МЕНИ

Насловна » Активности » Саопштења

Саопштења

16. фебруар 2018.

РУЖИЋ ЗАКЉУЧИО ЈБС ЗА ИЗБОРЕ КОЈИ СЛЕДЕ

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић закључио је 16.фебруара 2018. године у поноћ Јединствени бирачки списак за изборе за одборнике Скупштине града Београда и општина Аранђеловац и Бор и Градску општину Севојно који ће бити одржани 4. марта 2018. године.

 Ружић закључио ЈБС за изборе који следе

Грађани захтеве за упис или промену података у јединственом бирачком списку подносе општини по месту пребивалишта која доноси одговарајуће решење до закључења бирачког списка 16. фебруара 2018. године односно 15 дана пре дана одржавања избора.

Од закључења бирачког списка 17. до 28. фебруара 2018. године односно72 часа пре дана одржавања избора решења доноси Министарство државне управе и локалне самоуправе, а грађани захтеве за упис или промену података могу да поднесу општини по месту пребивалишта или Министарству.

Министар позива грађане и грађанке са пребивалиштем на територији града Београда и општина Аранђеловац и Бор и Градске општине Севојно да на време изврше проверу да ли су уписани и ако јесу, да ли су им уписани тачни подаци у јединственом бирачком списку. Провера се може извршити непосредно у општини у којој имају пребивалиште или електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе https://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal

14. фебруар 2018.

МДУЛС И РГЗ ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ О САРАДЊИ

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић потписали су данас у Српско-корејском информатичком приступном центру споразума о сарадњи који се односи на уступање просторија овог центра ради обука кадрова који ће радити на успостављању Адресног регистара једног од важнијих регистара који садржи тачне називе улица и кућни бројеви. Наиме, према подацима МУП-а преко 3 милиона грађана нема валидну адресу, односно има пријављено пребивалиште у улицама без одређеног кућног броја.

 МДУЛС и РГЗ потписали споразум о сарадњи

Недостатак централизованог Адресног регистра са тачним и ажурним подацима отежава рад институција, онемогућава интероперабилност и размену података, што доводи до тога да се, у различитим евиденцијама за исто физичко или правно лице, појаве различите адресе.

Због тога је Влада Србије одлучила да, на националном нивоу, покрене пројекат доделе назива улица и кућних бројева. Републички геодетски завод ће, на основу ортофото снимака, припремити елаборате и означити све улице којима је потребно дати назив, а 30 младих геодета и географа који ће током године израђивати ове студије под менторским радом колега из Завода у простору Српско-Корејског Информатичко-приступног центра.

Након ажурирања података у регистру на целој територији, постојаће јединствен регистар који су сви органи у обавези да користе и који ће се централизовано водити.

14. фебруар 2018.

РУЖИЋ И МОНДОЛOНИ О УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ У ОБЛАСТИ ЈАВНЕ УПРАВЕ

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је данас са амбасадором Француске у Србији Фредериком Мондолонијем о начинима унапређења сарадње у области јавне управе и стручног усавршавања службеника.

 Ружић и Мондолoни о унапређењу сарадње у области јавне управe

Министар Ружић је рекао да Француску и нашу државу везује дугогодишње пријатељство које нису могли да угрозе многи изазови. „Србија је кренула брзим корацима ка Европској Унији, чији је један од главних идејних твораца била управо Француска, која ће, верујем, наставити да пружа пуну подршку Србији на овом путу у свим аспектима, па и у домену реформе и модернизације јавне управе“, рекао је министар.

Ружић и Мондолoни су се сложили да би даљу сарадњу у области стручног усавршавања требало базирати на билатералним споразумима о сарадњи између надлежних институција Републике Србије и Француске Републике. Они су добар основ за заједничке активности и подршку, посебно у области стручног усавршавања запослених и сарадње наше Националне академије и Националне школе за администрацију Француске Републике.

 Ружић и Мондолoни о унапређењу сарадње у области јавне управe

Министар Ружић је исказао захвалност Француској која већ неколико година пружа подршку нашој земљи на пољу реформе јавне управе.

13. фебруар 2018.

