МЕНИ

Насловна » Архива » Обавештења - 2015. година

Обавештења

31. децембар 2015.

ЈАВНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ – Други нацрт каталога радних места и звања

Министарство државне управе и локалне самоуправе је, након спроведеног другог круга јавних консултација на Нацрт каталога радних места и звања у јавном сектору, у сарадњи са ресорним министарствима припремило Други нацрт каталога радних места и звања.

Други нацрт је припремљен након размотрених свих сугестија и коментара које су у периоду јавних  консултација од августа до новембра достављени МДУЛС и ресорним министарствима. Овим путем желимо да се захвалимо свима који су нам се обратили и укључили у овај процес, јер су тиме допринели изради квалитетнијег документа.

Позивамо вас да и даље достављате своје коментаре, предлоге и сугестије писаним путем на адресу reformauprave@mduls.gov.rs до 25. јануара 2016. године.

Молимо вас да коментаре шаљете са назнаком на који подсистем јавног сектора се односе коментари. Такође, молимо вас да пре него што пошаљете своје сугестије, прочитате Смернице за израду каталога, као и најчешће постављена питања у одељку ПИТАЊА И ОДГОВОРИ.

 

 • СМЕРНИЦЕ ЗА ИЗРАДУ КАТАЛОГА РАДНИХ МЕСТА И ЗВАЊА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ
 • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У ОБЛАСТИ ЗДРАВСТВА – други нацрт
 • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У ОБЛАСТИ СПОРТА – други нацрт
 • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ – други нацрт

 

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ:

Министарство државне управе и локалне самоуправе саставило је списак најчешћих питања у вези са Каталогом радних места, као и одговоре на исте. Стога Вас позивамо да на страници http://www.mduls.gov.rs/faq.php потражите одговор на евентуалне недоумице.

25. децембар 2015.

Анализа законодавства о националним саветима

Министарство државне управе и локалне самоуправе објављује Анализу законодавства о националним саветима националних мањина са посебним освртом на питање њиховог финансирања, која је детаљно представљена на 18. децембра 2015, на Округлом столу „Национални савети / мањинске самоуправе у правном систему Републике Србије“.

Текст анализе можете преузети ОВДЕ.

9. децембар 2015.

Званично oбјављена одлука о максималном броју запослених

На основу члана 4. став 1. Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору („Службени гласник РС”, број 68/15) и члана 43. став 1. Закона о Влади („Службени гласник РС”, бр. 55/05, 71/05 –исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 – УС, 72/12, 7/14 – УС и 44/14), Влада Републике Србије је донела Одлуку којом се одређује максималан број запослених на неодређено време у систему државних органа, систему јавних служби, систему Аутономне покрајине Војводине и систему локалне самоуправе за календарску 2015. годину. Одлука је званично објављена 8.12.2015. у Службеном гласнику РС, а текст исте можете преузети ОВДЕ.

3. децембар 2015.

Нацрт посебног Акционог плана за остваривање права националних мањина

Министарство државне управе и локалне самоуправе позива све грађане као и стручну јавност да се упознају са текстом Нацрта посебног Акционог плана за остваривање права националних мањина, као и да дају своје коментаре.

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички донела је 23. марта 2015. године  Решење о образовању Посебне радне групе за израду Акционог плана за остваривање права националних мањина. Стручну и административну подршку раду радне групе пружа Министарство правде.

Јавна расправа о Нацрту посебног Акционог плана за остваривање права националних мањина, спроводи се од 3. децембра до 23. децембра 2015. године.

Учесници у јавној расправи могу своје примедбе предлоге и сугестије, достављати Министарству правде путем електронске поште на е-mail: vladimir.vukicevic@mpravde.gov.rs или поштом на адресу Министарство правде, са назнаком „За Нацрт посебног Акционог плана за остваривање права националних мањина “, улица Немањина 22-26, 11000 Београд.

По окончању поступка јавне расправе, Министарство државне управе и локалне самоупаве, уз стручну и административну подршку Министарства правде сачиниће Извештај о спроведеној јавној расправи.

Текст радне верзије Нацрта (са „track changes”) можете преузети ОВДЕ.

Текст радне верзије Нацрта (без “track changes”) можете преузети ОВДЕ.

30. новембар 2015.

ГРАДСКА ОПШТИНА ЗЕМУН
СКЛАД УСПЕШНОГ БИЗНИСА И БОЕМСКОГ ДУХА
www.serbianpuzzle.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, знаменита личност, инвестиције, гастрономија).

Ове недеље у „Српској слагалици“ представљамо Земун, место разноврсних амбијенталних целина и великог историјског и културног богаства, смештено на ушћу река Дунава и Саве.  Пролазећи Земуном, путујете кроз време, сачувана стара здања и споменици сведоче о историји и начину живота у различитим епохама.  Земун је место изванредних инвестиционих потенцијала, на раскрсници најзначајнијих путева и са свим предусловима за развој успешног бизниса, инфраструктурним, административним,  саобраћајним, а пре свега људским ресурсима. Потенцијалне инвестиције у области индустријске производње, саобраћаја, трговине, пољопривреде, туризма и угоститељства имају све предуслове за успех.

Посетом сајту www.serbianpuzzle.rs сазнаћете како изгледа присуствовати врхунским културним догађањима Лета на Гардошу у несвакидашњем амбијенту Земунске тврђаве, колико је у свету чувен Земунски међународни салон карикатуре, како се долази до титуле носиоца Богојављенског крста. Када пробате „Пијаног шарана“  у неком од чувених рибљих ресторана у Земуну, сигурно ћете пожелети да га и сами спремите и зато Вам нудимо несвакидашњи рецепт за припрему. Бурна историја Земуна огледа се, како у његовој архитектури, тако и у причи о знаменитим људима који су у њему оставили траг; један од многих значајних Земунаца био је визионар, први српски новинар -  Димитрије Давидовић. Недалеко од прелепог здања зграде општине Земун почиње најпопуларније београдско шеталиште - Земунски кеј. Са њега се пружа поглед на оазу природе, надохват руке, а у сред градског језгра – Велико ратно острво, али о томе, када дођете.

 Градска општина Земун

Председник градске општине Земун Дејан Матић поводом промоције локалне самоуправе на чијем је челу и учешћа у пројекту Serbian Puzzle каже:

„Поред вредног историјског наслеђа, прегршт културних догађања, највеће богатство Земуна јесу људи, вредни и предузимљиви, поносни на свој град и познати по љубави према њему; људи који умеју да раде и стварају, али и  да уживају у боемском и уметничком угођају земунских кафана и рибљих ресторана и поделе то са пријатељима и гостима. Земун је познат и по шетњама на Земунском кеју, Фестивалу монодраме и пантомиме, Салону карикатуре, Лету на кеју, врхунским уметничким перформансима које пружају манифестација Лето на Гардошу и Мадленијанум. Немогуће је душу Земуна доживети на ма који други начин, сем да га посетите.

Данас смо у потпуности посвећени економском просперитету, а у напорима за унапређење квалитета  живота наших грађана свесрдну помоћ нам пружа Влада Републике Србије.

Упркос досадa оствареном напретку у унапређењу и побољшању укупних услова живота, многи изазови су пред нама, али сам сигуран да ћемо их заједно са грађанима остварити.“

23. новембар 2015.

Кaнцeлaриja зa сaрaдњу са цивилним друштвoм Влaдe Рeпубликe Србиje у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе упућуjе

JAВНИ ПOЗИВ

oргaнизaциjaмa цивилнoг друштвa зa прeдлaгaњe кaндидaтa из реда цивилног друштва зa чланство у Посебној међуминистарској радној групи за израду другог Акционог плана и реализацију учешћа Републике Србије у иницијативи Партнерство за отворену управу.

Рoк зa пoднoшeњe пријава je  03. децембар 2015. годинe.

Пријаве сa пoтрeбним прилoзимa, дoстaвљaју сe искључивo пoштoм нa aдрeсу:

Кaнцeлaриja зa  сaрaдњу сa цивилним друштвом Владе Републике Србије, Булевар Михајла Пупина 2, источни улаз, 11000 Београд, сa нaпoмeнoм: “Прeдлaгaњe кaндидaтa из реда цивилног друштва зa чланство у Посебној међуминистарској радној групи за израду акционог плана и реализацију учешћа Републике Србије у иницијативи Партнерство за отворену управу – не отварати”

Текст позива можете преузети ОВДЕ.

23. новембар 2015.

ГРАДСКА ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА (НИШ)
ЧУВАР ДУХА СТАРОГ НИША
www.serbianpuzzle.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).

Током ове седмице у „Српској слагалици“ биће представљена нишка Градска општина Палилула. Најзначајнија културна манифестација на територији општине је традиционално „Палилулско вече“ која на најбољи начин чува од заборава дух старог Ниша. Разноврсна туристичка понуда и значајне могућности инвестирања чине нишку Палилулу врло атрактивном локацијом.

Овај крај има изванредан потенцијал за развој пољопривреде и органске производње хране, а на Палилули је рођен и Атанасије Петровић – Учитељ Таса, један од најпознатијих нишких просветара. Посетом сајту www.serbianpuzzle.rs сазнаћете више и о згради општинске управе Палилула, као и рецепту за прави гастрономски бисер – свињске буткице у сафту.  

18. новембар 2015.

ЈАВНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ НА СМЕРНИЦЕ ЗА УПОТРЕБУ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА

Ради унапређења комуникације државних органа са јавности израђене су Смернице за употребу друштвених мрежа у органима државне управе, органима територијалне аутономије и јединицама локалне самоуправе. Позивамо вас да нам дате коментаре и сугестије како бисмо унапредили документ. У изради документа учествовали су представници Дирекције за еУправу Министарства државне управе и локалне самоуправе, Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Канцеларије за европске интеграције.

Коментаре и сугестије можете слати до 2. децембра 2015. године на marija.laganin@deu.gov.rs

 Преузмите документ СМЕРНИЦЕ ЗА УПОТРЕБУ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА у Органима државне управе, органима територијалне аутономије и јединицама локалне самоуправе

16. новембар 2015.

