MENI

Naslovna » Aktivnosti » Saopštenja

Saopštenja

12. decembar 2017.

Ružić: Reformom uprave dobićemo službenike kakve svi želimo

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) jedan je od najvećih partnera vlade Srbije, kada je reforma lokalne samouprave u pitanju, a tim putem obezbediće se službenici kakve želimo - efikasniji, ljubazniji, bolje upućeni i edukovani službenici, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Ružić: Reformom uprave dobićemo službenike kakve svi želimo

"Želimo da budu spremniji za taj posao i da kroz profesionalni sistem obuke dostignemo veći stepen efikasnosti i da građani budu zadovoljniji našim radom", rekao je Ružić i podsetio da su poslanici usvojili Zakon o Nacionalnoj akademiji za stručno usavršavanje, koja će prvi put obezbediti obuku za sve službenike na republičkom i na lokalnom nivou.

Zaposleni će tako, kako je naveo, kroz opšte i posebne obuke sticati nova znanja, veštine i sposobnosti, usmerene na podizanje nivoa kompetencija, neophodnih za kvalitetno obavljanje posla.

Ružić na 45. skupštini SKGO, kojoj je prisustvovalo 138 delegacija srpskih gradova i opština, rekao o da je namera prvenstveno da javni službenik mora da primeni zakon jednako u svim jednakim situacijama, kako bi građani, ma gde bili u Srbiji - i u Somboru, Apatinu, Vlasotincu, bili u ravnopravnom položaju.

Ružić: Reformom uprave dobićemo službenike kakve svi želimo

"Taj cilj prosto ne možemo smetnuti sa uma i mislim da je najvažnije da sve što reformom radimo činimo zbog građana. Javna uprava ne sme i ne može biti kočničar reformi i promena, već podrška. Država mora da počiva na uređenoj lokalnoj vlasti, jer je ona najbliža građanima", poručio je ministar.

Ekonomski razvoj, ocenio je, obaveza je lokalnih samouprava, ali ne samo zakonska, nego je to i stvarna, životna potreba, zbog čega posao na reformama nije toliko lak.

"Velika stvar je što smo doneli sistemska rešenja - Zakon o opštem upravnom postupku i Zakon o inspekcijskom nadzoru, popisali smo zajedno 188 administrativnih postupaka, što je predstavljalo ključni element za početak primene sistema koji zovemo eZUP i koji obezbeđuje elektronsku razmenu podataka iz službene evidencije, takođe i centralni registar svih podataka iz matičnih knjiga, kako bismo objedinili podatke o rođenju, venčanju i smrti i bili još efikasniji u našem poslu", naveo je Ružić.

Ružić: Reformom uprave dobićemo službenike kakve svi želimo

Pomenuo je položaj zaposlenih u komunalnoj delatnosti, navodeći da više od 30 odsto zaposlenih prima minimalac, a da više od 50 odsto njih nije dobilo solidarnu pomoć shodno posebnom kolektivnom ugovoru i, u tom smislu, apelovao je na jedinice lokalne samouprave, u kojima postoje finansijske mogućnosti, da to učine do kraja godine, a ostale da ta sredstva planiraju u budžetima za narednu godinu.

11. decembar 2017.

Bošnjak: Reforme sprovodimo zbog građana i privrede

Državni sekretar Ivan Bošnjak rekao je da efikasnom upravom možemo da olakšamo poslovanje privrede. „Verujem u ono što radimo jer iza sebe imamo rezultate. Ti rezultati nam pokazuju kako novom organizacijom, primenom novih tehnologija – digitalizacijom – možemo privredi učiniti poslovanje, građanima život, a nama posao lakšim“, rekao je Bošnjak na konferenciji Američke privredne komore „Peto prolazno vreme – petom brzinom u reforme“.

 Bošnjak: Reforme sprovodimo zbog građana i privrede

On je istakako da je po pitanju umrežavanja institucija i baza podataka i evidencija učinjen veliki napredak. “Sa primenom eZUP-a omogućili smo razmenu 16 dokumenata između organa. Ovaj način rada primenjuje se danas u preko 100 opština i gradova u Srbiji, a prepis matičnih knjiga u elektronski oblik u Centralni sistem matičnih knjiga omogućava jednostavnu primenu pravila ZUP-a i drastično smanjuje potrebu za izdavanjem papirnih izvoda iz matičnih knjiga“, naveo je državni sekretar. On je podsetio da je standardizovano i 188 postupaka, odnosno usluga koje građanima i privredi pružaju lokalne samouprave.

