МЕНИ

Насловна » Активности » Саопштења

Саопштења

16. новембар 2017.

Стевић: Уз подршку USAID BEP-а приближили смо инспекторе и привреднике

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић захвалио је данас USAID BEP-у и Пројекту за боље услове пословања на подршци у припреми Закона о инспекцијском надзору, његовој примени и што је најважније приближавању инспектора и привредника.

 Стевић: Уз подршку USAID BEP-а приближили смо инспекторе и привреднике

“Из угла Министарства државне управе и локалне самоуправе овај пројекат је помогао да на прави начин сагледамо систем инспекцијских служби и уведемо неопходне промене како би њихов рад био координисан и ефикасан. Кроз овај пројекат и уз подршку USAID-а ми смо ослушнули привреду и инспекцијски систем променили из темеља”, рекао је Стевић на конференцији поводом завршетка седмогодишњег Пројекта за боље услове пословања.

Након две године примене овог закона резултати говоре у прилог чињеници да су основе овог система добро постављене, у корист државе, привредника и грађана. “Ови резултати су посебно видљиви у борби против сиве економије. На пример Инспекторат за рад је само у првих 7 месеци ове године затекао 13.716 радника на црно, од којих је 12.861 лице после надзора засновало радни однос! То је успешност од скоро 94%, и то је највећи проценат у последње три године”, објаснио је Стевић.

Он је као најважнију промену у раду инспекцијских служби навео то што оне данас имају нову едукативну и превентивну функцију која подразумева стални дијалог са привредом.

“Желимо да још унапредимо приступ и начин рада, јер смо уверени да ако инспектори грађанима и привреди буду пре свега саветодавци, да ће и они променити однос и став према инспекторима”, рекао је државни секретар.

16. новембар 2017.

Ружић и Удовичић: Спорт је најпозитивнији сегмент српског друштва

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и министар омладине и спорта Вања Удовичић разговарали су данас са Радованом Максимовићем и Катарином Синђелић испред продукције PGMnetwork и Sport Network о могућностима промоције капацитета јединица локалних самоуправа из угла спорта.

 Ружић и Удовичић: Спорт је најпозитивнији сегмент српског друштва

„Спорт је најпозитивнији сегмент српског друштва“, рекао је Ружић и истакао да је представљање спортске инфраструктуре, историје спорта, познатих спортиста и потенцијала за развој спорта и здравља грађана, својеврсна промоција самих општина и градова.

Удовичић је истакао значај оваквих пројеката за промоцију спорта, јер, како каже, без спорта нема ни здраве нације.

Синђелићева је истакла да је у плану промоција тзв.спортских градова Србије кроз серијал емисија, као наставак пројекта који је успешно реализован у 2015. години. Серијал би био едукативног, али и забавно-спортског карактера и оба министарства би била његови покровитељи.

15. новембар 2017.

Ружић са начелницима округа у Ужицу

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић боравио је данас у Ужицу, где је на састанку са начелницима управних округа рекао да ће део проблема са којима се у свакодневном раду суочавају инспекцијске службе бити решени почетком наредне године.

 Ружић са начелницима округа у Ужицу

"Проблеми су мањак кадра, старосна доб преко 55 година и природни одлив инспектора. Упутићемо предлог Влади Србије за повећање броја инспектора и повећање техничке опремљености служби, како би се побољшао њихов рад и ефикасност", рекао је Ружић и истакао да ће се системски приступити решавању ових проблема.

Министар је рекао да је намера да се управо у ове послове више укључе начелници округа, јер они, као представници средњег нивоа власти имају увид и додатна су спона између локалних самоуправа и Министарства.

Ружић је указао да у неким управним окрузима ради само по један здравствени и санитарни инспектор, који имају велику одговорност јер брину о здрављу грађана и то се, казао је, мора мењати.

Ружић је рекао да је намера Министарства да се начелници округа на прави начин ставе у функцију реформе јавне управе,као и да се побољша њихов статус који није на завидном нивоу од 2001. године, како у територијалној организацији, тако и у политичком смислу.

 Ружић са начелницима округа у Ужицу

Министар је нагласио и да је у циљу ефикаснијег рада Координациона комисија за инспекцијске службе потписала споразум са прекршајним судовима, што ће, како је рекао, олакшати да пријаве које инспектори пишу буду ажурне, да не застаревају и да производе правно дејство.

Током посете Ужицу министар се састао и са начелницима управних округа са Косова и Метохије са којима је разматрао актуелна питања.

14. новембар 2017.

Ружић: Систем мењамо у квалитативном смислу

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић изјавио је данас да се реформом јавне управе систем мења из темеља у квалитативном смислу.

Он је, на Семинару компаније Теленор о дигитализацији е-управе и банкарства, рекао да је дигитализација један од приоритета Владе јер, како каже, ефикасност и економичност коју она доноси омогућава да се створи услужна јавнa управа окренутa ка потребама грађана и привреде.

