што се ради у оквиру реформе јавне управе, ради се због грађана. „Управа је та која мора да обезбеди професионалне, ефикасне и јефтине услуге грађанима и привредницима, а другим државним органима да пружи подршку како би се остале реформе спроводиле за добробит грађана“ истакао је државни секретар на завршној конференцији пројекта „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи.

 Касаловић: Знање је наше најjаче оружје у борби за ефикасну управу

Касаловић је рекао да државнички систем добио своје здраве основе реформским законима који су коначно увели ред у недовољну ефикасност, транспарентност и професионалност јавне управе. “Закон о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе успоставио нови службенички систем и нови систем стручног усавршавања за запослене, а циљ нам је био да обукама и бољим управљањем људским ресурсима достигнемо већи степен ефикасности и задовољства грађана радом општина и градова“, рекао је државни секретар.

 Касаловић: Знање је наше најjаче оружје у борби за ефикасну управу

Он је истакао да је Министарство државне управе и локалне самоуправе имало велику подршку у пројекту када су едукације и обуке запослених у локалним самоуправама у питању. „У оквиру пакета подршке коју је Србија добила од ЕУ И Савета Европе, више од 3 700 запослених у управама општина и градова завршило је различите обуке, од оних за примену веома важног Закона о општем управном поступку, преко едукација за припрему и спровођење пројеката, па до оних које се тичу савремених технологија и њихове употребе у свакодневном послу.

Касаловић је подсетио да је кроз пројекат израђено је и 35 модела аката за ефикаснију и квалитетнију примену савремених принципа управљања људским ресурсима на локалу и да се ови модели данас користе у скоро свим општинама широм Србије.

Државни секретар је рекао да се систем сталне едукације запослених заокружује успостављањем Националне академије која ће први пут обезбедити стручно усавршавање на једном месту, како за запослене на републичком, тако и на локалном нивоу.

 Касаловић: Знање је наше најjаче оружје у борби за ефикасну управу

Касаловић је нагласио да управа не сме бити кочничар промена. „Ми у управи морамо бити предводник и подршка променама и зато је важно да сви запослени разумеју да је стално усавршавање знања и вештина најјаче оружје које имамо и којим можемо да променимо начин на који начин управа функционише, прихватимо промене које нас чекају, јер свака та промена донеће нам ефикаснији рад, а што је још важније – веће задовољство и поверење наших грађана“, рекао је државни секретар Касаловић.

1. децембар 2017.

Након 15 година активиран Буџетски фонд

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић донео је 30. новембра 2017. године Одлуку о расподели средстава из Буџетског фонда за националне мањине за финасирање програма и пројеката из области информисања на језицима националних мањина у 2017. години. Одлука је донета на основу Листе вредновања и рангирања пријављених програма и пројеката коју је 16. новембра 2017. године утврдила Конкурсна комисија која спроводи поступак доделе средстава из Буџетског фонда за националне мањине.

Средства ће се доделити за 25 пријављених програма и пројеката у износу од 1. 800.000 динара за реализацију програма и пројеката из области информисања на језицима националних мањина као приоритетне области финансирања по предлогу Савета за националне мањине.

На конкурсу је поднето укупно 60 пријава, од којих девет није испуњавало задате формалне услове, а на Листу вредновања и рангирања пријављених програма и пројеката није било изјављених приговора. Овим је након 15 година од када је фонд успостављен започет поступак доделе средстава.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић мишљења је да су средства Буџетског фонда предвиђена за 2017. годину јако мала али да је велики успех да је Министарство након 15 година постојања фонда започело поступак доделе средстава и операционализације Фонда. Предлогом Закона о буџету за 2018. годину овај износ je значајно повећан за 12 пута, па је за ову намену предвиђено 21,8 милиона динара.

Погледајте старија саопштења

 Врх стране
 е Управа Јавне расправе и консултације Информациони систем еЗУП Модели административних поступака на локалном нивоу Савет за стручно усавршавање запослених у ЈЛС – АКРЕДИТАЦИЈА Усклађивање посебних закона са ЗУП-ом Партнерство за отворену управу Реформа јавне управе Инспекцијски надзор Јавне набавке Испити Конкурс за доделу средстава из буџетског фонда за националне мањине