MENI

Naslovna » Aktivnosti » Saopštenja

Saopštenja

16. februar 2018.

RUŽIĆ ZAKLjUČIO JBS ZA IZBORE KOJI SLEDE

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić zaključio je 16.februara 2018. godine u ponoć Jedinstveni birački spisak za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda i opština Aranđelovac i Bor i Gradsku opštinu Sevojno koji će biti održani 4. marta 2018. godine.

 Ružić zaključio JBS za izbore koji slede

Građani zahteve za upis ili promenu podataka u jedinstvenom biračkom spisku podnose opštini po mestu prebivališta koja donosi odgovarajuće rešenje do zaključenja biračkog spiska 16. februara 2018. godine odnosno 15 dana pre dana održavanja izbora.

Od zaključenja biračkog spiska 17. do 28. februara 2018. godine odnosno72 časa pre dana održavanja izbora rešenja donosi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a građani zahteve za upis ili promenu podataka mogu da podnesu opštini po mestu prebivališta ili Ministarstvu.

Ministar poziva građane i građanke sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda i opština Aranđelovac i Bor i Gradske opštine Sevojno da na vreme izvrše proveru da li su upisani i ako jesu, da li su im upisani tačni podaci u jedinstvenom biračkom spisku. Provera se može izvršiti neposredno u opštini u kojoj imaju prebivalište ili elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave https://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal

14. februar 2018.

MDULS I RGZ POTPISALI SPORAZUM O SARADNjI

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković potpisali su danas u Srpsko-korejskom informatičkom pristupnom centru sporazuma o saradnji koji se odnosi na ustupanje prostorija ovog centra radi obuka kadrova koji će raditi na uspostavljanju Adresnog registara jednog od važnijih registara koji sadrži tačne nazive ulica i kućni brojevi. Naime, prema podacima MUP-a preko 3 miliona građana nema validnu adresu, odnosno ima prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja.

 MDULS i RGZ potpisali sporazum o saradnji

Nedostatak centralizovanog Adresnog registra sa tačnim i ažurnim podacima otežava rad institucija, onemogućava interoperabilnost i razmenu podataka, što dovodi do toga da se, u različitim evidencijama za isto fizičko ili pravno lice, pojave različite adrese.

Zbog toga je Vlada Srbije odlučila da, na nacionalnom nivou, pokrene projekat dodele naziva ulica i kućnih brojeva. Republički geodetski zavod će, na osnovu ortofoto snimaka, pripremiti elaborate i označiti sve ulice kojima je potrebno dati naziv, a 30 mladih geodeta i geografa koji će tokom godine izrađivati ove studije pod mentorskim radom kolega iz Zavoda u prostoru Srpsko-Korejskog Informatičko-pristupnog centra.

Nakon ažuriranja podataka u registru na celoj teritoriji, postojaće jedinstven registar koji su svi organi u obavezi da koriste i koji će se centralizovano voditi.

14. februar 2018.

RUŽIĆ I MONDOLONI O UNAPREĐENjU SARADNjE U OBLASTI JAVNE UPRAVE

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Frederikom Mondolonijem o načinima unapređenja saradnje u oblasti javne uprave i stručnog usavršavanja službenika.

 Ružić i Mondoloni o unapređenju saradnje u oblasti javne uprav

Ministar Ružić je rekao da Francusku i našu državu vezuje dugogodišnje prijateljstvo koje nisu mogli da ugroze mnogi izazovi. „Srbija je krenula brzim koracima ka Evropskoj Uniji, čiji je jedan od glavnih idejnih tvoraca bila upravo Francuska, koja će, verujem, nastaviti da pruža punu podršku Srbiji na ovom putu u svim aspektima, pa i u domenu reforme i modernizacije javne uprave“, rekao je ministar.

Ružić i Mondoloni su se složili da bi dalju saradnju u oblasti stručnog usavršavanja trebalo bazirati na bilateralnim sporazumima o saradnji između nadležnih institucija Republike Srbije i Francuske Republike. Oni su dobar osnov za zajedničke aktivnosti i podršku, posebno u oblasti stručnog usavršavanja zaposlenih i saradnje naše Nacionalne akademije i Nacionalne škole za administraciju Francuske Republike.

 Ružić i Mondoloni o unapređenju saradnje u oblasti javne uprav

Ministar Ružić je iskazao zahvalnost Francuskoj koja već nekoliko godina pruža podršku našoj zemlji na polju reforme javne uprave.

13. februar 2018.