ГРОЦКА ЗАХВАЛНА ИЛИЈИ ГАРАШАНИНУ,
А МИ ВАМ ЈЕ ПРЕДСТАВЉАМО!
www.serbianpuzzle.rs

 Удовички: са мање се може више


Попут већине градова и варошица у Србији у 19. веку и Гроцка је свој убрзани економски и друштвени развој отпочека тек коначним ослобађањем од Турака. Најзаслужнији појединац, који је допринео развитку и напретку живота у Гроцкој, а и читавој земљи као водећи државник Србије 19. века, био је Илија Гарашанин. Његова породица доселила се у ово место почетком 19. века, а имање Илијином оцу поклонио је кнез Милош Обреновић у име заслуга. Баш на том имању, Илија је провео своје последње године живота. Гроцка му је захвална за све што је учинио, као и читав српски народ.

О њему, као и о многим другим интересантним подацима о Гроцкој, сазнајте на сајту www.serbianpuzzle.rs на коме је Министарство државне управе и локалне самоуправе жељом министарке др Кори Удовички да „свака општина и сваки град има једнаке шансе“ одлучило да представи оно најлепше из наше земље, кроз пројекат „Српска слагалица“. Сваког понедељка, уз захвалност локалним самоуправама на доприносу пројекту, представићемо вам по једну општину или град.

Упознајте Србију, њену историју, које културне догађаје можете да посетите, где се и у шта може инвестирати, а и како да научите да кувате српска традиционална јела.

9. новембар 2015.

ОПШТИНА ЛУЧАНИ
ДОМ ТРУБЕ, МАЛИНА И СВАДБАРСКОГ КУПУСА
www.serbianpuzzle.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).

Током ове седмице у „Српској слагалици“ биће представљена општина Лучани. Ова општина у Западној Србији је домаћин најпознатијег и најпрестижнијег српског такмичења трубача – Драгачевског сабора у Гучи. Бројни културно-историјски споменици, манастири Овчарско-кабларске клисуре, музеји и природне атракције овог краја додатно су афирмисане и популаризоване захваљујући све масовнијој посети сабору трубача. Овај крај је познат по производњи малина и кромпира, а у Гучи је рођена и Радмила Бакочевић, једна од најчувенијих српских оперских дива. Посетом сајту www.serbianpuzzle.rs сазнаћете више и о фестивалу „Распевано Драгачево“, као и рецепту за припрему драгачевског свадбарског купуса, специјалитета овог поднебља.

3. новембар 2015.

ГРАД УЖИЦЕ
ДРАГУЉ НА ОБАЛАМА ЂЕТИЊЕ
www.serbianpuzzle.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).

Ове недеље у „Српској слагалици“ представљамо Ужице, град небројених културних и природних лепота и богате традиције. На реци Ђетињи, која протиче кроз Ужице, 1900. године је саграђена је прва хидроцентрала у Србији, само пет година после оне на Нијагари. Овај предивни град смештен на обронцима Таре и Златибора домаћин је међународног дечјег фестивала „Лицидерско срце“, а они најхрабрији се сваког јула могу опробати у скоковима у воду са старог железничког моста на Ђетињи. Посетом сајту www.serbianpuzzle.rs сазнаћете зашто инвеститори препознају Ужице као место повољног пословног окружења, затим како се припрема чувена ужичка „комплет лепиња“, а моћи ћете да се „упознате“ и са Борисавом „Малишом“ Атанацковићем, једним од најзнаменитијих Ужичана.

29. октобар 2015.

OБАВЕШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Закон о Регистру запослених, изабраних, именованих, постављених и ангажованих лица код корисника јавних средстава („Службени гласник РС“, бр. 68/15 и79/2015 – исправка), овде, који је ступио на снагу 8. августа 2015. године, утврђена је обавеза да корисници јавних средстава достављају прописане податке до десетог у месецу за претходни месец. У случају недостављања података у наведеном року прописане су последице непостутања, као и казнене одредбе. Министарство државне управе и локалне самоуправе је корисник података из Регистра и орган надлежан за вршење надзора над применом овог закона.

Увидом у Регистар утврђено је да један број корисника јавних средстава није извршио обавезу уноса података у Регистар. Позивамо кориснике јавних средстава да у списковима приказаним испод провере свој статус.

Истовремено обавештавамо кориснике јавних средстава, који имају обавезу достављања података у Регистар, да ће Министарство државне управе и локалне самоуправе сваког месеца објављивати списак кориснике јавних средстава који нису доставили податке.

 Преузмите документ Списак дирекних и индиректних корисника буџета РС који нису доставили податке за август 2015. године

 Преузмите документ Списак организација за обавезно социјално осигурање и корисника средстава тих организација, јавних предузећа које је основала РС, правних лица основаних од стране јавних предузећа које је основала РС, правних лица над којима РС има директну или индиректну контролу над више од 50% капитала или више од 50% гласова у органу управљања и агенција и организација на које се примењују прописи о јавним агенцијама или над чијим радом државни органи врше надзор који нису доставили податке за август 2015. године

 Преузмите документ Списак дирекних и индиректних корисника буџета ЈЛС и АП, јавних предузећа која је основала ЈЛС или АП и правних лица основаних од стране ЈП која је основала ЈЛС или АП који нису доставили податке за август 2015. године


ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА:

Корисници јавних средстава који се налазе на списковима корисника који нису благовремено доставили или нису оверили комплетне  податке (члан 4. тачка 2 и 3. Закона о Регистру,  односно кадровске и финансијске податке) за август 2015. године у Регистар запослених, изабраних, именованих, постављених и ангажованих лица и који то учине накнадно  потребно је да о томе обавесте:

 • непосредно орган од кога су добили обавештење да нису доставили податке,
 • Министарство финансија на kabinet@mfin.gov.rs и
 • Министарство државне управе и локалне самоуправе на nandjelkovic@gov.rs.

Уколико се корисник  нашао на списку услед тога што је дошло до промене јединственог броја буџетског корисника или до гашења корисника потребно је о томе обавестити:

 • Министарство државне управе и локалне самоуправе на nandjelkovic@gov.rs. и
 • Министарство финансија на kabinet@mfin.gov.rs уз захтев за ажурирање званичног списка КЈС-а у складу са овим променама.

За све додатне информације пишите на nandjelkovic@gov.rs или позовите на 011/3621- 531.

26. октобар 2015.

ДОБРОДОШЛИ У СВЕТ ЗДРАВЕ ХРАНЕ, ДОБРИХ ДОМАЋИНА И НЕТАКНУТЕ ПРИРОДЕ – УПОЗНАЈТЕ ЦРНУ ТРАВУ

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички иницирала је пројекат „Српска слагалица“, којим ћемо се кроз презентацију свих градова и општина Србије упознати како са културним, привредним и природним лепотама наше земље. Презентација пројекта је на страници www.serbianpuzzle.rs a видљива је на многим презентацијама државних органа, туристичких и привредних организација како у Србији, тако и ван ње. Сваког понедељка представљамо по једну локалну самоуправу.

Ове недеље на ред је дошла Црна Трава. Иако најмања по броју становника, овој општини природа је подарила ресурсе примамљиве за потенцијалне инвеститоре: лековито биље, шумски плодови и здрава храна. Ова општина позива да се направи погон за њихову прераду и финализацију готових производа, што би имало вишеструку корист.

 Црна Трава

Председник ове општине Славољуб Благојевић је, овом приликом, и рекао: Са поносом Вам представљам Црну Траву, оазу здравља и чистог ваздуха, смештену на обалама реке Власине, препознатљиве по изузетној природи и чувеним печалбарима, музеју грађевинарства и јединственом споменику Жени, Црнотравки.“

Благојевић је додао да општина континуирано улаже средства и напоре у развој пољопривреде и сточарства, доделом субвенција грађанима у виду садног материјала и приплодних сточних грла. „Потенцијал наше општине препознала је и Влада Републике Србије, чији је председник Александар Вучић, својом посетом дао подстрек нашим развојним напорима, отворивши погон млекаре који ће допринети промоцији наше општине и отварању нових радних места“, закључио је председник општине.

Коју манифестацију можете да посетите, како направити традиционално црнотравско јело „зељаник од штавоља“ и још много што шта, прочитајте на www.serbianpuzzle.rs .

26. октобар 2015.

ПРОГРАМ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ ЗА НАЦРТ ЗАКОНА О СИСТЕМУ ПЛАТА ЗАПОСЛЕНИХ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ

Министарство државне управе и локалне самоуправе, у периоду од 21.10.2015. до 10.11.2015. године, спроводи јавну расправу о Нацрту закона о систему плата запослених у јавном сектору, сходно Закључку Одбора за привреду и финансије од 20. октобра 2015. године.
Сходно Програму јавне расправе о Нацрту закона о систему плата запослених у јавном сектору презентација и расправа о наведеном нацрту закона одржаће се, и то:

 • У Београду, 28. октобра 2015.године,  у „Палати Србија“ на Новом Београду, Булевар Михајла Пупина бр. 5, улаз - Источно крило, сала 368, на III спрату, у периоду од 10-13 сати;
 • У Новом Саду, 2. новембра 2015. године, сала Скупштине Аутономне покрајине Војводине -  Владике Платона бб. - улаз из Бановинског пролаза,  у периоду од 11,00 до 14,00;
 • У Нишу, 4. новембра 2015. године, сала градске Скупштине Града Ниша, у улици Николе Пашића бр. 24,  у периоду од 11,00 до 14,00;
 • У Крагујевцу, 9. новембра 2015. године, сала  Скупштине Града Крагуејвца – Градска кућа, Трг слободе бр. 3, у периоду од 11,00 до 14,00.

Позивамо све заинтересоване да узму учешће у расправи о Нацрту закона о систему плата запослених у јавном сектору.

Имајући у виду ограничен број места, молимо да се пријавите на е-маил адресу: gordana.podjanin@mduls.gov.rs или bojana.potezica@mduls.gov.rs или на телефон 011/361-24-22, а одговор ћете добити у најскоријем року.

23. октобар 2015.

ЈАВНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ НА НАЦРТЕ КАТАЛОГА РАДНИХ МЕСТА

Министарство државне управе и локалне самоуправе је, након спроведених јавних консултација на радну верзију Каталога радних места и звања у јавном сектору, започело објављивање нацрта Каталога.