 Ружић: Систем мењамо у квалитативном смислу

"На овим пословима се интензивно ради у сваком министарству и у свакој области", истакао је Ружић и подсетио да се фирме данас у Србији отварају за 24 сата, те да је лакше и брже доћи до грађевинске дозволе.

"Омогућено је коришћење квалификованог електронског потписа у трансакцијама и електронској комуникацији, као и електронски печат, а Министарство је припремило и Нацрт закона о електронској управи, који ће у раду управе изједначити електронски документ са папирним са тежњом да папир оставимо историјским архивима", рекао је Ружић.

Министар је појаснио да је фокус Министарства државне управе и локалне самоуправе на примени информационог система за пуну имплементацију Закона о општем упавном поступку у целој Србији, такозваног еЗУП-а.

Е-ЗУП, каже Ружић, ће донети уштеду грађанима од преко 6 милиона радних сати проведених на шалтерима и уштеде у новцу грађана у вредности од 245 милиона динара годишње.

У наредном периоду предстоји, каже Ружић, унапређење система службених евиденција кроз успостављање метарегистра и основних регистара - централни регистар становништва, катастар непокретности, регистар просторних јединица и адреса, као и проширење оквира за коришћење електронског документа и електронског потписа, архивирања и чувања пословне документације.

 Ружић: Систем мењамо у квалитативном смислу

Министар је рекао да модернизација јавне управе неопходна да би држава постала и истински сервис грађанима и привреди, а суштина не лежи само у промени начина на који се пружају јавне услуге, у њиховој ефикасности и економичности, већ и у односу према послу, промени навика и менталитета.

"Свесни смо да је потребно ојачати компетенције службеника, појачати њихова знања и вештине, мотивисаност јер они су ти који ће све ове промене понети и у коначном реализовати", истакао је Ружић.

8. новембар 2017.

Делегација Министарства у посети институцијама Словачке

На позив Министраства спољних послова и европских питања Републике Словачке, а у организацији програма CETIR, делегација Министарства државне управе и локалне самоуправе, предвођена помоћницом министра Марином Дражић посетила је Владу Републике Словачке и Министраство унутрашњих послова Републике Словачке.

 Делегација Министарства у посети институцијама Словачке

Циљ ове посете је преношење искустава Словачке Републике у области успостављања и функционисања Централног регистра становништва, развоја електронске управе и успостављање јединственог управног места.

У току посете делегација Министарства одржала је низ састанака са представницима релевантних институција, не само из државног, већ и из приватног сектора.

8. новембар 2017.

Ружић о функционисању београдске управе

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је данас са градоначелником Београда Синишом Малим и председником Скупштине Града Београда Николом Никодијевићем о активностима у области реформе јавне управе.

 Ружић о функционисању београдске управе

„За добро функционисање управе престонице Србије важна је блиска сарадња Министарства и Града“, рекао је министар Ружић и истакао да ће Министарство у наредном периоду радити на јачању комуникације са јединицама локалне самоуправе како би се ефикасно спровела реформа јавне управе.

 Ружић о функционисању београдске управе

Он је и додао да ефикасност управе зависи највише од мотивације људи, али је подједнако важна доследна примена свих нових системских решења којa коначно уводе ред у систем. „Ту посебно мислим на све оне прописе које омогућавају брзо и јефтино пружање услуга грађанима и модернизују наш рад“, подвукао је Ружић. Министар је стога похвалио досадашње напоре градске управе да створи истински сервис грађана и привреде.

На састанку је било речи и о даљем раду на унапређењу рада инспекцијских служби и јавних комуналних предузећa у циљу ефикасније и професионалније управе.

7. новембар 2017.

Бошњак: Тежимо што професионалнијем службеничком сиситему

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак рекао је да је службенички систем на локалном нивоу знатно унапређен доношењем Закона о запосленима у јединицама локалне самоуправе и аутономној покрајини.

 Бошњак: Тежимо што професионалнијем службеничком сиситему

„Овим законским решењем смо обезбедили темеље за деполитизацију и професионализацију и успоставили службенике на положају и на локалном нивоу, а то су начелници управа, као и неке структуре на покрајинском нивоу. Овим смо желели да покажемо да је деполитизација и професионализација важна не само за национални, већ и за локални ниво“, рекао је Бошњак и додао да је за ефиксану управу битно да службеници на положају буду људи од интегритета са менаџерским способностима.

Он је на округлом столу „Добар државни службеник као кључни фактор професионалне и ефикасне државне управе“ нагласио да се у наредном периоду очекује додатно унапређење знања и вештина службеника на свим нивоима успостављањем Национане академије.