Bošnjak je rekao da su uspostavljeni E-servisi i da kreiranje novih E-usluga zavisi od državnih organa koje te usluge pružaju. On je rekao da je za nove usluge obezbeđen mehanizam i podrška i najavio da je izvesno da će biti unapređene usluge elektronskog polaganja za auto škole, kao i usluge “Bebo, dobrodošla na svet“, a testira se i usluga ostvarivanja prava na dečiji dodatak kao unapređenje procesa „Bebo dobrodošla na svet“ i usluga E-vrtić - upis dece u predškolske ustanove elektronskim putem.

Govoreći o borbi protiv sive ekonomije, Bošnjak je rekao da je reforma inspekcija veoma doprinela ovoj borbi i najavio da će se na sledećoj sednici Koordinacione komisije, koja se očekuje krajem decembra, prvi put predstaviti, tzv. plan zajedničkog i koordinisanog inspekcijskog nadzora koji će definisati sve resurse inspekcija i ostalih državnih organa na tačno određenim poljima borbe protiv sive ekonomije, sa akcentom na suzbijanje sive ekonomije na internetu. “E-trgovina je za savremene zemlje svakodnevnica, kod nas je u povoju, ali je to nije sprečilo da postane polje za sivu ekonomiju, jer poslednje procene kažu da je nedozvoljena internet trgovina po svom obimu prevazišla obim sive ekonomije na pijacama” rekao je državni sekretar Bošnjak.

 Bošnjak: Reforme sprovodimo zbog građana i privrede

Takođe, Bošnjak je naglasio da je reforma inspekcija dovela i do boljeg odnosa između privrednika i inspektora, te da istraživanja pokazuju da je 2011. nezadovoljstvo privrednika prema inspektorima bilo oko 50%, dok je ove godine ono smanjeno na svega 13 %.

11. decembar 2017.

Ružić: Ako zaboravimo na žrtve i neostvarenu pravdu, budućnost će nam biti tamna

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić rekao je, na otvaranju spomen sobe kosmetskim žrtvama, koje je organizovalo Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih Srba, da ako se zaboravi na žrtve i neostvarenu pravdu neće biti budućnosti.

 Ružić: Ako zaboravimo na žrtve i neostvarenu pravdu, budućnost će nam biti tamna

"Sve to što činimo, otvara mogućnost svetle budućnosti, ali ako zaboravimo na sve što se događalo, na stratišta, žrtve, neostvarenu pravdu, bol, jad, čemer, onda ta budućnost neće moći da bude svetla", rekao je Ružić i dodao da "ne vidi" da je pravda u Haškom tribunalu primenjivana na pravi način.

"Svedoci smo, nažalost, selektivne pravde koja je primenjivana u Haškom tribunalu koji, podsećam, nije ni osnovan u skladu sa Povelјom UN, da smo imali više od 70 odsto presuda protiv Srba, a na drugoj strani imate 250.000 Srba i nealbanaca, proterano sa KiM, više od 400.000 Srba proteranih u Oluji i onda se zapitate da li je logično, normalno, moralno, i pored saradnje i SRJ i SCG, pa Srbije sa Haškim tribunalom, da toliki procenat presuda i doživotnih robija dobiju upravo naši sunarodnici. Tu prosto nije nešto u redu", smatra Ružić.

10. decembar 2017.

Počele javne konsultacije za izmene i dopune Zakona o Zaštitniku građana

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave započelo je postupak javnih online konsultacija za izmene i dopune Zakona o Zaštitniku građana sa cilјem prikuplјanja komentara i sugestija koji će dodatno unaprediti postojeći pravni okvir.

Ministar Branko Ružić je pozvao sve zainteresovane da uzmu aktivno učešće u konsultacijama i podsetio da je unapređenje ove oblasti važno za Pregovaračko poglavlјe 23 - Pravosuđe i osnovna prava kao i za unapređenje lјudskih i manjinskih prava uopšte.

„Radna grupa sastavlјena od predstavnika relevantnih institucija sačinila je polazne osnove za izradu izmena i dopuna zakona i u njih su ugrađene sugestije koje smo dobili kroz bilateralne sastanake, radionice sa zainteresovanim i stranama. Uvažene su i preporuke eksperata u okviru TAIEX misije. Pozivam i očekujem učešće svih relevantnih institucija i organizacija, od Zaštitnika građana do nevladinog sektora“.

Od početka rada Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ima stručno-tehničku podršku SIGMA, koji su kroz svoje analize i komentare doprineli izradi polaznih osnova.