Позивамо вас да и даље достављате своје коментаре, предлоге и сугестије писаним путем на адресу reformauprave@mduls.gov.rs и то до  1. новембра на називе радних места, односно 20. новембра 2015. године на остале елементе који се односе на описе послова, захтевани степен стручне спреме, потребна додатна знања и радно искуство.

У току јавних консултација, које су трајале од 23. августа од 20. октобра,  на адресу Министарства стигло је неколико стотина сугестија и коментара и одржан је низ консултативних састанака са представницима синдиката, установа и институција. Желимо да се захвалимо свима који су нам се обратили и укључили у овај процес, јер су тиме допринели изради квалитетнијег документа.

Ресорна министарства у сарадњи са МДУЛС су размотрила све достављене сугестије и коментаре и прихваћени су сви они који су допринели унапређењу квалитета докумената и који су били у сагласности са усвојеним методолошким приступом.

Више информација и текстове нацрта каталога можете пронаћи на линку http://www.mduls.gov.rs/katalozi-radnih-mesta.php

22. октобар 2015.


Поводом данашњег текста који је објављен на тему еве
нтуалних измена Закона о начину утврђивања максималног броја запослених у јавном сектору (Закон о максимуму), желимо да укажемо на две погрешне констатације.


Пре свега, помињући да измене Закона о максимуму дају привилегије чиновницима у односу на запослене у приватним фирмама, наглашавамо да је намера управо супротна:

 • да изједначи положај запослених који су технолошки вишак у држави са запосленима који су технолошки вишак у приватним фирмама.

Наиме, претходна верзија Закона, чију је примену члана 20. Уставни суд због могуће неуставности, одложио, прописивала је посебну отпремнину за запослене које испуњавају услов за пензију који су вишак, а која је мања од оне која би се давала запосленима који се прогласе технолошким вишком.

Због могуће неуставности овог члана, а и да би се несметано наставио процес рационализације, новим изменама закона смо запослене који имају услове за пензију, а који су вишак, вратили у режим Закона о раду и других запослених у привреди. На тај начин дајемо им прво могућност да се изјасне добровољно да ли хоће да напусте јавни сектор. Ако они то не желе, а послодавац сматра да му та  радна места нису више потребна у процесу рада, он тим запосленима, који су, дакле, технолошки вишак, мора да исплати отпремнину као и свим другим запосленима. Закон о максимуму није прописивао висину те отпремнине, већ Закон о раду (који се примењује и на цео приватни сектор) и по којој би тај запослени имао право на трећину своје последње плате по години рада у јавном сектoру.

Сматрамо да је веома значајно, без обзира на оспоравање члана 20, што смо у овом периоду успели да идентификујемо који су то радна места у јавном сектору вишак, тако да сада послодавци неће моћи као у ранијим рационализацијама у јавном сектору да отпуштају само старије запослене и исплаћују им високе износе отпремнина, већ само оне запослене на радним местима која им заиста нису потребна, било да испуњавају услов за пензију или не. Свака злоупотреба ће бити много видљивија.

20. октобар 2015.

ЈАВНА РАСПРАВА О НАРТУ ЗАКОНА О СИСТЕМУ ПЛАТА

Министарство државне управе и локалне самоуправе позива све грађане, као и стручну јавност да се упознају са текстом Нацрта закона о систему плата запослених у јавном сектору и да дају све своје коментаре, сугестије и предлоге на reformauprave@mduls.gov.rs или писаним путем на адресу Министарства, Бирчанинова бр. 6 са назнаком „За јавну расправу о Нацрту Закона о систему плата запослених у јавном сектору“.

Јавна расправа ће се одржати у периоду од 21. октобра до 10. новембра 2015. године.


 Преузмите документ Нацрт Закона о систему плата запослених у јавном сектору

 Преузмите документ Јавни позив

 Преузмите документ Програм јавне расправе

 Преузмите документ Закључак

 Преузмите документ Водич - Нацрт закона о систему плата запослених у јавном сектору


19. октобар 2015.

Министарство државне управе и локалне самоуправе, у сарадњи са Канцеларијом за сарадњу са цивилним друштвом, објављује Нацрт Извештаја о имплементацији Акционог плана за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу у Републици Србији за 2014. и 2015. годину. Заинтересоване стране могу преузети и јавни позив за достављање коментара на Нацрт извештаја, као и образац путем кога се могу достављати коментари.


 Преузмите документ НАЦРТ ИЗВЕШТАЈА

 Преузмите документ ЈАВНИ ПОЗИВ

 Преузмите документ ОБРАЗАЦ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ КОМЕНТАРА

19. октобар 2015.

ОПШТИНА СОКОБАЊА
БИСЕР СРПСКОГ БАЊСКОГ ТУРИЗМА
www.serbianpuzzle.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).

Током ове седмице у „Српској слагалици“ ће нам се представити Сокобања. Ова престижна српска бања која лежи на обронцима Ртња и Озрена и ушћу реке Моравице у Бованско језеро, представља праву туристичку атракцију и једно од најпосећенијих бањско-туристичких места у Србији. У Сокобањи је рођен митрополит Михаило, чувени српски духовник из средине деветнаестог века, а посетом сајту www.serbianpuzzle.rs сазнаћете више о традиционалном фестивалу „Прва хармоника Сокобање“, као и од чега се праве сокобањски гастрономски специјалитети „шуш-муш“ и „кравајчићи“.

16. октобар 2015.

ПОЈАШЊЕЊЕ О БРОЈУ НОВОЗАПОСЛЕНИХ

Број радних места на неодређено и одређено време у директним и индиректним корисницима консолидованог буџета смањио се у нето износу за око 11.500, у периоду од јануара 2014. до јуна 2015. године. Број радних места на неодређено је смањен за око 16.000, док је број радних места на одређено време увећан за око 4.500.  Укључујући и јавна комунална предузећа, основана од стране локалних самоуправа, која су обухваћена Законом о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору, број запослених на неодређено и одређено је смањен за скоро 15.500.  Процена промене броја радних места је поуздана и у сагласности је са свим расположивим индикаторима на основу којих се може проценити број запослених – међугодишњом променом расхода за зараде, подацима о запослености достављеним од стране самих министарстава, подацима о запослености Регистра запослених, изабраних, постављених и ангажованих лица (Регистар запослених) који води Управа за трезор Министарства финансија и Централног регистра обавезног социјалног осигурања (ЦРОСО), као и подацима о формалној запослености у правним лицима које прикупља и објављује Републички завод за статистику.

Међугодишње смањење расхода за зараде од 11.4% указује да се број запослених у буџетском сектору државе смањио за 2.5%, док је преостало смањење последица смањења зарада у јавном сектору за 10% (укупно смањење мање је од 10%, јер смањењем зарада нису били обухваћени сви запослени). Смањење запослености за 2.5% еквивалентно је смањењу броја запослених за 11.500. Расходи за зараде су један од најпоузданијих индикатора кретања броја запослених. Процена до које је Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) дошло, анализирајући кретање расхода за зараде, у великој мери се поклапа и са анализом Фискалног савета, објављеном у месечном извештају за месец август.

Анализа података Регистра запослених, а затим упаривање са подацима ЦРОСО-а, такође наводи на закључак да је број запослених на неодређено и одређено време смањен за 11.500 од почетка 2014. године. Подаци Регистра запсолених и ЦРОСО-а омогућавају и детаљнију анализу структуре смањења, према свим директним и индиректним корисницима буџета. Број запослених на неодређено време мањи је у свим ресорима, како централног, тако и локалног нивоа државе. Смањење броја запослених на неодређено детерминисано је пре свега природним одливом, а због забране запошљавања у јавном сектору, велика већина тих радних места није опет попуњена – дозвољено је запослити једну особу тек када се број запослених смањи за пет, под условом да корисник располаже средствима за додатно запошљавање. Подаци Регистра запослених и ЦРОСО-а у највећој мери су у сагласности са подацима о стању и кретању броја запослених, које су преостали ресори достављали МДУЛС-у, као координатору процеса рационализације сектора државе.

Подаци о формалној запослености у правним лицима, које прикупља и објављује Републички завод за статистику (РЗС), на основу Полугодишњих истраживања о броју и зарадама запослених, указује да је број запослених у секторима у којима се доминантно држава појављује као послодавац (Државна управа и обавезно социјално осигурање, Образовање, Здравствена и социјална заштита) смањен у марту ове године у односу на март претходне године за близу 2%. У обзир треба узети да подаци РЗС-а нису у потпуности упоредиви са претходно представљеним подацима из Регистра запослених и ЦРОСО-а, јер са једне стране не покривају цео сектор опште државе, док са друге стране у секторе који су доминантно под контролом државе, ипак укључују и приватни сектор.

Међусобно подударање више независних извора података који приказују кретање броја запослених омогућава поприлично поуздану процену смањења броја запослених од почетка 2014. године. Такође, сви наведени подаци указују да процена кретања запослености на основу података које РЗС прикупља кроз Анкету о радној снази (АРС), а коју је користила Европска комисија при састављању CCEQ извештаја (http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/eetp/pdf/tp004_en.pdf), није тачна, нити поуздана у домену сектора опште државе. Број запослених у доминантно државним секторима (Државна управа и обавезно социјално осигурање, Образовање, Здравствена и социјална заштита) није могао бити увећан за 61.000 од почетка 2014. године, како показују подаци из АРС. Разлог овоме је то што подаци из АРС за 2014. још увек нису ревидирани, а то је уобичајена и неопходна пракса у статистици, с обзиром да се методологија често мења, што је и овде случај. Да подаци за 2014. годину још увек нису ревидирани указују и неконзистентне и драстичне промене броја запослених из квартала у квартал, тј. велика волатилност броја запослених. Примера ради, број запослених у сектору Државне управе је, према подацима из АРС, у последњем кварталу 2014. смањен за скоро 15.000, да би у наредна два квартала порастао за 13.000. Сличан тренд присутан је и у сектору образовања, где је број запослених у првом кварталу текуће године смањен за 6.000, да би у другом кварталу био увећан за чак 20.000. Поред тога, да је број запослених у доминантно државним секторима од почетка 2014. стварно порастао за 61.000, расходи за зараде по основу повећања броја запослених били би увећани на годишњем нивоу за минимум 45 милијарди динара, односно за око 1.15 процентних поена БДП-а, што би у потпуности неутралисало ефекат смањења зарада за 10% (а као што је представљено, расходи за зараде су смањени и више, 11.4% на међугодишњем нивоу) и угрозило један од стубова темељаца договора са ММФ-ом.