RUŽIĆ: ZAVRŠAVAMO VELIKI POSAO NA MODERNIZACIJI MATIČARSKE SLUŽBE

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je na današnjoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o matičnim knjigama da ova zakonodavna inicijativa predstavlja završetak velikog posla na modernizaciji matičarske službe na kome je rađeno poslednjih godina.

 Ružić: Završavamo veliki posao na modernizaciji matičarske službe

Podsetivši da su matičari u Srbiji u tom procesu uneli skoro sto miliona prepisa iz papirnih matičnih knjiga u elektronski oblik, on je naglasio da su glavne intencije predloženih zakonskih izmena zasnovane na principima modernizacije, racionalizacije, sigurnosti, profesionalizacije i efikasnosti rada.

„Novina koju ovaj zakon donosi, a u skladu sa principom modernizacije je uspostavljanje Registra matičnih knjiga, kao jedinstvene baze podataka o ličnom stanju građana u elektronskoj formi, uz istovremeno zadržavanje papirnog obila, čime se obezbeđuje maksimalna sigurnost, tačnost i pouzdanost sistema vođenja matičnih knjiga“, rekao je ministar Ružić.

Ministar je istakao da jedno od najznačajnijih pitanja koje je predmet regulisanja ovog zakona je mogućnost upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matičnu knjigu rođenih, u skladu sa konceptom slobode nacionalnog izražavanja.

 Ružić: Završavamo veliki posao na modernizaciji matičarske službe

„Ovo predstavlja naš ustavni princip i evropsku vrednost na čije smo se preuzimanje obavezali Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina“, rekao je Ružić i dodao da po ovom pitanju Nacrt zakona predlaže liberalan pristup, prema kome je ovaj podatak fakultativan – upisuje se na zahtev, saglasnom voljom roditelja.

Ministar Ružić je ocenio da je sve više u praksi prisutna situacija u vezi sa promenom pola, pa se sledeća značajna novina odnosi na evidenciju promene pola, koja je uslov za ostvarivanje velikog broja drugih prava.

Napomenuo je i da se Nacrtom predvidelo izdavanje izvoda iz matičnih knjiga i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije, što će, po njegovim rečima, značiti našoj dijaspori.

12. februar 2018.

RUŽIĆ: INTENZIVIRATI SARADNjU OPŠTINA IZ CENTRALNE SRBIJE I SRPSKIH OPŠTINA NA KiM

Ministar državne uprave i lokalne samoprave Branko Ružić rekao je danas na Okruglom stolu gradova i opština u okviru procesa „Unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji“ u Nišu da kada bi za svaku od 10 srpskih opština u našoj južnoj pokrajini obezbedili pomoć iz 10 opština i gradova iz centralne Srbije zajedno bismo zaštitili naše sunarodnike, pomogli njihov životni standard i stvorili ambijent za 21. vek.

Ministar Ružić je naglasio da se jačanjem saradnje opština stvara osećaj sigurnosti kod Srba na Kosovu i Metohiji.

 Ružić: Intenzivirati saradnju opština iz centralne srbije i srpskih opština na KiM

„Srbija danas svoj uticaj na Kosovu i Metohiji realizuje i kroz 29 privremenih opštinskih organa čijim očuvanjem održavamo ustavno-pravni poredak Republike Srbije“, rekao je Ružić i dodao da su privremeni organi značajni i za egzistenciju nekoliko hiljada srpskih porodica u pokrajini.

 Ružić: Intenzivirati saradnju opština iz centralne srbije i srpskih opština na KiM

„Važno je napomenuti da je MDULS pripremilo Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnoj upravi koji će omogućiti da se međuopštinska saradnja uspostavi u svim poslovima koje obavljaju lokalne samouprave, kako za izvorne, tako i za poverene“, rekao je Ružić.

On je podsetio da je danas 1760. dan od postizanja dogovora u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština, odnosno 1760. dan neispunjavanja obaveza Prištine u vezi sa pitanjem na koje se odnosi veći deo prvog briselskog sporazuma.

 Ružić: Intenzivirati saradnju opština iz centralne srbije i srpskih opština na KiM

„Podsetiću da je Priština učinila sve da do formiranja ZSO ne dođe i da neprestano kod Albanaca podgreva strah da se radi o pokušaju stvaranja nečega što bi ličilo na Republiku Srpsku. To je sasvim neosnovan strah jer dobrobit jedne zajednice na KiM po sistemu spojenih sudova znači dobrobit svih građana. Naš koncept je da ono što je dobro za Srbe na KiM dobro je za sve, a ne ono što je dobro za Srbe loše je za Albance“, rekao je ministar insistirajući da ono što je dogovoreno i kao obaveza preuzeto, bude i sprovedeno.

12. februar 2018.