РУЖИЋ: ЗАВРШАВАМО ВЕЛИКИ ПОСАО НА МОДЕРНИЗАЦИЈИ МАТИЧАРСКЕ СЛУЖБЕ

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је на данашњој јавној расправи о Нацрту закона о изменама и допунама закона о матичним књигама да ова законодавна иницијатива представља завршетак великог посла на модернизацији матичарске службе на коме је рађено последњих година.

 Ружић: Завршавамо велики посао на модернизацији матичарске службе

Подсетивши да су матичари у Србији у том процесу унели скоро сто милиона преписа из папирних матичних књига у електронски облик, он је нагласио да су главне интенције предложених законских измена засноване на принципима модернизације, рационализације, сигурности, професионализације и ефикасности рада.

„Новина коју овај закон доноси, а у складу са принципом модернизације је успостављање Регистра матичних књига, као јединствене базе података о личном стању грађана у електронској форми, уз истовремено задржавање папирног обила, чиме се обезбеђује максимална сигурност, тачност и поузданост система вођења матичних књига“, рекао је министар Ружић.

Министар је истакао да једно од најзначајнијих питања које је предмет регулисања овог закона је могућност уписа податка о националној припадности у матичну књигу рођених, у складу са концептом слободе националног изражавања.

 Ружић: Завршавамо велики посао на модернизацији матичарске службе

„Ово представља наш уставни принцип и европску вредност на чије смо се преузимање обавезали Акционим планом за остваривање права националних мањина“, рекао је Ружић и додао да по овом питању Нацрт закона предлаже либералан приступ, према коме је овај податак факултативан – уписује се на захтев, сагласном вољом родитеља.

Министар Ружић је оценио да је све више у пракси присутна ситуација у вези са променом пола, па се следећа значајна новина односи на евиденцију промене пола, која је услов за остваривање великог броја других права.

Напоменуо је и да се Нацртом предвидело издавање извода из матичних књига и у дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије, што ће, по његовим речима, значити нашој дијаспори.

12. фебруар 2018.

РУЖИЋ: ИНТЕНЗИВИРАТИ САРАДЊУ ОПШТИНА ИЗ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ И СРПСКИХ ОПШТИНА НА КиМ

Министар државне управе и локалне самоправе Бранко Ружић рекао је данас на Округлом столу градова и општина у оквиру процеса „Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији“ у Нишу да када би за сваку од 10 српских општина у нашој јужној покрајини обезбедили помоћ из 10 општина и градова из централне Србије заједно бисмо заштитили наше сународнике, помогли њихов животни стандард и створили амбијент за 21. век.

Министар Ружић је нагласио да се јачањем сарадње општина ствара осећај сигурности код Срба на Косову и Метохији.

 Ружић: Интензивирати сарадњу општина из централне србије и српских општина на КиМ

„Србија данас свој утицај на Косову и Метохији реализује и кроз 29 привремених општинских органа чијим очувањем одржавамо уставно-правни поредак Републике Србије“, рекао је Ружић и додао да су привремени органи значајни и за егзистенцију неколико хиљада српских породица у покрајини.

 Ружић: Интензивирати сарадњу општина из централне србије и српских општина на КиМ

„Важно је напоменути да је МДУЛС припремило Нацрт закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и Закона о државној управи који ће омогућити да се међуопштинска сарадња успостави у свим пословима које обављају локалне самоуправе, како за изворне, тако и за поверене“, рекао је Ружић.

Он је подсетио да је данас 1760. дан од постизања договора у Бриселу о формирању Заједнице српских општина, односно 1760. дан неиспуњавања обавеза Приштине у вези са питањем на које се односи већи део првог бриселског споразума.

 Ружић: Интензивирати сарадњу општина из централне србије и српских општина на КиМ

„Подсетићу да је Приштина учинила све да до формирања ЗСО не дође и да непрестано код Албанаца подгрева страх да се ради о покушају стварања нечега што би личило на Републику Српску. То је сасвим неоснован страх јер добробит једне заједнице на КиМ по систему спојених судова значи добробит свих грађана. Наш концепт је да оно што је добро за Србе на КиМ добро је за све, а не оно што је добро за Србе лоше је за Албанце“, рекао је министар инсистирајући да оно што је договорено и као обавеза преузето, буде и спроведено.