 Бошњак: Тежимо што професионалнијем службеничком сиситему

Округли сто „Добар државни службеник као кључни фактор професионалне и ефикасне државне управе“ организовао је Центар за европске политике, уз подршку Француске амбасаде, које има за циљ да идентификује постојеће стање у ком се налази државно-службенички систем у Србији, са посебним освртом на процес професионализације и деполитизације највиших руководећих позиција - државних службеника на положају.

7. новембар 2017.

Бошњак: У законска решења уграђујемо механизме за веће учешће грађана у доношење одлука

Државни секретар Иван Бошњак изјавио је данас да Министарство државне управе и локалне самоуправе настоји да у законска решења које припрема угради механизме који ће обезбедити веће учешће грађана у доношењу одлука и политика.

 Бошњак: У законска решења уграђујемо механизме за веће учешће грађана у доношење одлука

„Припремљени су нацрти закона о грађанским иницијативама, измене и допуне закона о локалној самоуправи и кроз сваки се провлачи иста „мисао“ – већа партиципација грађана у доношењу одлука“, рекао је Бошњак на Конференцији о демократској партиципацији и додао да Министарство разматра начине да повећа и учешће националних мањина и осетљивих група у политичке процесе.

Он је указао да постоје локалне самоуправе у Србији у којима постоји позитивна пракса када је у питању учешће грађана.

Државни секретар је истакао да дијалог омогућава да се боље сагледају могућа решења и начини да се у законодавни оквир уграде механизми за веће учешће грађана, као и да је важно да се сви чиниоци удруже како би се унапредила ова демократска тековина савременог друштва у Србије.

Конференцију о демократској партиципацији организовали су Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство правде, Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом и Центар за унапређивање правних студија. Циљ конференције је афирмисање идеје о демократској партиципацији, као и специфичних механизама учешћа грађана и организација цивилног друштва у доношењу најважнијих правних и политичких одлука, а посебно путем јавних консултација, јавних расправа и грађанских иницијатива, и то у кругу надлежних органа власти, организација цивилног друштва и медија.

7. новембар 2017.

Ружић и Меси договорили сарадњу

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је данас у Тирани са потпредседницом Владе Албаније Сенидом Меси о могућностима сарадње у области реформе јавне управе.

 Ружић и Меси договорили сарадњу

Ружић и Меси истакли су да је за пружање ефикаснијих услуга грађанима важно успоставити јединствена управна места. „Чинимо све да максимално умањимо „шетање“ грађана од институције до институције и трошење њиховог новца“, рекао је Ружић који је истакао да је Србија учинила велики напредак у том послу са новим законским решењима, дигитализацијом и упрошћавањем процедура.

Он је истакао да управа константним унапређењем треба да покаже да је истински сервис грађана и привреде и да се време „чекања на шалтерима и хрпе папира“ никад не врати.

У контексту даљих активности у стварању ефикасније, професионалније и транспарентније управе, саговорници су истакли и јачање финансијске одговорности, посебно у јединицама локалне самоуправе, око чега ће у наредном периоду две владе разменити више искуства.

 Ружић и Меси договорили сарадњу

Потпредседница албанске владе похвалила је усвајање Закона о Националној академији и истакла је да је то добар модел за професионализацију и стручно усавршавање службеника, што ће њима послужити да даље унапреде рад сличне институције у Албанији.

Договорено је и разматрање потписивање Споразума две владе који ће подразумевати размену и стажирање службеника у две земље.

6. новембар 2017.

Министар Ружић у Tирани
Ружић: Србија је отворена за сарадњу и размену искуства

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је данас у Тирани на састанку са министарком јавне управе у Влади Црне Горе Сузаном Прибиловић да је реформа јавне управе од кључног значаја за процес ЕУ интеграција, јер обезбеђује администрацију која подржава економски раст ефикасним пружањем услуга привреди, али и грађанима.

 Ружић: Србија је отворена за сарадњу и размену искуства

Ружић је рекао да су све земље региона на истом, европском путу и настојимо да наше администрације реформишемо тако да, оне, попут управа у европским земаљама, буду сервис грађана и привреде. „Наше јавне управе су сличне и мање-више пролазимо кроз исте процесе и промене, зато разменом знања и искустава можемо допринети унапређењу администрација свих земаља у региону“ рекао је министар и додао да је посебно значајна међусобна подршка у процесу европских интеграција и заједнички наступ према ЕУ.

 Ружић: Србија је отворена за сарадњу и размену искуства

За достизање ефикасније јавне управе, важно је оснаживати међуопштинску сарадњу, истакнуто је на састанку два министра који су, поред тога, нагласили и важност даљег развоја еУправе коју мора да прати и одговарајућа безбедност електронског пословања.

 Ружић: Србија је отворена за сарадњу и размену искуства

У наредном периоду договорено је подршка Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије црногорском министарству надлежном за послове управе у области рационализације, будући да се тај процес успешно приводи крају у Србији.