RUŽIĆ I ŠTRAHE: UPRAVA JE KIČMA DRŽAVE

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je danas sa vicekancelarom i ministrom za državnu upravu i sport Austrije Kristijanom Štraheom sa kojim je dogovorio saradnju dva ministarstva i akademija nadležnih za stručno usavršavanje službenika.

Ružić i Štrahe su istakli da je uprava kičma jedne države i preduslov za funkcionisanje i razvoj pravne države.

 Ružić i Štrahe: Uprava je kičma države

Po rečima Branka Ružića, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će pripremiti predloge memoranduma i sporazuma o saradnji na unapređenju rada javne uprave i uskoro ih poslati diplomatskim putem na razmatranje.

Saradnja Austrijske federalne akademije i Nacionalne akademije Srbije predvidela bi posetu austrijskih predavača Srbiji i upućivanje srpskih državnih službenika u Austriju na posebno osmišljene kurseve.

 Ružić i Štrahe: Uprava je kičma države

Štrahe je istakao da je prijateljstvo Austrije sa Srbijom za njega lično važno i da će nastojati da pomogne Srbiji u njenim ambicioznim ciljevima, posebno imajući u vidu broj Srba koji živi u Austriji. Kako je rekao "jezik je jedina stvar koja nas razlikuje, a kada se i to prevaziđe, barijera između naših naroda nema".

On je takođe dodao da Austrija pruža snažnu podršku Srbiji na putu za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i da se nada da će Srbija sve svoje obaveze završiti do 2025.godine.

"Važno je da se prema Srbiji na tom putu odnosi sa poštovanjem i radi u partnerstvu", poručio je austrijski vicekancelar.

07. februar 2018.

RUŽIĆ I MEDIĆ O POLOŽAJU JEVREJSKE ZAJEDNICE

Ministar Branko Ružić razgovarao je danas sa predsednikom Jevrejske opštine Beograd (JOB) Danilom Medićem o saradnji na unapređenju položaja i revitalizaciji jevrejske zajednice.

Kako je rekao Medić, ciljevi JOB-a su dalja afirmacija vrednosti jevrejske zajednice, socijalna i zdravstvena zaštita i podrška povećanju nataliteta.

 Ružić i Medić o položaju jevrejske zajednice

Ministar Ružić istakao je da je unapređenje položaja nacionalnih manjina jedan od prioriteta ovog Ministarstva i da je veoma ponosan na činjenicu da je ove godine Budžetski fond za nacionalne manjine povećan 12 puta i trenutno iznosi više od 21 milion dinara i pozvao je i predstavnike jevrejske zajednice da kandiduju projekat koji bi doprineo afirmaciji multikulturalnosti.

Sagovornici su razgovarali i o očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa jevrejske zajednice i u tom kontekstu istakli uspostavljanje Memorijalnog kompleksa na Starom sajmištu, koji treba da bude institucija obrazovnog, muzejskog i istaživačkog karaktera.

05. februar 2018.

MINISTAR RUŽIĆ SA PREDSEDNIKOM OPŠTINE BOGATIĆ

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić primio je danas predsednika opštine Bogatić Nenada Beserovca sa saradnicima, sa kojima je razgovarao o radu te jedinice lokalne samouprave i o infrastrukturnim i drugim projektima koji se sprovode u interesu građana Bogatića.

 MINISTAR RUŽIĆ SA PREDSEDNIKOM OPŠTINE BOGATIĆ

Ministar je konstantovao da je proces racionalizacije uspešno sproveden u Bogatiću, da su lokalne institucije stabilne, kao i da vlast u toj opštini uspešno funkcioniše u korist građanki i građana.

„Za uspeh reforme javne uprave i stvaranje boljih uslova za život naših građana, važno je da Ministarstvo održava redovnu komunikaciju sa svim opštinama i gradovima, kao i da istu unapređuje“, istakao je Ružić i dodao da će Ministarstvo nastojati i na dalje da pomaže opštinama i gradovima da pružaju bolje usluge građanima i stvaraju dobro i fer poslovno okruženje.

 MINISTAR RUŽIĆ SA PREDSEDNIKOM OPŠTINE BOGATIĆ

Beserovac je rekao da opština Bogatić izražava interesovanje za Fond za lokalne samouprave, za šta je ministar Ružić rekao da će Ministarstvo uskoro uputiti poziv opštinama i gradovima da konkurišu za ova sredstva.

Da podsetimo, Fond je ove godine uvećan sa dosadašnjih 10.630.000 dinara na čak 320 miliona dinara.

04. februar 2018.