12. октобар 2015.

ГРАД ЛЕСКОВАЦ
ПРОБАЈТЕ РОШТИЉ У „СРПСКОМ МАНЧЕСТЕРУ“
www.serbianpuzzle.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).

Ове недеље у „Српској слагалици“ представљамо Лесковац, српску престоницу роштиља, али домаћина интернационалног филмског фестивала „LIFFE“. Лесковац је и место потенцијалних инвестиција, посебно у прехрамбеној индустрији и преради пољопривредних производа. Посетом сајту www.serbianpuzzle.rs сазнаћете више о традиционалној лесковачкој „Роштиљади“, затим како се припрема чувена лесковачка мућкалица, а моћи ћете да проверите по чему је био чувен Димитрије Мита Теокаревић, један од најзнаменитијих Лесковчана.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић поводом промоције града на чијем је челу и учешћа у пројекту Serbian Puzzle каже:

„Попут многих градова и Лесковац има своје занимљиве приче о људима, догађајима, грађевинама, развоју. Самo један мали део тога желимо да Вам пренесемо на овакав начин и заинтересујемо Вас да дођете и посетите Лесковац. Лесковац је свој процват имао у периоду између два светска рата. Тада је, после Београда, био привредни, трговачки и културни центар Србије, један од градова са најдинимачнијим развојем у тадашњој Европи – „Српски Манчестер“. Сећајући се такве прошлости, покушавамо да мењамо садашњост, прижељкујући бољу будућност.

Данас смо у потпуности посвећени економском опоравку, а у борби за обезбеђивање бољег живота наших грађана свесрдну помоћ нам пружа Влада Републике Србије. Град Лесковац субвенцијама помаже развој пољопривреде, отварање нових радних места, самозапошљавање,а пружамо финансијску подршку и младим талентима. Имајући у виду да је развој немогућ без стабилне привреде сарађујемо и имамо добар однос и са привредним сектором.

Упркос досад оствареном напретку у унапређењу и побољшању укупних услова живота, многи изазови су пред нама, али сам сигуран да ћемо их заједно са грађанима остварити.“

5. октобар 2015.

ГРАД СОМБОР
ПРОШЕТАЈТЕ УЛИЦОМ СТАРИХ ЗАНАТА
www.serbianpuzzle.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).

„У тем Сомбору...“, пева Звонко Богдан о овом предивном граду на западу Бачке, а ми га ове недеље представљамо у „Српској слагалици“. Посетом сајту www.serbianpuzzle.rs сазнаћете више о традиционалној манифестацији „Улицом старих заната“, сазнаћете на ком двору се јео сомборски сир, а моћи ћете и сами да се уверите у лепоту „Жупаније“, зграде у којој се налази сомборска градска управа.

Градоначелник Сомбора Саша Тодоровић поводом промоције града на чијем је челу и учешћа у пројекту Serbian Puzzle каже:

„Град Сомбор је одувек заузимао значајно место на карти овог дела Европе. Добио је статус Слободног Краљевског Града од царице Марије Терезије 1749. године и био је административни центар Бачко – бодрошке жупаније, друге по величини области у Аустроугарској. Дух тог времена осетићете на сваком кораку шетајући кроз старо градско језгро које је под заштитом Државе. Данас је Сомбор познат као град зеленила, културе и  огромних неискоришћених привредних потенцијала. Драго нам је што смо део тима „Serbian Puzzle“, који је препознао историјску и културну вредност Града Сомбора, најзеленијег града Републике Србије. Наш је задатак да зеленило сачувамо, културу унапредимо и промовишемо, а потенцијале максимално искористимо. Првенствено сјајан геостратешки положај града чија се територија граничи са две државе – Мађарском и Хрватском, реку Дунав чија смо улазна капија у Србију, преко 100.000 хектара квалитетне обрадиве земље и Специјални резерват природе Горње подунавље.“

29. септембар 2015.


Поводом често постављеног питања да ли Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору (Закон о максимуму) приморава на пензионисање свих оних који у овој години испуњавају услове за пензију, а нарочито жена, Министарство државне управе и локалне самоуправе жели да саопшти следеће:


Закон о максимуму је орочени, изнуђени инструмент— он поставља начин и даје средства да држава сагледа где и како свој посао може да обавља на рационалнији начин.  Сам по себи он не прописује ни где ни колико уштеда може да се нађе, али у рукама одговорних руководилаца он омогућава да се јавна управа рационализује са најмање могуће штете, чак и са могућим побољшањима, по квалитет услуга које држава пружа. Процес рационализације спроводи се по трећи пут у Србији, али по први пут постоји начин и чврста намера да се то ради промишљено, водећи рачуна како о потреби да се сачува и унапреди капацитет државе да пружа услуге, тако и да се минимизују социјалне последице.

Члан 20. Закона прописује да се пензионишу они који за то имају навршене услове за одлазак у старосну пензију, осим уколико постоји потреба за датим радним местом и даљим ангажовањем запосленог ради континуитета процеса рада. У том случају, споразумни наставак рада је дозвољен. Другим речима, у складу са ставовима које Министарство заузима, Закон не треба схватити тако да пензионисање запослених против њене/његове воље представља основ за ново запошљавање. Уколико постоји пак, могућност да се нечијим пензионисањем спречи да неко други, истих квалификација и стручног знања, остане без посла и без пензије — социјално је одговорно да се тако и учини. С тим у вези, Министарство је у више наврата упутило јасну поруку јавности и социјално-економским партнерима и у комуникацији са другим државним органима.

Закон о максимуму не дискриминише, чак се ни не бави било каквим личним карактеристикама или квалитетима запослених. Услови за пензију прописани су другим законима, као што је Закон о пензијско-инвалидском осигурању или посебни закони којима се регулишу специфични услови рада у полицији, високом образовању и слично. Чињеница је да, с обзиром на важеће законе, члан 20 највише погађа жене између 60,5 и 65 година живота, али погађа и значајан број запослених са бенефицираним радним стажом — најчешће мушкараца. 

Закон омогућава и подстиче на промишљено и одговорно понашање послодаваца, али не може да замени њихову одговорност и посвећеност. У претходним рационализацијама систем се заснивао, а послодавци толерисали, да се кроз добровољне отпремнине и пензионисање упразне многа неопходна радна места.  Тај приступ оставио је управу десеткованом — нпр. у инспекцијама. Овог пута закон даје више подстицаја послодавцима да реорганизују рад, процене који стручни профили недостају да би се рад унапредио и модернизовао, као и где је вишак запослених и на којим радним местима.

28. септембар 2015.

ОПШТИНА БАЧ
ПОНОСНИ ДОМАЋИН „ДАНА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ“
www.serbianpuzzle.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).

Са Врачарског платоа селимо се у бачку равницу и ове седмице представљамо општину Бач! Већ једанаест година Бач је домаћин „Данима европске баштине“, манифестацији подржаној од Савета Европе, која окупља градове и општине ради промоције свог културног наслеђа. Посетом сајту www.serbianpuzzle.rs сазнаћете како се припрема традиционални бачки ручак, какви су инвестициони и туристички потенцијали општине Бач, а имаћете и прилику да упознате Златка Кеслера и његову потресну и инспиративну животну причу.

Председник општине Драган Сташевић поводом промоције општине на чијем је челу и учешћа у пројекту Serbian Puzzle каже:

„По древном граду Бачу на реци Мостонги је читава Бачка добила име. Општина је богата културно-историјским наслеђем , преко средњовековне Бачке тврђаве (14. Век), Фрањевачког самостана (12. Век), Манастира Бођани (15. Век)  па до остатака турског купатила-једине на тај начин очуване грађевине исламске културе у Војводини. Општина Бач је велики туристички потенцијал, јер осим културно историјских споменика који су свакако најзанимњивији туристима границу општине Бач чини река Дунав у дужини од 43 километра, у општини се налази најдубље природно језеро у Војводини - језеро Провала, а ловни и риболовни туризам све више добијају на значају. Бач је мултикултурална, мултинационална и вишејезична средина која нас управо у тој својој разноликости чини богатом културом и обичајима.  Велико ми је задовољство што општина Бач има прилику да учествује у  пројекту „Serbian Puzzle“  и да на тај начин представи све своје знаменитости и активности на стварању услова за бољи живот грађана. Радимо на развоју пољопривреде, туризма, водимо бригу  како о најмлађима тако и о студентима, а и о социјално-угроженим породицама. Подршка становника наше општине не изостаје и поносни смо што нам је исказују, свесни тога да су све активности усмерене ка стварању услова за бољи живот.“

23. септембар 2015.

Пронађите се у систему радних места!

Министарство државне управе и локалне самоуправе је почело са објављивањем радних верзија каталога радних места у јавном сектору, на чијим израдама су била ангажована ресорна министарства.

Сви заинтересовани имају прилику да пронађу и провере опис свог и свих других радних места као и захтеване услове у одговарајућем каталогу на нашем сајту.

Рад на изради каталога увелико траје, а подсећамо да су консултације са свим заинтересованим странама још увек у току. Искористите прилику и све коментаре, предлоге и сугестије пошаљите на адресу reformauprave@mduls.gov.rs.

Каталози представљају попис, класификацију и основ за вредновање радних места и служе спречавању злоупотреба, попут „измишљања“ нових радних места. По старом систему је било могуће да за обављање истог посла запослени добијају драстично различита примања. Тако је на пример возач - и руковалац механизације и манипулант и експедитор – сви са различитим примањима. Успостављањем каталога ова потоња подзанимања ће бити избрисана.

Осим назива радних места, односно звања у којем се обављају послови на радним местима, каталог садржи и типичан опис радног места, захтевану стручну спрему, додатна знања и испите/сертификате, као и захтевано искуство за рад на тим пословима. Каталог није замена за постојеће систематизације радних места, већ представља списак радних места у јавном сектору који ће бити оквир послодавцима приликом израда сопствених систематизација.


 • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ – смернице
 • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У ПРОСВЕТИ – радна верзија
 • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У КУЛТУРИ – радна верзија
 • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У СПОРТУ – радна верзија
 • КАТАЛОГ ЗВАЊА И ПОЛОЖАЈА У ОРГАНИМА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ, ДРУГИМ ДРЖАВНИМ ОРГАНИМА И ОРГАНИМА АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ И ЈЕДИНИЦА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ – радна верзија
 • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ – радна верзија
 • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У ЗДРАВСТВУ – радна верзија
 • КАТАЛОГ ГЕНЕРИЧКИХ РАДНИХ МЕСТА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ – радна верзија

21. септембар 2015.

ОПШТИНА ВРАЧАР ЦЕНТАР БЕОГРАДСКЕ КУЛТУРЕ - www.serbianpuzzle.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица “ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).

Ове седмице представљамо београдску општину Врачар! На територији Врачара налази се једна од најпрепознатљивијих грађевина у Србији и један од центара српске духовности – Храм Светог Саве. Бројни споменици, институције културе, култне кафане и ресторани дају посебан „шмек“ овој београдској општини којој се бројни посетиоци увек радо враћају. Посетом сајту www.serbianpuzzle.rs сазнаћете и ко је био Момир Коруновић и на које културну манифестацију су Врачарци посебно поносни.

Председница општине др Тијана Благојевић поводом промоције општине на чијем је челу и учешћа у пројекту Serbian Puzzle каже:

„Врачар је центар нашег главног града. Од Храма Светог Саве, Музеја Николе Тесле, Природњачког музеја, Београдског драмског позоришта, чувених чубурских кафана и Каленић пијаце. Све генерације могу наћи нешто интересантно за упознавање културе, не само Врачара, већ и Београда. Веома ми је драго што Врачар има прилику да учествује у пројекту „Serbian Puzzle “ и представи своје историјске и културне знаменитости, али и програме по којима је препознатљива и са којима свакодневно унапређује живот свих Врачараца - сви врачарски трећаци традиционално добијају свој Врачунар, уредили смо 106 фасада, први смо преузели бригу о најстаријим Врачарцима и већ седам година спроводимо пројекат геронтодомаћица... Врачар је одувек била општина за пример. Поносни смо на начин живота грађана и њихов став да на Врачару све почиње. Поносни смо на подршку грађана коју нам већ више од две деценије исказују подржавајући визију развоја Врачара и остварење нашег заједничког циља - стварања бољег живота. “

18. септембар 2015.

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПИСАМА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТИ ЗА УПРАВЉАЊЕ ПРОМЕНАМА У ЈАВНОЈ УПРАВИ СРБИЈЕ

Министарство државне управе и локалне самоуправе објављује позив за прикупљање писама заинтересованости за пет експерата заинтересованих за вођење јединице за управљање променама у оквиру реформе јавне управе у Србији.

Текст позива можете преузети ОВДЕ.

16. септембар 2015.

ШТА НОВИ ЗАКОН О ОПШТЕМ УПРАВНОМ ПОСТУПКУ ДОНОСИ ПРИВРЕДНИЦИМА?

Министарство државне управе и локалне самоуправе ускоро ће предложити Влади Републике Србије Нацрт закона о општем управном поступку, који ће створити основ да државна администрација постане прави сервис грађана и привреди. А шта он конкретно доноси привредницима, погледајте у брошури, коју можете преузети овде.

 

Шта нови Закон о општем управном поступку доноси привредницима? Шта нови Закон о општем управном поступку доноси привредницима? Шта нови Закон о општем управном поступку доноси привредницима?

16. септембар 2015.

ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКОГ РАДНОГ МЕСТА

Министарство државне управе и локалне самоуправе оглашава јавни конкурс за попуњавање извршилачког радног места у Министарству државне управе и локалне самоуправе - Шеф одсека за спровођење реформе јавне управе и стручно усавршавање, Сектор за државну управу, радно-правне односе и плате, у звању виши саветник.

Текст извештаја можете преузети испод.

16. септембар 2015.

КОНСУЛТАТИВНИ САСТАНАК „ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА АКЦИОНОГ ПЛАНА ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ПАРТНЕРСТВО ЗА ОТВОРЕНУ УПРАВУ 2014-2015“

Овом приликом Вас позивамо да узмете учешће у консултативном састанку Отворена управа у Србији: Имплементација Акционог плана за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу 2014-2015. који ће се одржати 21. септембра од 9.30 до 13.30 часова, у Палати Србија (сала Србија), Булевар Михајла Пупина 2, Нови Београд.

Скуп организује Центар за европске политике (CEP), као национална истраживачка организација Независног механизма за извештавање Партнерства за отворену управу уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе као органа државне управе који је надлежан за координацију израде, имплементације и извештавања Акционог плана за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу за 2014. и 2015. годину. Идејна сарадња је успостављена са Центром за евроатлантске студијe (CEAS), који тренутно реализује други циклус пројекта “Заговарање отворених управа: постављање дневног реда и праћење акционих планова земаља од стране цивилног друштва” и има дугогодишње искуство у раду са Партнерством.

Тема скупа је процена средњорочне имплементације мера и активности које су предвиђене Акционим планом 2014-2015. Скуп ће отворити Набојша Лазаревић, директор Центра за европске политике, Дражен Маравић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Јелена Милић, директорка Центра за евроатлантске студије, и Маријана Трифуновић Стефановић, тим лидер у оквиру УСАИД Пројеката за реформу правосуђа и одговорну власт.

Рад ће бити подељен по групама које одговарају обавезама Акционог плана, како би се детаљније разговарало о проблемима, изазовима и успесима у имплементацији и потом дошло до закључака о главним препрекама и могућим приступима да се оне превазиђу. Током дискусије желели бисмо да такође пружимо могућност да се учесници освну на будуће мере и активности које би се могле наћи у наредном Акционом плану.

Пријаве за учешће потребно је доставити на мејл адресу: amanda.orza@cep.org.rs или број телефона: 011 2659 491, најкасније до 17. септембра у 12 часова. Молимо Вас нагласите тему радне групе којој бисте се прикључили.

Овом приликом Вас такође молимо да одвојите пола сата како бисте попунили упитник који је намењен организацијама које се баве активностима покривеним Акционим планом 2014-2015. Циљ нам је да прикупимо што шири спектар искустава, најкасније до консултативног састанка, на ком ћемо представити анализу података. Електронски упитник је доступан преко линка

https://www.surveymonkey.com/r/CEP_Partnerstvo_za_otvorenu_upravu

Преузмите Агенду овде.

Хвала вам на учешћу!

14. септембар 2015.

ОПШТИНА ПАНТЕЛЕЈ ПРАВО МЕСТО ЗА ЉУБИТЕЉЕ „АДРЕНАЛИНСКОГ ТУРИЗМА“  – www.serbianpuzzle.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).

Ове недеље идемо за Ниш! Прецизније, у нишку Градску општину Пантелеј, „младу“ локалну самоуправу у којој постоје одлични услови за такозвани „адреналински туризам“ – параглајдинг, спелеологију, брдски бициклизам и рафтинг. Посетом сајту www.serbianpuzzle.rs сазнаћете и ком необичном фестивалу је Пантелеј домаћин, као и на који начин се припрема локални специјалитет - сукане пите.

Председник општине Срђан Савић поводом промоције локалне самоуправе на чијем је челу и учешћа у пројекту Serbian Puzzle каже:

„Пантелеј је нишка Градска општина са великим бројем историјских споменика из ближе и даље прошлости, са манастирским и црквеним здањима изузетне архитектонске вредности и огромног духовно-историјског значаја, са прекрасним излетиштима која привлаче туристе из свих крајева Србије и са разних страна света. Наша општина је и идеално одредиште за све оне који померају границе људске одважности и издржљивости у сфери адреналинског туризма и многим дисциплинама екстремног спорта, о чему сведоче не само изузетно атрактивни локалитети у амбијенту дивље природе, као што је заштићено подручје мистичне Церјанске пећине, него и озбиљне манифестације те врсте у организацији или под покровитељством наше општине. Веома ми је драго што Пантелеј има прилику да учествује у пројекту „Serbian Puzzle“ јер сам сигуран да ће то значајно допринети даљој афирмацији наше општине и града Ниша“.

09. септембар 2015.


Министарство државне управе и локалне самоуправе припремило је Стручно-методолошка објашњења за припрему контролних листа за инспекцијски надзор, чија је сврха помоћ инспекцијама у припреми контролних листа које спадају међу кључне документе којима се извршава Закон о инспекцијском надзору (“Службени гласник РС”, бр.36/15). Такође, Министарство је припремило и Стручно-методолошка објашњења за координацију и вршење инспекцијског надзора у управним окрузима и јединицама локалне самоуправе.

Оба документа можете преузети на линковима испод.

 • Стручно-методолошка објашњења за припрему контролних листа за инспекцијски надзор
 • Стручно-методолошка објашњења за координацију и вршење инспекцијског надзора у управним окрузима и јединицама локалне самоуправе.

07. септембар 2015.

ЧАЧАК – ГРАД ИНВЕСТИЦИЈА, ДОБРЕ КОШАРКЕ И РОКЕНРОЛА  – www.serbianpuzzle.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).

Са севера Бачке се ове недеље „селимо“ у Шумадију – у Чачак, предиван град кроз који протиче једна од највећих река у Србији – Западна Морава. Због свог специфичног географског положаја и раскошне природе која га окружује, Чачак представља атрактивну туристичку дестинацију, али и подручје које постаје све интересантније потенцијалним инвеститорима.

Чачак је такође и град кошарке и рокенрола. Овде је рођен фронтмен „Рибље чорбе“ Бора Ђорђевић, као и Желимир Жељко Обрадовић, некадашњи кошаркашки репрезентативац, а данас најуспешнији европски кошаркашки тренер свих времена. Посетом сајту www.serbianpuzzle.rs сазнаћете и коме је посвећен фестивал „Јаракова гитара“, као и којим кулинарским специјалитетом се чачани поносе.