12. фебруар 2018.

РУЖИЋ И ШТРАХЕ: УПРАВА ЈЕ КИЧМА ДРЖАВЕ

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је данас са вицеканцеларом и министром за државну управу и спорт Аустрије Кристијаном Штрахеом са којим је договорио сарадњу два министарства и академија надлежних за стручно усавршавање службеника.

Ружић и Штрахе су истакли да је управа кичма једне државе и предуслов за функционисање и развој правне државе.

 Ружић и Штрахе: Управа је кичма државе

По речима Бранка Ружића, Министарство државне управе и локалне самоуправе ће припремити предлоге меморандума и споразума о сарадњи на унапређењу рада јавне управе и ускоро их послати дипломатским путем на разматрање.

Сарадња Аустријске федералне академије и Националне академије Србије предвидела би посету аустријских предавача Србији и упућивање српских државних службеника у Аустрију на посебно осмишљене курсеве.

 Ружић и Штрахе: Управа је кичма државе

Штрахе је истакао да је пријатељство Аустрије са Србијом за њега лично важно и да ће настојати да помогне Србији у њеним амбициозним циљевима, посебно имајући у виду број Срба који живи у Аустрији. Како је рекао "језик је једина ствар која нас разликује, а када се и то превазиђе, баријера између наших народа нема".

Он је такође додао да Аустрија пружа снажну подршку Србији на путу за пуноправно чланство у Европској унији и да се нада да ће Србија све своје обавезе завршити до 2025.године.

"Важно је да се према Србији на том путу односи са поштовањем и ради у партнерству", поручио је аустријски вицеканцелар.

07. фебруар 2018.

РУЖИЋ И МЕДИЋ О ПОЛОЖАЈУ ЈЕВРЕЈСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Mинистар Бранко Ружић разговарао је данас са председником Јеврејске општине Београд (ЈОБ) Данилом Медићем о сарадњи на унапређењу положаја и ревитализацији јеврејске заједнице.

Како је рекао Медић, циљеви ЈОБ-а су даља афирмација вредности јеврејске заједнице, социјална и здравствена заштита и подршка повећању наталитета.

 Ружић и Медић о положају јеврејске заједнице

Министар Ружић истакао је да је унапређење положаја националних мањина један од приоритета овог Министарства и да је веома поносан на чињеницу да је ове године Буџетски фонд за националне мањине повећан 12 пута и тренутно износи више од 21 милион динара и позвао је и представнике јеврејске заједнице да кандидују пројекат који би допринео афирмацији мултикултуралности.

Саговорници су разговарали и о очувању културно-историјског наслеђа јеврејске заједнице и у том контексту истакли успостављање Меморијалног комплекса на Старом сајмишту, који треба да буде институција образовног, музејског и истаживачког карактера.

05. фебруар 2018.

MИНИСТАР РУЖИЋ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић примио је данас председника општине Богатић Ненада Бесеровца са сарадницима, са којима је разговарао о раду те јединице локалне самоуправе и о инфраструктурним и другим пројектима који се спроводе у интересу грађана Богатића.

 MИНИСТАР РУЖИЋ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

Министар је константовао да је процес рационализације успешно спроведен у Богатићу, да су локалне институције стабилне, као и да власт у тој општини успешно функционише у корист грађанки и грађана.

„За успех реформе јавне управе и стварање бољих услова за живот наших грађана, важно је да Министарство одржава редовну комуникацију са свим општинама и градовима, као и да исту унапређује“, истакао је Ружић и додао да ће Министарство настојати и на даље да помаже општинама и градовима да пружају боље услуге грађанима и стварају добро и фер пословно окружење.

 MИНИСТАР РУЖИЋ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

Бесеровац је рекао да општина Богатић изражава интересовање за Фонд за локалне самоуправе, за шта је министар Ружић рекао да ће Министарство ускоро упутити позив општинама и градовима да конкуришу за ова средства.

Да подсетимо, Фонд је ове године увећан са досадашњих 10.630.000 динара на чак 320 милиона динара.

04. фебруар 2018.