OD SUTRA JAVNE KONSULTACIJE O UNAPREĐENjU OBLASTI INFORMACIJA OD JAVNOG ZNAČAJA

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave započinje sutra postupak javnih, onlajn konsultacija u cilju pripreme nacrta izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

 Od sutra javne konsultacije o unapređenju oblasti informacija od javnog značaja

“Na Polaznim osnovama za izmene ovog propisa radilo je nekoliko državnih organa i u njih su ugrađene preporuke nezavisnih, evropskih eksperata. Međutim, vrlo je važno da, pre no što finalizujemo nacrt, dobijemo primedbe, predloge i sugestije koji će dodatno unaprediti postojeći pravni okvir“, rekao je tim povodom ministar Branko Ružić i pozvao sve zainteresovane instutucije i organizacije, nevladin sektor, stručnu javnost i pojedince da se uključe u ovaj proces.

Ministar je naglasio da je unapređenje ove oblasti važno za naš evropski put i Pregovaračko poglavlje 23, ali da na to ne treba gledati kao na obavezu, zato što se poboljšanjem ovog propisa unapređuju ljudska prava u Republici Srbiji.

U postupku analize postojećeg pravnog okvira, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave imalo je stručno-tehničku podršku eksperata SIGMA, koji su kroz svoje analize i komentare doprineli izradi polaznih osnova.

Stručna javnost, nevladin sektor i svi zainteresovani polazne osnove mogu preuzeti sa sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave http://mduls.gov.rs/dokumenta-zakoni-javne-rasprave.php

a svoje komentare i sugestije mogu poslati na adresu http://www.prava.slobode.registri@mduls.gov.rs do 15. februara 2018. godine.

Nakon okončanja elektronskih konsultacija Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika i izveštaj objaviti na internet prezentaciji Ministarstva.

02. februar 2018.

ODRŽAN SEMINAR O UPRAVLjAČKOJ ODGOVORNOSTI I DELEGIRANjU OVLAŠĆENjA

Cilj jednodnevnog seminara pod nazivom „Upravljačka odgovornost i raspodela ovlašćenja i odgovornosti u državnoj upravi Republike Srbije“, namenjenog rukovodiocima u državnim organima, je detaljnije upoznavanje rukovodilaca sa značajem upravljačke odgovornosti, efikasnog delegiranja ovlašćenja i svim pozitivnim efektima koje nove potencijalne prakse treba da donesu.

 Održan seminar o upravljačkoj odgovornosti i delegiranju ovlašćenja

Glavne teme bile su postojeći zakonodavni okvir u oblasti upravljačke odgovornosti i pregled međunarodne prakse. Razgovaralo se o uticaju delegiranja ovlašćenja na efikasnost i transparentnost rada institucija, izazovu koji nove tehnologije postavljaju pred institucije, povećanom obimu zahteva koji dolaze od građana, potrebi da se u rad insitucija u izvesnoj meri uvede model korporativnog ponašanja prema građaninu – klijentu, potrebi da se upravljanje u državnim organima transformiše od administrativnog u lidersko. Ocenjeno je da unapređenja u oblasti upravljačke odgovornosti i delegiranja ovlašćenja treba da budu u interesu svih, kako građana, rukovodilaca, zaposlenih, tako i organa državne uprave u celini.

 Održan seminar o upravljačkoj odgovornosti i delegiranju ovlašćenja

Prošlonedeljni seminar prvi je u nizu sličnih događaja koji su planirani u narednom periodu, na kojima će se, između ostalog, razgovarati o izmeni zakonodavnog okvira i nekim od mogućih alata i mehanizama za primenu budućih zakona i podzakonskih akata u ovim oblastima rada.

Seminar je održan u okviru projekta „Podrška reformi javne uprave u Srbji kroz podršku unapređenju upravljanja ljudskim resursima i državnoj upravi“. Projekat finansira Fond za dobru upravu (Good Governance Fund) vlade Velike Britanije.

02. februar 2018.

RUŽIĆ: REFORMU INSPEKCIJA SPROVODIMO PARTNERSKI SA „DOBROM“ PRIVREDOM

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da su ciljevi reforme inspekcijskog nadzora određeni u interesu dobre i fer konkurentne privrede, ali i države koja nastoji da uspostavi dobru i efikasnu upravu.