Градоначелник Чачка Војислав Илић поводом промоције града на чијем је челу и учешћа у пројекту Serbian Puzzle каже:

„Повољан географски положај, умерена клима, обале реке Западне Мораве и њена плодна котлина окружена планинама Јелицом, Овчаром, Кабларом и Вујном, извори исцељујуће минералне воде, вредно споменичко наслеђе као сведок догађаја који су мењали токове историје, мир Овчарско - кабларске клисуре и манастира Мале српске свете горе, само су рам за слику нашег града. Града који вековима траје, који не заборављајући своју прошлост, негујући своју традицију, има визију за будућност и планове за остварење те визије, а на добробит свих чачана и оних који се осећају чачанима. У име својих суграђана, захваљујем се Министарству државне управе и локалне самоуправе што ће, укључујући Чачак у пројекат Serbian Puzzle, представити свету наш град.“

31. август 2015.

СУБОТИЦА – ПРАВО МЕСТО ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ И ТУРИЗАМ  – www.serbianpuzzle.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).

Претходних недеља смо „обишли“ Кањижу, Врњачку Бању и Панчево, док је ове недеље на реду Суботица, град који су бројни инвеститори већ препознали као један од најатрактивнијих у Србији.

У Суботици је рођен наш чувени књижевник Данило Киш, она је домаћин бројним фестивалима током године, а посетом сајту www.serbianpuzzle.rs сазнаћете шта је то приснац и како се припрема.

Градоначелник Суботице Јене Маглаи поводом промоције Суботице и учешћа у пројекту Serbian Puzzle каже:

„Као регионални економски, административни, образовни и туристички центар Севернобачког управног округа, Град Суботица се са посебним интересовањем укључила у пројекат промоције локалних самоуправа у Србији под називом Serbian Puzzle који спроводи Министарство државне управе и локалне самоправе.“, и додаје да је Суботица захваљујући свом географском положају, величини и вредним грађанима у последњих неколико година постала лидер у привлачењу страних инвестиција о чему сведочи присуство и пословање светски реномираних компанија као што су Сименс, Калцедонија и Сваровски.

„Као град са успешно разрађеним концептом индустријске и слободне зоне, као и специјализованим предузећем за управљање инвестицијама, Суботица располаже свим неопходним ресурсима да настави успешну праксу привлачења инвестиција и у том смислу може да пружи свој допринос пројекту Министарства, као и подршку другим партнерима укљученим у пројекат.“, истакао је Маглаи и навео туристички комплекс на Палићу као атрактивну туристичку дестинацију, и да ће улагања у његове угоститељско-бањске капацитете представљати приоритет у наредном периоду.

„Бројни фестивали, забавни догађаји, концерти, живописан културни живот током целе године разлог су више да посетите наш град који својом особеношћу и занимљивим карактеристикама представља неизоставни део ширег мозаика који чине градови и општине Србије.“, закључио је градоначелник Суботице.

27. август 2015.

ОБАВЕШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА

Поводом спекулација у јавности да одредбе Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору доводе до принудног пензионисања по испуњавању услова за старосну пензију и нарушавања, нарочито процесе наставе, желимо да обавестимо јавност да Закон има два циља:

1) да се спречи да се технолошким вишком прогласе запослени који испуњавају услов за пензију и тако им се исплате отпремнине

2) да спречи/смањи отпуштање радника у случајевима када је могуће рационализацију реализовати пензионисањем и прерасподелом запослених.

Пензионисање у случајевима када се организација посла не мења, па то упражњено место мора стога бити попуњено новозапосленима, не испуњава циљеве Закона.

Закон (члан 20), јасно дефинише престанак радног односа због испуњења услова за старосну пензију и даје могућност споразумевања између послодавца и запосленог о наставку радног односа и дужини његовог трајања у циљу обезбеђивања стручног и континуираног обављања неопходних функција организационог облика.

Наглашавамо да су ове одредбе писане у циљу очувања процеса рада, истовремено проналазећи могућности за неопходне уштеде, као и одговорног понашања у јавном сектору. Рационализација је хитан и краткорочан приоритет Владе, којом лоцирамо предимензиониране функције и рационализујемо број послова, што иначе мора постати предмет сталних настојања у јавном сектору.

24. август 2015.

ПАНЧЕВО – ФЕСТИВАЛСКИ ГРАД  – www.serbianpuzzle.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).

Претходних недеља смо „обишли“ Кањижу и Врњачку Бању, док је ове недеље на реду Панчево, град са изврсним геостратешким положајем и инвестиционим потенцијалом.

У Панчеву је рођен чувени индустријалац Ђорђе Вајферт, оно је домаћин фестивалу ауторског филма почетком септембра, а посетом сајту www.serbianpuzzle.rs сазнаћете у ком панчевачком насељу постоји „ода штрудли“.

Градоначелник Панчева Саша Павлов поводом промоције града Панчева и учешћа у пројекту Serbian Puzzle каже:

„Овај изузетан пројекат Министарства државне управе и локалне самоуправе и иницијатива потпредседнице Владе Републике Србије др Кори Удовички одлично се поклопила са нашим плановима да се промоцијом и озбиљним брендирањем Панчева на локалном, регионалном, националном и међународном нивоу, бавимо стратешки и плански - кроз један озбиљан и свеобухватан процес унапређења имиџа града Панчева у широј јавности, што је планирано и у новој Стратегији развоја града Панчева.“

„Захвални смо на прилици да кроз „Српску слагалицу“ представимо Панчево  на врло интересантан начин, кроз ових пет тема и пет дана и да ће захваљујући пројекту то доћи путем медија и друштвених мрежа до широке публике. Значај и лепота овог пројекта је у томе што укључује домаћу - локалну јавност, пружа прилику да се упознамо са другим градовима и општинама Србије, да нас инострана јавност упозна и што промовише сваког појединачно и све нас заједно као складне делове у једној феноменално осмишљеној  „Српској слагалици“, наставио је Павлов.

„Посебна вредност и важност лежи и у чињеници да се на овај начин продубљује сарадња и веза између локалних самоуправа и Министарства државне управе и локалне самоуправе, унапређује комуникација и размена информација, стварају добри контакти, што су све предуслови на нашем заједничком послу да унапредимо локалне самоправе у добре сервисе на услузи грађанима, пословној заједници и инвеститорима“, закључио је градоначелник Панчева.

24. август 2015.

ИНТЕРНИ КОНКУРС ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ПОЛОЖАЈА

Служба за управљање кадровима оглашава интерни конкурс за попуњавање положаја у Министарству државне управе и локалне самоуправе. Реч је о положају из треће групе – Помоћник министра – Руководилац Сектора за људска и мањинска права, регистре и матичне књиге. Рок за подношење пријаве истиче 1. септембра 2015. године.

Текст конкурса можете преузети ОВДЕ.

17. август 2015.

ОВЕ НЕДЕЉЕ СМО У КАЊИЖИ!  – www.serbianpuzzle.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије. Претходних недеље смо „обишли“ Врњачку Бању, док је ове недеље на реду Кањижа, најсевернија општина у Републици Србији.

У Кањижи је рођен композитор и пијаниста Тибор Харшањи, један од чланова чувене „Париске школе“, док је заједничка манифестација Дан Светог Стефана и празник  новог хлеба карактеристика овог севернобанатског места већ скоро двадесет година.

Још више информација о могућностима за инвестиције у Кањижи и да ли је „вајаља“ специјалитет по вашем укусу, можете пронаћи на сајту www.serbianpuzzle.rs.

Овим путем желимо јавности да представимо Србију из једног другачијег, ведријег и занимљивијег угла, а уједно позивамо све јединице локалне самоуправе да се придруже промоцији.

Укључите се и покажите свету у како лепој земљи живимо!

14. август 2015.

ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ АКЦИОНОГ ПЛАНА ЗА СПРОВОЂЕЊЕ РЕФОРМЕ ЈАВНЕ УПРАВЕ

Министарство државне управе и локалне самоуправе представља први шестомесечни извештај о реализованим активностима које су предвиђене Акционим планом за спровођење Стратегије реформе јавне управе у Републици Србији, за период 20152017. („Службени гласник РС”, бр. 31/15.) Извештај бити коначан тек након што буде размотрен на свим структурама за координацију, праћење, извештавање и евалуацију процеса спровођења реформе јавне управе: Међуминистарској пројектној групи, Колегијуму државних секретара и Савету за реформу јавне управе.

Текст извештаја можете преузети испод.

 • Извештај о реализованим активностима које су предвиђене Акционим планом за спровођење Стратегије реформе јавне управе у Републици Србији, за период 2015−2017

10. август 2015.

ВРЊАЧКА БАЊА – БИСЕР СРПСКОГ ТУРИЗМА

Министарство државне управе и локалне самоправе је пре неколико месеци започело пројекат промоције локалних самоуправа у Србији - Serbian Puzzle који је предастављен на сајту - www.serbianpuzzle.rs.

На овај начин желимо домаћој и иностраној јавности да представимо Србију из једног другачијег, ведријег и занимљивијег угла, а уједно позивамо све јединице локалне самоуправе да се придруже промоцији и постану нови део наше слагалице.

Ове седмице представљамо нашу лепотицу, српске Карлове Вари – општину Врњачка Бања. Са седам минералних извора, 60 хектара паркова, 15.000 постеља и преко 650.000 ноћења годишње, Врњачка Бања је прави драгуљ у српској туристичкој понуди.

Председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић о општини на чијем је челу и самом пројекту промоције каже:

„Лековитост извора Врњачке Бање, уређени паркови, идеална клима, близина планине Гоч и вековних манастира, изузетна архитектура и надалеко познате манифестације које традиционално окупљају велики број учесника и гостију, само су неки од разлога због којих је Врњачка Бања највеће и најчувеније бањско лечилиште у Србије већ скоро 150 година и веома привлачно туристичко место за одмор, рекреацију и забаву.“

„Велика ми је част и задовољство да општина Врњачка Бања учествује у пројекту Serbian Puzzle и што је међу првим општинама које су на иновативан начин презентоване домаћим и страним инвеститорима.“

3. август 2015.

ПАЛИЛУЛА – ПЕРСПЕКТИВНА ЛОКАЦИЈА ЗА ИНВЕСТИТОРЕ

Ако сте се питали шта повезује Милутина Миланковића, Аду Хују и чувену манифестацију „Радост Европе“, одговор је - београдска општина Палилула, коју ове недеље представљамо у оквиру пројекта промоције локалних самоуправа у Србији - www.serbianpuzzle.rs.