6. новембар 2017.

У оквиру програма Exchange 5 подршка за осам локалних самоуправа у планирању буџета

Седам градова и једна општина добиће у оквиру програма Exchangе 5 стручну помоћ у области локалног стратешког планирања и програмског буџетирања као важног процеса шире реформе управљања јавним финансијама чији је циљ утврђивање приоритета и сврсисходнија потрошња и ефикасније пружања услуга јавне управе.

На Конкурс за подршку локалним самоуправама у планирању и програмском буџетирању у оквиру Програма Exchange 5 пријавила се 41 локална самоуправа, а Комисија за евалуацију и селекцију донела је одлуку да буду подржани: Вршац, Шабац, Ниш, Београд, Пожаревац, Нови Сад, Сремска Митровица и Велико Градиште. Иако је иницијално било планирано да Програм Exchange 5 по овом конкурсу подржи шест локалних самоуправа, због великог интересовања и задовољавајућег квалитета пријава, одлучено је да се тај број повећа на осам.

У оквиру Програма Exchange 5, током 2018. године биће расписан још један Конкурс за подршку локалним самоуправама у планирању и програмском буџетирању током кога ће бити подржан додатни број локалних самоуправа.

Програм Exchange 5 финансира ЕУ у оквиру Националног програма ИПА 2014, а спроводи га Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина. У оквиру овог Програма, поред помоћи у програмском буџетирању, локалне самоуправе које ће бити изабране на посебном конкурсу добиће и стручну и финансијску подршку у области управљања имовином.

Контакт МДУЛС: Јелена Парезановић, 011/2686-022

Контакт СКГО: Жељко Крнетић, 064/8703352

2. новембар 2017.

Дражићева: Свакодневно унапређујемо услове
за остваривање бирачког прaва грађана

 Дражићева: Свакодневно унапређујемо услове за остваривање бирачког прaва грађана

Помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Марина Дражић разговарала је данас са представницима Мисије ОЕБС-а у Србији о активностима на даљем унапређењу изборног процеса.

Помоћница министра је истакла да је Министарство, у циљу веће транспарентности и доступности, обезбедило могућност грађанима да у било ком тренутку на веб презентацији Министарства провере да ли су уписани у Јединствени бирачки списак и на ком бирачком месту могу остварити своје бирачко право. Поред тога, грађани се могу информисати о процесу ажурирања Јединственог бирачког списка, како по службеној дужности, тако и на лични захтев.

„У нашем циљу је да обезбедимо све услове да грађани остваре своје бирачко право и у том смислу се Министарство тежи да постојећи систем што више унапреди“, нагласила је помоћница.

Представници мисије ОЕБС-а су похвалили озбиљан приступ Министарства и понудили помоћ на активностима које ће унапредити изборни процес у Србији, што је помоћница министра оценила као драгоцену подршку и добар наставак до сада успешне сарадње.

 Дражићева: Свакодневно унапређујемо услове за остваривање бирачког прaва грађана

1. новембар 2017.

Наставак квалитетне сарадње МДУЛС и ОЕБС

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је данас са шефом Мисије ОЕБС-а у Србији Андреом Орициом и истакао важност наставка сарадње.

 Наставак квалитетне сарадње МДУЛС и ОЕБС

Пoсeбнa пaжњa je пoсвeћeнa нaциoнaлним мaњинaмa и унaпрeђeњу зaкoнског oквирa кojи пoкривa тa питaњa, као и чињеници да ће 2018. године бити спроведени избори за националне савете националних мањина. У вези са тим министар Ружић је истакао да очекује да ћемо добру сарадњу наставити и интезвирати.

Ружић и Орицио су, похваливши све досадашње пројекте које су Министарство и ОЕБС заједно организовали, а посебно оне које се тичу едукације запослених на локалу, нагласили да се показало да се размена примера добре праксе показала као најефикаснији начин подизања знања запослених на локалу.

 Наставак квалитетне сарадње МДУЛС и ОЕБС

„Доказ за то се може пронаћи и у сарадњи са Министарством унутрашњих послова у обезбеђивању савета за безбедност на локалу“, навевши пројекат је Ружић и додао да би било добро да такав начин комуникације између запослених буде саставни део и тренинга на Националној академији. „Размена примера добре праксе и искустава подстаћи ће и међусобну сарадњу и умрежавање запослених“, подвукао је министар.

Погледајте старија саопштења

 Врх стране
 е Управа  Конкурс за доделу средстава из буџетског фонда за националне мањине  Информациони систем еЗУП  Модели административних поступака на локалном нивоу  Савет за стручно усавршавање запослених у ЈЛС – АКРЕДИТАЦИЈА  Усклађивање посебних закона са ЗУП-ом  Партнерство за отворену управу  Реформа јавне управе  Инспекцијски надзор  Јавне набавке