Stručna jvanost, nevladin sektor i svi zainteresovani polazne osnove mogu preuzeti sa sajta Ministarstva državne uprave i loklane samouprave http://mduls.gov.rs/dokumenta-zakoni-javne-rasprave.php , a svoje komentare i sugestije mogu poslati na adresu prava.slobode.registri@mduls.gov.rs do 6. februara 2018. godine

Nakon okončanja elektronskih konsultacija Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika i izveštaj objaviti na internet prezentaciji Ministarstva www.mduls.gov.rs

6. decembar 2017.

Ministar Ružić razgovarao sa novim predsednikom opštine Tutin

Ministar Branko Ružić razgovarao je danas sa novoizabranim predsednikom opštine Tutin Kenanom Hotom, koji je nasledio Šemsudina Kučevića, koji je pre dva meseca izgubio život u saobraćajnoj nesreći. Ministar je još jednom izrazio žalјenje što je Srbija ostala bez takvog predsednika opštine i izrazio nadu da će novoizabrani predsednik nastaviti njegovim stopama.

 Ministar Ružić razgovarao sa novim predsednikom opštine Tutin

Hot je izrazio uveravanje da će nastaviti već stvorenim dobrim političkim i razvojnim kursem za Tutin, kao i da je za opštinu Tutin najvažnije nastaviti sa politikom međusobnog razumevanja i dobrih međuverskih odnosa i stvaranju razvojnih šansi za građane ove opštine.

Kako je ministar naveo, on je ranije na sastanku sa Kučevićem već razgovarao o narednim koracima kako bi se pomoglo stvaranje jedinstvenog upravnog mesta u opštini Tutin. U renoviranje zgrade opštine Tutin, koja će objediniti kako procedure, tako i pojedine ustanove, kako bi se stvorila efikasnija i modernija uprava za lokalno stanovništvo, a kako je preneo predsednik te opštine, uloženo je do sada preko 90 miliona dinara.

„Potrebno je pronaći sredstva za nastavak projekta“, rekao je Hot, dodavši da će Tutin, nakon završetka ovog projekta, biti primer za opštine u Srbiji.

 Ministar Ružić razgovarao sa novim predsednikom opštine Tutin

Sagovornici su se složili da cilј svake jedinice lokalne samouprave treba da bude rasterećenje obaveza građana, što svakako najviše može da se učini kroz stvaranje jedinstvenog upravnog mesta.

Ministar je istakao da Tutin, kao i svaka druga lokalna samouprava u Srbiji, ima punu podrku u svim aktivnostima za stvaranje efikasnije, profesionalnije i modernije uprave.

6. decembar 2017.

Jača saradnja sa Slovačkom u cilјu stvaranja bolјe uprave

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić sastao se danas sa ambasadorkom Slovačke Nј.E. Dagmar Repčekova (Dagmar Repčekova) sa kojom je razmotrio mogućnosti za unapređenje saradnje u cilјu stvaranja efikasnije i profesionalnije uprave.

 Jača saradnja sa Slovačkom u cilјu stvaranja bolјe uprave

Na osnovu potpisanog Memoranduma između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke Republike organizovano je nekoliko obostranih poseta u cilјu razmene iskustava u različitim oblastima.

Od velikog značaja za Srbiju je i upoznavanje sa načinom uspostavlјanja i funkcionisanja Centralnog registra stanovništva, razvoja elektronske uprave i uspostavlјanje jedinstvenog upravnog mesta, rekao je ministar Ružić.

Sagovornici su razmotrili i moguće uspostavlјanje saradnje Nacionalne akademije za javnu upravu sa slovačkim Institutom za javnu upravu koji imaju za cilј stručno usavršavanje svih zaposlenih.

Ružić je podsetio da je zakon koji reguliše osnivanje Akademije nedavno usvojen, kao i da se početak njenog rada očekuje sredinom sledeće godine.

6. decembar 2017.

Iskrena briga Vlade za jevrejsku zajednicu

Na sastanku ministra Branka Ružića sa ambasadorkom Izraela Nј.E. Alonom Fišer-Kam razgovarano je o uređivanjem manjinske politike koja treba da doprinese unapređenju prava i položaja pripadnika nacionalne manjine u Srbiji. Ministar je istakao da izmene dva zakona iz te oblasti – Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i Zakona o pravima i slobodama pripadnika nacionalnih manjina očekuju da budu početkom sledeće godine pred narodnim poslanicima.

 Iskrena briga Vlade za jevrejsku zajednicu

Istaknuta je dobra saradnja Ministarstva sa Savezom jevrejskih opština Srbije, a sagovornici su saglasni da su restitucija i očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa jevrejske zajednice važni za oba naroda.

Ambasadorka je istakla da će uspostavlјanje centara koji će imati za cilј predstavlјanje jevrejskog kulturno-istorijskog nasleđa privući veći broj izraleskih turista u Beograd, a kao interesantan podatak iznela je da je on već povećan za 37 odsto.