На овај начин желимо домаћој и иностраној јавности да представимо Србију из једног другачијег, ведријег и занимљивијег угла, а уједно позивамо све јединице локалне самоуправе да се придруже промоцији.

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички је на тему пројекта изјавила да слика Србије не сме и не треба да буде само слика главног града и додала да је циљ Министарства да свака општина и сваки град Србије имају једнаке шансе за развој и напредак.

Палилула је прва градска општина коју представљамо, а њен председник Стојан Николић о пројекту каже: „Сматрам да је пројекат „Serbian Puzzle“ у оквиру ког се представљају локалне самоуправе широм Србије позитиван пример упознавања јавности са њиховим квалитетним пројектима и садржајима о којима се често врло мало зна. Како свака београдска општина има неке своје специфичности занимљиво је и корисно да и шира јавност о томе сазна, а то ће моћи захваљујући овом пројекту и ван граница наше земље“.

О општини на чијем је челу Николић је изјавио: „Градска општина Палилула је по површини највећа општина у Београду – простире се на 447 квадратних километара. Јединствена је и по томе што се њена територија налази и на левој и на десној обали Дунава. Самим тим њени потенцијали су значајни у сваком погледу. Палилула располаже великим могућностима за даљи развој агроиндустрије, станоградње, бањског туризма, као и спортско-рекреативног, наутичког, ловног и риболовног туризма, Зато мислим да је важно што ће посредством пројекта „Serbian Puzzle“ о општини Палилула, њеним потенцијалима и осталим значајним сегментима сазнати више и домаћа и страна јавност.“

27. јул 2015.

ИДЕМО У ЛОЗНИЦУ! – www.serbianpuzzle.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије. Претходних недеља смо „обишли“ Беочин и Белу Паланку, док је ове недеље на реду Лозница, град изврсних туристичких потенцијала.

Мало ко није чуо за Вука и Јована, Караџића - реформатора српског језика и Цвијића - нашег најзначајнијег географа. Управо су Тршић, односно Лозница били дом и родно место овој двојици великана, без којих би српска култура и историја биле куд и камо сиромашније.

Још више информација о историјату зграде градске управе у Лозници, могућностима за инвестирање у овом дивном граду у Западној Србији, као и локални рецепт за Ускршњу погачу, можете пронаћи на сајту www.serbianpuzzle.rs.

Овим путем желимо јавности да представимо Србију из једног другачијег, ведријег и занимљивијег угла, а уједно позивамо све јединице локалне самоуправе да се придруже даљој промоцији.

Укључите се и покажите свету у како лепој земљи живимо!

21. јул 2015.

ОВЕ СЕДМИЦЕ СМО У РАШКОЈ! – www.serbianpuzzle.rs

После војвођанске равнице, на реду су чари Копаоника! Након Беочина, представљамо вам општину Рашка! Oве недеље ћемо заједно пробати масеницу, сазнати шта представљају „Зелена врата Копаоника“ и увидети због чега је породица Курсулић значајна за историју овог краја!

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички пре месец и по дана покренула је пројекат „Српска слагалица“ са интернет презентацијом www.serbianpuzzle.rs са жељом да свака општина и сваки град добије једнаке шансе да се, у оквиру пет тема, представи како домаћој, тако и страној јавности у оквиру једне недеље. „Слика Србије не сме и не треба да буде само слика главног града. Наш је циљ да свака општина и сваки град Србије имају једнаке шансе. Надам се да ћете уживати заједно са нама у склапању слагалице наше Србије“, рекла је она.

 Ове седмице смо у Рашкој!

Председник општине Игњат Ракитић је поводом представљања Рашке у пројекту „Српска слагалица“ Министарства државне управе и локалне самоуправе истакао да му је велико задовољство што ће Рашку упознати боље не само грађани Србије, већ и потенцијални туристи и инвеститори ван наше земље. „У граду који ће овог септембра прославити свој 170.рођендан, посвећени смо унапређењу пословне климе и стварању бољих услова за улагаче. Да смо на добром путу, потврђује и долазак кинеских инвеститора и отварање фабрике „Тесла Солар“ која се бави производњом соларних панела. Туризам, пољопривреда и улагања у обновљиве изворе енергије главни су покретачи развоја читавог краја. Копаоник, Голија, Јошаничка Бања, Семетешко језеро најатрактивније су дестинације међу туристима, али и места која чекају нове инвеститоре. Истовремено, не заборављамо ни богато културно-историјско наслеђе и озбиљно радимо на промоцији и заштити споменика културе који сведоче о животу на простору на коме је настајала српска држава. Оно што је за нас посебно важно, јесте да помогнемо локалном становништву да остане на овим просторима и својим радом допринесе подизању животног стандарда. Верујемо у младе нараштаје, у образоване људе, који ће пронаћи свој интерес да се после завршених студија врате у Рашку и својим знањем, ентузијазмом и инвентивношћу допринесу да Рашка постане боље и лепше место, туристичка општина, са очуваном природом и споменицима културе, развијеном пољопривредом, модерном инфраструктуром и ефикасном управом.

Овим путем желимо јавности да представимо Србију из једног другачијег, ведријег и занимљивијег угла, а уједно позивамо све јединице локалне самоуправе да се придруже промоцији. Пројекат је представљен у привредним коморама и туристичким организацијама у земљама Европске уније и Русији.

Укључите се и прикажите свету Србију у најлепшем светлу!

13. јул 2015.

БЕОЧИН – ОПШТИНА ВИНА И БИЗНИСА

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички пре месец и по дана покренула је пројекат „Српска слагалица“ са интернет презентацијом www.serbianpuzzle.rs са жељом да свака општина и сваки град добије једнаке шансе да се, у оквиру пет тема, представи како домаћој, тако и страној јавности у оквиру једне недеље.

У току седам дана на овој презентацији, свака локална самоуправа Србије представиће своје инвестиционе и туристичке потенцијале, подсетити на занимљиве историјске чињенице, представити знамениту личност и кулинарски специјалитет тог краја.

Ове недеље своју причу нам даје општина Беочин! Како о идеалном месту за гајење винове лозе, интересантним начинима за привлачење инвеститора, кратком животу познатог племенитог песника, утицају еклектицизма и супи од фазана.

Посетите www.serbianpuzzle.rs да прочитате о овом делу слагалице коју чини наша лепа Србија.

6. jул 2015.

ПРЕДСТАВЉАМО ВАМ НИШ – ПЕТИ ДЕО „СРПСКЕ СЛАГАЛИЦЕ“

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички је, путем пројекта „Српска слагалица“ (www.serbianpuzzle.rs), желела да сваке недеље представи по један град или општину наше земље кроз пет различитих тема: инвестициони потенцијал, културна манифестација, историјат, знаменита личност и кулинарски специјалитети.

“Слика Србије не сме и не треба да буде само слика главног града. Наш је циљ да свака општина и сваки град Србије имају једнаке шансе. Надам се да ћете уживати заједно са нама у склапању слагалице наше Србије”, порука је потпредседнице Владе овим пројектом.

Ове недеље представљамо вам Ниш - највећи град у југоисточној Србији и трећи град по величини у Србији.

У овом граду (274. године) рођен је римски император, који је доношењем Миланског едикта направио највећу прекретницу у верској историји Европе и који је својим начином ратовања, веровања, градњама, животом сврстао себе у ред најутицајних државника тог периода – цар Константин.

Данас је Ниш реформисао своју администрацију и применио нове моделе и приступе у раду, у циљу унапређења квалитета живота у локалној заједници, подизања нивоа услуга грађанима, привлачења нових инвестиција, успостављања партнерског односа са постојећом привредом, подстицања предузетништва и развоја локалне привреде. Град, који је, захваљујући сарадњи са инвеститорима, од 2011. отворио 4500 нових радних места, омогућава инвеститорима да за годину дана од идеје дођу до завршеног greenfield пројекта.

Ове недеље, сви који су заљубљени у српске специјалитете могу прочитати више о нишким јелима, јер је бурек, по историјским подацима, баш настао у Нишу 1498.године, а сви они који желе да посете овај дивни град, препоручујемо да то учине од 13. до 16. августа 2015. године када се одржава двадесет први Nišville Jazz Festival.

Више о овом граду и осталим локалним самоуправама Србије погледајте на www.serbianpuzzle.rs

22. јун 2015.

ИДЕМО У НЕГОТИН! – www.serbianpuzzle.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије. Претходних недеља смо „обишли“ Сремску Митровицу и Богатић, док је ове недеље на реду Неготин, град са изврсним туристичким потенцијалом.

Оно што је Вук Караџић за српски језик, то је Стеван Мокрањац за српску музику – најпрецизнији је опис улоге, у историји српске музике, најзначајнијег и најпознатијег српског композитора рођеног 1856. године у овом предивном месту у Источној Србији.

Још више информација о могућностима за инвестиције у Неготину, да ли су Вам боље сармице у листу винове лозе или влашке плачинте, можете пронаћи на сајту www.serbianpuzzle.rs.

Овим путем желимо јавности да представимо Србију из једног другачијег, ведријег и занимљивијег угла, а уједно позивамо све јединице локалне самоуправе да се придруже промоцији.

Укључите се и покажите свету у како лепој земљи живимо!

15. јун 2015.

ИЗ СРЕМА СЕ СЕЛИМО У МАЧВУ!

Пројекат промоције јединица локалне самоуправе данас настављамо на www.serbianpuzzle.rs, под покровитељством Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Након сремскомитровачке штрудле пробаћемо "листиће" из Богатића и сазнати чиме су инспирисане чувене "Хајдучке вечери".

Позивамо све локалне самоуправе да се придруже промоцији! Хајде овог лета да заједно обилазимо Србију!

28. мај 2015.

ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ОПШТЕМ УПРАВНОМ ПОСТУПКУ

У складу са Закључком Одбора за правни систем и државне органе Владе Републике Србије, одобрава се спровођење јавне расправе о Нацрту закона о општем управном поступку. Предвиђено је да јавна расправа траје до 26. јуна 2015. године.

Учешће у јавној расправи могу узети представници државних органа, органа државне управе, јединица локалне самоуправе, јавних служби, невладиног сектора и других заинтересованих страна.