 Ružić: Reformu inspekcija sprovodimo partnerski sa „dobrom“ privredom

„Resurse opredeljujemo tako da strategije reforme sprovodimo partnerski, sa onim delovima društva koja poštuju načela zakonitosti i fer konkurencije, a represivne mehanizme rezervišemo za one delove društva i privrede koji ova načela ne poštuju“, rekao je Ružić

On je na otvorenoj sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, na kojoj su privrednici imali prilike da postavljaju pitanja inspektorima, a predstavljen im je liflet o njihovim pravima i obavezama u postupku inspekcijskog nadzora, istakao da je reformom postignuto da privrednici imaju objavljene kontrolne liste po kojima se obavlja inspekcijski nadzor, najavu nadzora tri dana unapred, kategorizaciju objekata po riziku, pa čak i mogućnost preventivne inspekcijske kontrole i samoprovere.

Ministar se zahvalio Danijelu Bergu, direktoru Evropske banke za obnovu i razvoj, na podršci ove institucije u reformama i unapređenju dijaloga između privrednika i inspektora, i kao naredni korak u reformi koji se tiče komunikacije privrednika i privrede najavio osnivanje Kancelarije privrednog savetnika. Ta kancelarija će, po rečima ministra, omogućiti privrednicima da dobiju odgovore na sva pitanja u vezi sa inspekcijskim nadzorom.

Danijel Berg je objasnio da je sprovođenje reforme inspekcijskog nadzora dvosmerna ulica i treba da dovede do toga da "kompanije sarađuju sa inspektorima i inspektori sa kompanijama, a ne da budu suprotstavljeni" i poručio da će EBRD podržati osnivanje Kancelarije privrednog savetnika.

Osudivši nedavni napad na inspektora u Nišu dok je obavljao svoj posao, ministar je podvukao da je važno raditi zajedno na kampanji podizanja njihovog ugleda. „Oni obezbeđuju da zakoni važe jednako za sve i vode računa o našoj bezbednosti i zdravlju i fer poslovnom okruženju“, naglasio je ministar.

 Ružić: Reformu inspekcija sprovodimo partnerski sa „dobrom“ privredom

Ministar je rekao da postoji svest o nedovoljnom broju, prosečnoj starosti inspektora od 54 godine i nedovoljnom tehničkom opremljenošću inspekcija, a kao rešenje ovog problema najavio izradu kompletne analize potreba i plana zapošljavanja inspektora što će praktično značiti zapošljavanje novih inspektora u skladu sa potrebama u naredne tri godine, ali i opremanje inspekcijskih službi nepohodnom opremom, automobilima, računarima i sl.

„Uveren sam da ćemo na ovaj način, sistematičnim radom i partnerskim odnosom nastaviti ovu, do sada, veoma uspešnu reformu“, zaključio je ministar Ružić.

01. februar 2018.

RUŽIĆ I KOPRIVNIKAR RAZMATRALI RAZMENU SLUŽBENIKA U CILjU USAVRŠAVANjA

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i potpredsednik Vlade i ministar javne uprave Slovenije Boris Koprivnikar održali su danas sastanak u okviru radne posete delegacije Vlade Srbije Sloveniji.

 Ružić i Koprivnikar razmatrali razmenu službenika u cilju usavršavanja

Ministri su razgovarali o reformi inspekcijskog nadzora, sa akcentom na novoj, savetodavnoj, ulozi inspektora i boljoj koordinaciji samih inspektora, o umrežavanju podataka iz službenih evidencija u okviru javne uprave u cilju smanjenja vremena i novca koji građani i privrednici troše u poslovanju sa upravom i stručnom usavršavanju javnih službenika.

„Nacionalna akademija, kao koncept stručnog usavršavanja u Srbiji, konačno će se realizovati posle 15 godina“, rekao je Ružić slovenačkom ministru, najavljujući početak rada za leto ove godine.

Imajući u vidu da u Sloveniji postoji sličan koncept u okviru Upravne akademije, namenjene za edukaciju zaposlenih, Ružić je inicirao i potpisivanje Memoranduma o saradnji dva ministarstva u narednom periodu koji bi definisao i razmenu prakse i znanja u sprovođenju programa stručnog usavršavanja, kao i razmenu državnih službenika na stručno usavršavanje stažiranjem. Dalji koraci oko realizacije tog cilja obaviće se diplomatskim putem.

Pogledajte starija saopštenja

 Vrh strane
 Uzmi račun i pobedi! Provera upisa u Jedinstveni birački spisak e Uprava Javne rasprave i konsultacije Informacioni sistem eZUP Modeli administrativnih postupaka na lokalnom nivou Savet za stručno usavršavanje zaposlenih u JLS  Usklađivanje posebnih zakona sa ZUP-om Partnerstvo za otvorenu upravu Reforma javne uprave Inspekcijski nadzor Javne nabavke Ispiti Konkurs za dodelu sredstava iz budžetskog fonda za nacionalne manjine Upravljanje promenama