6. decembar 2017.

Izgrađene nove prostorije hitne pomoći u Bosilegradu

Državni sekretar Ivan Bošnjak otvorio je danas sa američkim ambasadorom Kajl Skatom, predsednikom opštine Bosilegrad Vladimirom Zaharijevim i predstavnicima UNDP i USAID u Beogradu nove prostorije Hitne pomoći u Domu zdravlјa u Bosilegradu, koje omogućavaju pristup osnovnim hitnim medicinskim uslugama kako stanovnicima Bosilegrada, tako i migrantima smeštenim u prihvatnom centru.

“Većina segmenata lјudskog razvoja je u neposrednoj nadležnosti ili u velikoj meri zavisi od lokalnih vlasti, pa ćemo u narednoj budžetskoj godini biti još više prisutni na celoj teritoriji Srbije,” rekao je Bošnjak.

 Izgrađene nove prostorije hitne pomoći u Bosilegradu

“Američka vlada, preko USAID-a, obezbedila je 1,3 miliona dolara kako bi pomogla da 10 opština koje su najviše pogođene migrantskom krizom unaprede svoju infrastrukturu i javne usluge kako bi se lakše izborile sa efektima migrantske krize”, rekao je američki ambasador. “U Bosilegradu, obezbedili smo 118.000 dolara kako bismo opremili nove prostorije Hitne pomoći. Građanima Bosilegrada dugujemo posebnu zahvalnost za topao prijem migranata koji su se našli u njihovoj opštini”.

“Izgradnjom i opremanjem novih prostorija Hitne pomoći u našem Domu zdravlјa stvorili smo uslove da se sve neophodne urgentne medicinske intervencije mogu obaviti i u našoj opštini. U takvim slučajevima je, kao što znate, vreme od presudnog značaja, a do sada smo morali da hitne pacijente transportujemo u susedne opštine i gradove”, rekao je Zaharijev. “Nove prostorije Hitne pomoći biće na raspolaganju kako našim građanima tako i migrantima, tako da će naši lekari i sestre moći da pruže adekvatnu medicinsku pomoć svima kojima je potrebna”.

Nove prostorije Hitne pomoći Doma zdravlјa u Bosilegradu deo su USAID-ovog Projekta za jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje na migrantsku krizu, koji sprovodi UNDP. Projekat pomaže da se unaprede javne usluge i infrastruktura u opštinama koje su najviše pogođene migrantskom krizom.

5. decembar 2017.

Ružić i Skat pustili u rad rezervoar za vodosnabdevanje u Preševu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je danas na svečanosti povodom puštanja u rad novog rezervoara za vodosnabdevanje u Preševu da se udruženim snagama države, lokalne samouprave i donatora može unaprediti život građana u svakoj opštini u Srbiji.

 Ružić i Skat pustili u rad rezervoar za vodosnabdevanje u Preševu

„Realizovanjem ovog projekta rešava se problem snabdevanja vodom lokalne zajednice u narednih 40 godina“, rekao je Ružić i dodao da je Preševo podnelo veliko breme migracionog pritiska zbog čega je i lokalna infrastruktura dodatno amortizovana, pošto je u poslednjih par godina ovde skoro milion izbeglica ušlo u Srbiju. „Ovim projektom olakšavamo i njihov prijem, te je ovo projekat bitan za čitavu Srbiju i solidarnost koju kao zajednica pokazujemo prema ugroženima“, rekao je ministar.

 Ružić i Skat pustili u rad rezervoar za vodosnabdevanje u Preševu

Svečanosti povodom puštanja u rad novog rezervoara prisustvovali su, pored ministra Ružića, i ambasador SAD Kajl Skat i komesar za izbeglice Vladimir Cucić. Oni su se tokom posete Preševu sastali i sa predsednikom opštine Šćiprimijem Arifijem.

 Ružić i Skat pustili u rad rezervoar za vodosnabdevanje u Preševu

Izgradnju novog i renoviranje starog rezervoara zajedno su finansirali USAID, UNDP i Komesarijat za izbeglice i migracije RS kofinansirani, kao i Opština Preševo i Vlada Japana.

5. decembar 2017.

Kasalović: Znanje je naše najjače oružje u borbi za efikasnu upravu

Državni sekretar Zoran Kasalović rekao je danas da sve što se radi u okviru reforme javne uprave, radi se zbog građana. „Uprava je ta koja mora da obezbedi profesionalne, efikasne i jeftine usluge građanima i privrednicima, a drugim državnim organima da pruži podršku kako bi se ostale reforme sprovodile za dobrobit građana“ istakao je državni sekretar na završnoj konferenciji projekta „Upravlјanje lјudskim resursima u lokalnoj samoupravi.