Примедбе, предлози и сугестије достављају се Министарству државне управе и локалне самоуправе путем електронске поште на адресу: sofija.milenkovic@mduls.gov.rs или на адресу Министарства, Београд, Бирчанинова 6, са напоменом: „За јавну расправу о Нацрtу закона о општем управном поступку“.

Текст Нацрта закона са образложењем можете преузети ОВДЕ

Закључак и програм јавне раправе можете преузети ОВДЕ

ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ОДРЕЂИВАЊУ МАКСИМАЛНОГ БРОЈА ЗАПОСЛЕНИХ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ

У складу са Закључком Одбора за правни систем и државне органе Владе Републике Србије, одобрава се спровођење јавне расправе о Нацрту закона о одређивању максималног броја запослених у јавном сектору. Предвиђено је да јавна расправа траје до 4. јуна 2015. године.

Учешће у јавној расправи могу узети представници државних органа, органа државне управе, јединица локалне самоуправе, јавних служби, невладиног сектора и других заинтересованих страна.

 Преузмите документ Закључак и програм јавне раправе        Преузмите документ Текст Нацрта закона        Преузмите документ Образложење

26. мај 2015.

ДРАЖЕН МАРАВИЋ - НОВ ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР У МИНИСТАРСТВУ

На 125. седници Владе одржаној у уторак, 26. маја 2015. године постављен је Дражен Маравић за државног секретара у Министарству државне управе. Решењем Владе, на лични захтев, са места државног секретара разрешена је Видосава Џагић.

14. мај 2015.

УСКОРО ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О УПРАВНОМ ПОСТУПКУ

Министарство државне управе и локалне самоуправе је 1.4.2015. организовало дискусију на тему „Новине у управном поступању“, на којој су учествовали представници органа државне управе и локалне самоуправе, управног судства, независних тела, грађана и привреде, као и представници међународних организација и цивилног друштва у Србији. Циљ ове дискусије био је да се представи нови концепт управног поступања и да се кроз заједничке разговоре анализирају нови институти и предложена решења како би се дошло до најбољег, најцелисходнијег и најквалитетнијег законског оквира, а у складу са принципима и циљевима означеним у Стратегији реформе јавне управе и Акционим планом за њено спровођење.

Предвиђено је да јавна расправа на тему Нацрта закона о управом поступку отпочне конференцијом 26. и 27.5.2015.

Аудио запис са одржане дискусије можете преслушати на следећим линковима:


ZUP1 - https://db.tt/Hy6f639a

ZUP2 - https://db.tt/INWE7XwZ

ZUP3 - https://db.tt/44Bbe6V2

ZUP4 - https://db.tt/hkvwi5Eu

ZUP5 - https://db.tt/DQPYldOh

ZUP6 - https://db.tt/y6ymFLsE

ZUP7 - https://db.tt/QUDwA781

ZUP8 - https://db.tt/LeYQanqV

ZUP9 - https://db.tt/7L02gzXp

ZUP10 - https://db.tt/GHPAUWNa

ZUP11 - https:///db.tt/G5d7HSsW

ZUP12 - https://db.tt/rBH5gDgA

ZUP13 - https://db.tt/q9KHtoxV

ZUP14 - https://db.tt/i4RHxs0T

ZUP15 - https://db.tt/tb4D4h3j

ZUP16 - https:///db.tt/FRksCyNx

ZUP17 - https://db.tt/BKXlGugG

ZUP18 - https://db.tt/aAQ7kL93

ZUP19 - https://db.tt/9CJe8oK3

ZUP20 - https://db.tt/VefnHlpZ

12. мај 2015.

ПОЗИВ РЕГИОНАЛНЕ ШКОЛЕ ЗА ДРЖАВНУ УПРАВУ

Регионална школа за државну управу (ReSPA) је објавила позив за исказивање интереса у чланство свом Одбору за жалбе. Позив се налази на линку http://www.respaweb.eu/0/news/98/call-for-expression-of-interest-appeal-board а текст позива можете преузети ОВДЕ .

28. април 2015.

 Преузмите документ


MИНИСТАРСТВО ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ПРЕДСТАВЉА ТРИ НАЈВЕЋА РЕЗУЛТАТА У ПРОТЕКЛИХ ГОДИНУ ДАНА И ТРИ НАЈВАЖНИЈA ЦИЉА У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ

24. април 2015.

МДУЛС ИЗРАЖАВА ЗАХВАЛНОСТ НА ПРИПРЕМИ НОВОУСВОЈЕНОГ ЗАКОНА О ИНСПЕКЦИЈСКОМ НАДЗОРУ

Министарство државне управе и локалне самоуправе жели да се захвали на сарадњи учесницима у поступку израде Закона о инспекцијском надзору, који је Народна скупштина Републике Србије усвојила 15. априла 2015. године на Трећој седници првог редовног заседања.

Искрено вам се захваљујемо на ангажовању, уложеном труду, стручности и посвећености показаним у процесу припреме наведеног закона. Верујемо да ћемо и у наредном периоду поново сарађивати и реализовати овакве активности.

6. април 2015.

АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ РЕФОРМЕ ЈАВНЕ УПРАВЕ

У складу са Закључком 05 Број: 021-3092/2015 од 19. марта 2015. године, Влада Републике Србије је усвојила Акциони план за спровођење Стратегије реформе јавне управе у Републици Србији за период 2015-2017. годину.

Акциони план операционализује циљеве дефинисане Стратегијом реформе јавне управе и дефинише мере, резултате и активности за њено спровођење, а у циљу успостављања делотворнијег рада државе.

Овом приликом Министарство државне управе и локалне самоуправе се захваљује свима који су учествовали у изради Акционог плана, а посебно представницима других органа државне управе и цивилног друштва.

9. март 2015.

OБАВЕЗЕ ОРГАНА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ У ВЕЗИ ПОПУЊАВАЊА ПОЛОЖАЈА У СКЛАДУ СА ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ДРЖАВНИМ СЛУЖБЕНИЦИМА КОЈЕ СУ СТУПИЛЕ НА СНАГУ 19. СЕПТЕМБРА 2014. ГОДИНЕ

Чланом 13. Закона о изменама и допунама Закона о државним службеницима („Службени гласник РС“, број 99/2014) уводи се институт вршиоца дужности за обављање послова радног места које је правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у државном органу утврђено као положај.

Наиме, новим чланом 67а Закона о државним службеницима ("Службени гласник РС", бр. 79/2005, 81/2005 - испр., 83/2005 - испр., 64/2007, 67/2007 - испр, 116/2008, 104/2009 и 99/2014) прописано је да на радно место које је утврђено као положај може да се постави вршилац дужности на шест месеци, без интерног или јавног конкурса. У року од 30 дана од дана постављења вршиоца дужности оглашава се интерни, односно јавни конкурс за попуњавање положаја. Ако се интерни односно јавни конкурс не оконча постављењем на положај у складу са чл. 68 – 75. Закона o државним службеницима, статус вршиоца дужности се може продужити најдуже још три месеца.

Према томе, статус вршиоца дужности може да траје најдуже девет месеци, под условима који су одређени чланом 67а Закона о државним службеницима.

Посебне одредбе Закона о изменама и допунама закона о државним службеницима предвиђене су за лица која обављају послове радног места које је постојећим правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у државном органу утврђено као положај, а положај није попуњен у складу са чл. 68 – 75. Закона (за постављења по раније важећем члану 179. Закона о државним службеницима).

У члану 30. Закона о изменама и допунама закона о државним службеницима прописано је да даном ступања на снагу измена и допуна закона (19. септембра 2014. године) постављена лица у државним органима на радним местима која су положаји, у случајевима где положаји нису попуњени у складу са чл. 68 – 75. Закона о државним службеницима, настављају са радом до постављења вршиоца дужности на положај или до попуњавања положаја у складу са законом.

За наведена радна места постоји обавеза да се до 19. марта 2015. године:

- донесе решење којима се постављају вршиоци дужности у складу са новим законским решењем, након чега се у року од 30 дана оглашава интерни, односно јавни конкурс или

- попуни положај спровођењем интерног, односно јавног конкурс у складу са одредбама чл. 68 – 75. Закона о државним службеницима.

Ако се на наведеним радним местима у року од шест месеци не изврши постављење на положај у складу са одредбама чл. 68 – 75. Закона, нити донесе решење о постављењу вршиоца дужности у складу са чланом 67а Закона, постављеним лицима на радним местима која су положаји престаје дужност након 19.марта 2015. године.

С обзиром на напред наведено, обавештавамо све органе државне управе да су дужни да до 19. марта ове године, предложе доношења решења којим се постављају вршиоци дужности на сва радна места на која су постављена лица по раније важећем члану 179. Закона о државним службеницима, а за која радна места нису започети или окончани поступци попуњаваја положаја.

У случају недоношења решења о постављењу вршиоца дужности до 19.марта 2015. године, постављеним лицима на радним местима који су положаји престаје дужност од 20.марта 2015. године.


У складу са Закључком 05 бр. 021-16514/2014 од 25. децембра 2014. године, Влада Републике Србије је усвојила Акциони план за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу у Републици Србији за 2014. и 2015. годину. Акциони план можете преузети на линковима:

 Преузмите документ Акциони план        Преузмите документ Акциони план


На основу детаљне и дубинске анализе свих прикупљених коментара на претходни Нацрт акционог плана, и у складу са новом методологијом заснованој на резултатима, Министарство државне управе и локалне самоуправе је у партиципативном процесу припремило нови Нацрт акционог плана за спровођење Стратегије реформе јавне управе у Републици Србији, за период 2015-2016. Молимо вас да све сугестије и коментаре пошаљете у електронској форми најкасније до 8. јануара 2015., на адресу reformauprave@mduls.gov.rs.

 Преузмите документ Акциони план        Преузмите документ Акциони план

 Врх стране
 Провера уписа у Посебан бирачки списак  Избори за националне савете националних мањина 2018  Конкурс за доделу средстава из буџетског фонда за националне мањине Адресни регистар Узми рачун и победи! Провера уписа у Јединствени бирачки списак е Управа Јавне расправе и консултације Информациони систем еЗУП Модели административних поступака на локалном нивоу Савет за стручно усавршавање запослених у ЈЛС  Усклађивање посебних закона са ЗУП-ом Партнерство за отворену управу Реформа јавне управе Инспекцијски надзор Јавне набавке Испити Управљање променама