ОД СУТРА ЈАВНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ О УНАПРЕЂЕЊУ ОБЛАСТИ ИНФОРМАЦИЈА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА

Министарство државне управе и локалне самоуправе започиње сутра поступак јавних, онлајн консултација у циљу припреме нацрта измена и допуна Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

 Oд сутра јавне консултације о унапређењу области информација од јавног значаја

“На Полазним основама за измене овог прописа радило је неколико државних органа и у њих су уграђене препоруке независних, европских експерата. Међутим, врло је важно да, пре но што финализујемо нацрт, добијемо примедбе, предлоге и сугестије који ће додатно унапредити постојећи правни оквир“, рекао је тим поводом министар Бранко Ружић и позвао све заинтересоване инстутуције и организације, невладин сектор, стручну јавност и појединце да се укључе у овај процес.

Министар је нагласио да је унапређење ове области важно за наш европски пут и Преговарачко поглавље 23, али да на то не треба гледати као на обавезу, зато што се побољшањем овог прописа унапређују људска права у Републици Србији.

У поступку анализе постојећег правног оквира, Министарство државне управе и локалне самоуправе имало је стручно-техничку подршку експерата СИГМА, који су кроз своје анализе и коментаре допринели изради полазних основа.

Стручна јавност, невладин сектор и сви заинтересовани полазне основе могу преузети са сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе http://mduls.gov.rs/dokumenta-zakoni-javne-rasprave.php

а своје коментаре и сугестије могу послати на адресу http://www.prava.slobode.registri@mduls.gov.rs до 15. фебруара 2018. године.

Након окончања електронских консултација Министарство државне управе и локалне самоуправе ће анализирати све примедбе, предлоге и сугестије учесника и извештај објавити на интернет презентацији Министарства.

02. фебруар 2018.

ОДРЖАН СЕМИНАР О УПРАВЉАЧКОЈ ОДГОВОРНОСТИ И ДЕЛЕГИРАЊУ ОВЛАШЋЕЊА

Циљ једнодневног семинара под називом „Управљачка одговорност и расподела овлашћења и одговорности у државној управи Републике Србије“, намењеног руководиоцима у државним органима, је детаљније упознавање руководилаца са значајем управљачке одговорности, ефикасног делегирања овлашћења и свим позитивним ефектима које нове потенцијалне праксе треба да донесу.

 Одржан семинар о управљачкој одговорности и делегирању овлашћења

Главне теме биле су постојећи законодавни оквир у области управљачке одговорности и преглед међународне праксе. Разговарало се о утицају делегирања овлашћења на ефикасност и транспарентност рада институција, изазову који нове технологије постављају пред институције, повећаном обиму захтева који долазе од грађана, потреби да се у рад инситуција у извесној мери уведе модел корпоративног понашања према грађанину – клијенту, потреби да се управљање у државним органима трансформише од административног у лидерско. Оцењено је да унапређења у области управљачке одговорности и делегирања овлашћења треба да буду у интересу свих, како грађана, руководилаца, запослених, тако и органа државне управе у целини.

 Одржан семинар о управљачкој одговорности и делегирању овлашћења

Прошлонедељни семинар први је у низу сличних догађаја који су планирани у наредном периоду, на којима ће се, између осталог, разговарати о измени законодавног оквира и неким од могућих алата и механизама за примену будућих закона и подзаконских аката у овим областима рада.

Семинар је одржан у оквиру пројекта „Подршка реформи јавне управе у Србји кроз подршку унапређењу управљања људским ресурсима и државној управи“. Пројекат финансира Фонд за добру управу (Good Governance Fund) владе Велике Британије.

02. фебруар 2018.

РУЖИЋ: РЕФОРМУ ИНСПЕКЦИЈА СПРОВОДИМО ПАРТНЕРСКИ СА „ДОБРОМ“ ПРИВРЕДОМ

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да су циљеви реформе инспекцијског надзора одређени у интересу добре и фер конкурентне привреде, али и државе која настоји да успостави добру и ефикасну управу.