 Kasalović: Znanje je naše najjače oružje u borbi za efikasnu upravu

Kasalović je rekao da državnički sistem dobio svoje zdrave osnove reformskim zakonima koji su konačno uveli red u nedovolјnu efikasnost, transparentnost i profesionalnost javne uprave. “Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave uspostavio novi službenički sistem i novi sistem stručnog usavršavanja za zaposlene, a cilј nam je bio da obukama i bolјim upravlјanjem lјudskim resursima dostignemo veći stepen efikasnosti i zadovolјstva građana radom opština i gradova“, rekao je državni sekretar.

 Kasalović: Znanje je naše najjače oružje u borbi za efikasnu upravu

On je istakao da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave imalo veliku podršku u projektu kada su edukacije i obuke zaposlenih u lokalnim samoupravama u pitanju. „U okviru paketa podrške koju je Srbija dobila od EU I Saveta Evrope, više od 3 700 zaposlenih u upravama opština i gradova završilo je različite obuke, od onih za primenu veoma važnog Zakona o opštem upravnom postupku, preko edukacija za pripremu i sprovođenje projekata, pa do onih koje se tiču savremenih tehnologija i njihove upotrebe u svakodnevnom poslu.

Kasalović je podsetio da je kroz projekat izrađeno je i 35 modela akata za efikasniju i kvalitetniju primenu savremenih principa upravlјanja lјudskim resursima na lokalu i da se ovi modeli danas koriste u skoro svim opštinama širom Srbije.

Državni sekretar je rekao da se sistem stalne edukacije zaposlenih zaokružuje uspostavlјanjem Nacionalne akademije koja će prvi put obezbediti stručno usavršavanje na jednom mestu, kako za zaposlene na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

 Kasalović: Znanje je naše najjače oružje u borbi za efikasnu upravu

Kasalović je naglasio da uprava ne sme biti kočničar promena. „Mi u upravi moramo biti predvodnik i podrška promenama i zato je važno da svi zaposleni razumeju da je stalno usavršavanje znanja i veština najjače oružje koje imamo i kojim možemo da promenimo način na koji način uprava funkcioniše, prihvatimo promene koje nas čekaju, jer svaka ta promena doneće nam efikasniji rad, a što je još važnije – veće zadovolјstvo i poverenje naših građana“, rekao je državni sekretar Kasalović.

1. decembar 2017.

Nakon 15 godina aktiviran Budžetski fond

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić doneo je 30. novembra 2017. godine Odluku o raspodeli sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine za finasiranje programa i projekata iz oblasti informisanja na jezicima nacionalnih manjina u 2017. godini. Odluka je doneta na osnovu Liste vrednovanja i rangiranja prijavlјenih programa i projekata koju je 16. novembra 2017. godine utvrdila Konkursna komisija koja sprovodi postupak dodele sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine.

Sredstva će se dodeliti za 25 prijavlјenih programa i projekata u iznosu od 1. 800.000 dinara za realizaciju programa i projekata iz oblasti informisanja na jezicima nacionalnih manjina kao prioritetne oblasti finansiranja po predlogu Saveta za nacionalne manjine.

Na konkursu je podneto ukupno 60 prijava, od kojih devet nije ispunjavalo zadate formalne uslove, a na Listu vrednovanja i rangiranja prijavlјenih programa i projekata nije bilo izjavlјenih prigovora. Ovim je nakon 15 godina od kada je fond uspostavlјen započet postupak dodele sredstava.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić mišlјenja je da su sredstva Budžetskog fonda predviđena za 2017. godinu jako mala ali da je veliki uspeh da je Ministarstvo nakon 15 godina postojanja fonda započelo postupak dodele sredstava i operacionalizacije Fonda. Predlogom Zakona o budžetu za 2018. godinu ovaj iznos je značajno povećan za 12 puta, pa je za ovu namenu predviđeno 21,8 miliona dinara.

Pogledajte starija saopštenja

 Vrh strane
 e Uprava Javne rasprave i konsultacije Informacioni sistem eZUP Modeli administrativnih postupaka na lokalnom nivou Savet za stručno usavršavanje zaposlenih u JLS – AKREDITACIJA Usklađivanje posebnih zakona sa ZUP-om Partnerstvo za otvorenu upravu Reforma javne uprave Inspekcijski nadzor Javne nabavke Ispiti Konkurs za dodelu sredstava iz budžetskog fonda za nacionalne manjine