 Ружић: Реформу инспекција спроводимо партнерски са „добром“ привредом

„Ресурсе опредељујемо тако да стратегије реформе спроводимо партнерски, са оним деловима друштва која поштују начела законитости и фер конкуренције, а репресивне механизме резервишемо за оне делове друштва и привреде који ова начела не поштују“, рекао је Ружић

Он је на отвореној седници Координационе комисије за инспекцијски надзор, на којој су привредници имали прилике да постављају питања инспекторима, а представљен им је лифлет о њиховим правима и обавезама у поступку инспекцијског надзора, истакао да је реформом постигнуто да привредници имају објављене контролне листе по којима се обавља инспекцијски надзор, најаву надзора три дана унапред, категоризацију објеката по ризику, па чак и могућност превентивне инспекцијске контроле и самопровере.

Министар се захвалио Даниjелу Бергу, директору Европске банке за обнову и развој, на подршци ове институције у реформама и унапређењу дијалога између привредника и инспектора, и као наредни корак у реформи који се тиче комуникације привредника и привреде најавио оснивање Канцеларије привредног саветника. Та канцеларија ће, по речима министра, омогућити привредницима да добију одговоре на сва питања у вези са инспекцијским надзором.

Данијел Берг је објаснио да је спровођење реформе инспекцијског надзора двосмерна улица и треба да доведе до тога да "компаније сарађују са инспекторима и инспектори са компанијама, а не да буду супротстављени" и поручио да ће ЕБРД подржати оснивање Канцеларије привредног саветника.

Осудивши недавни напад на инспектора у Нишу док је обављао свој посао, министар је подвукао да је важно радити заједно на кампањи подизања њиховог угледа. „Они обезбеђују да закони важе једнако за све и воде рачуна о нашој безбедности и здрављу и фер пословном окружењу“, нагласио је министар.

 Ружић: Реформу инспекција спроводимо партнерски са „добром“ привредом

Министар је рекао да постоји свест о недовољном броју, просечној старости инспектора од 54 године и недовољном техничком опремљеношћу инспекција, а као решење овог проблема најавио израду комплетне анализе потреба и плана запошљавања инспектора што ће практично значити зaпошљавање нових инспектора у складу са потребама у наредне три године, али и опремање инспекцијских служби непоходном опремом, аутомобилима, рачунарима и сл.

„Уверен сам да ћемо на овај начин, систематичним радом и партнерским односом наставити ову, до сада, веома успешну реформу“, закључио је министар Ружић.

01. фебруар 2018.

РУЖИЋ И КОПРИВНИКАР РАЗМАТРАЛИ РАЗМЕНУ СЛУЖБЕНИКА У ЦИЉУ УСАВРШАВАЊА

Mинистар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и потпредседник Владе и министар јавне управе Словеније Борис Копривникар одржали су данас састанак у оквиру радне посете делегације Владе Србије Словенији.

 Ружић и Копривникар разматрали размену службеника у циљу усавршавања

Министри су разговарали о реформи инспекцијског надзора, са акцентом на новој, саветодавној, улози инспектора и бољој координацији самих инспектора, о умрежавању података из службених евиденција у оквиру јавне управе у циљу смањења времена и новца који грађани и привредници троше у пословању са управом и стручном усавршавању јавних службеника.

„Национална академијa, као концепт стручног усавршавања у Србији, коначно ће се реализовати после 15 година“, рекао је Ружић словеначком министру, најављујући почетак рада за лето ове године.

Имајући у виду да у Словенији постоји сличан концепт у оквиру Управне академије, намењене за едукацију запослених, Ружић је иницирао и потписивање Меморандума о сарадњи два министарства у наредном периоду који би дефинисао и размену праксе и знања у спровођењу програма стручног усавршавања, као и размену државних службеника на стручно усавршавање стажирањем. Даљи кораци око реализације тог циља обавиће се дипломатским путем.

Погледајте старија саопштења

 Врх стране
 Узми рачун и победи! Провера уписа у Јединствени бирачки списак е Управа Јавне расправе и консултације Информациони систем еЗУП Модели административних поступака на локалном нивоу Савет за стручно усавршавање запослених у ЈЛС  Усклађивање посебних закона са ЗУП-ом Партнерство за отворену управу Реформа јавне управе Инспекцијски надзор Јавне набавке Испити Конкурс за доделу средстава из буџетског фонда за националне мањине Управљање променама