MENI

Naslovna » Aktivnosti » Saopštenja

Saopštenja

20. april 2018.

Bošnjak: SDC nas uči da radimo i razmišljamo kao švajcarci

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak zahvalio se Švajcarskoj korporaciji za razvoj (SDC) što „kroz podršku Srbiji nas uči da radimo i razmišljamo kao Švajcarci“.

Na predstavljanju strategije SDC za period od 2018. do 2021. godine on je ocenio će se novom Švajcarskom strategijom saradnje sa Srbijom unaprediti proces reforme javne uprave.

 Bošnjak: SDC nas uči da radimo i razmišljamo kao švajcarci

„Opštine će konačno i bolje nego do sada raspolagati i u korist građana deliti resurse, znanje i kapacitete, a decentralizacija će posle odlaganja zbog fiskalne konsolidacije dobiti novi zamah“, rekoa je on na predstavljanju strategije u četvrtak 19. aprila 2018. godine.

Kako je rekao, Srbija je podrškom Švajcarske agencije za razvoj dobila mogućnost da u 45 jedinica lokalne samouprave unapredi rad poreske administracije. ''Na taj način ćemo se nadovezati na proces ozakonjenja nelegalnih objekata i uvesti ih u registre, a samim tim povećati obuhvat poreskih obveznika, bez povećanja poreske stope'', naglasio je Bošnjak.

On je dodao da je značajna i podrška Švajcarske u reformi lokalne samouprave kroz unapređenje međuopštinske saradnje. Naveo je da će usvajanjem Predloga izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi njima biti omogućeno da organizuju zajedničke usluge i dele resurse.

Takođe, Švajcarska ima značajan doprinos u celokupnom unapređenju demokratskog procesa na lokalnom nivou vlasti u Republici Srbiji, što se vidi i kroz zainteresovanost SDC-a da podrži buduće pripreme i usvajanje novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u cilju unapređenja mehanizama za izjašnjavanje građana.

Za MDULS je posebno važno što SDC kontinuirano podržava reformu javne uprave, pre svega kroz podršku u realizaciji aktivnosti iz Akcionog plana Strategije razvoja javne uprave od 2015. do 2017, kao i Akcionog plana za naredne tri godine koji je u fazi usvajanja.

20. april 2018.

Ružić razgovarao sa predstavnicima cincara

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je danas sa predstavnicima Srpsko-cincarskog društva „Lunjina“ o položaju ove manjinske zajednice i ostvarivanju njihovog prava na očuvanje identiteta, kulture i jezika.

 Ružić razgovarao sa predstavnicima cincara

Na sastanku je istaknuto da su Cincari jedan od najstarijih autohtonih balkanskih naroda, koji je značajno doprineo izgradnji našeg društva. Predstavnici Srpsko-cincarskog društva „Lunjina“ su podsetili na istaknute ličnosti srpske književnosti i kulture koji su bili cincarskog porekla, kao što su Borislav Pekić, Branislav Nušić, Jovan Sterija Popović i drugi. Upravo pripadnici ove zajednice su Srbiji zaveštali zadužbine poput zgrade današnjeg Rektorata, Kapetan Mišinog zdanja, Zavičajnog muzeja u Zemunu.

Ministar Ružić je rekao da iako u ovom trenutku nema uslova da cincarska zajednica formira svoj nacionalni savet nacionalne manjine, na raspolaganju su drugi mehanizmi za ostvarivanje njihovih prava. „Ministarstvo i Vlada jasno prepoznaju doprinos cincarske zajednice i zalažu se za očuvanje tradicije, kulture i jezika kako cicncarske, tako i svih drugih malobrojnih zajednica u Srbiji“, rekao je Ružić.

19. april 2018.

RUŽIĆ URUČIO 59 UGOVORA KORIŠĆENjU SREDSTAVA IZ FONDA ZA LOKAL

Danas je 59 gradonačelnika i predsednika opština sa sobom u svoju lokalnu samoupravu poneo ugovor potpisan sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem čime će završiti započete projekte ili pokrenuti nove u nekoj od tri oblasti definisanim Uredbom o dodeli sredstava iz Fonda za lokal.

Naime, u okviru Fonda za lokal Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sredstva mogu biti raspoređena za (1) infrastrukturne radove na komunalnoj infrastrukturi, uređenju vrtića, škola, zgrada uprave, kulturnih i sportskih ustanova, kao i (2) za nabavku računarske opreme radi razvoja eUprave ili (3) za organizaciju kulturnih i sportskih manifestacija.

Ružić uručio 59 ugovora korišćenju sredstava iz fonda za lokal

„Prezadovoljan sam što ćemo posle 6 godina, ponovo biti u mogućnosti da, kroz 32 puta veći Fond za lokal, konkretno pomognemo opštinama i gradovima da realizuju projekte od velikog značaja za njihove sugrađanke i sugrađane“, rekao je ministar.

On je i naglasio da su lokalne samouprave dugo bile prinuđene da rešavaju hroničnih ili akutne probleme, a da Ministarstvo nije moglo da odgovori na zahteve sa lokala za ovom vrstom podrške i pomoći. „Za Fond od 320 miliona dinara prijavio se 171 projekat u vrednosti većoj od 2 milijarde dinara“, otkrio je ministar i rekao da se time bolje razume kolike su potrebe lokala i koliko je ovaj fond značajan. Istovremeno, ministar je i rekao da će se potruditi da se Fond poveća sledeće godine.

Informacija više o raspodeli sredstava:

 • 33 lokalnih samouprava dobiće više od 262 miliona dinara za infrstrukturne radove na vrtićima, školama, objektima kulture, sporta i javne uprave, komunalnoj infrastrukturi, javnim parkovima i rasveti.
 • 18 opština i gradova dobiće više od 48 miliona dinara za nabavku savremenih informacionih tehnologija koje će omogućiti uvođenje e-Uprave i bolje pružanje usluga građanima i privredi
 • a sa više od 10 miliona dinara biće podržano osam lokalnih samouprava u organizaciji kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija.

Spisak projekata možete pogledati OVDE.

17. april 2018.

RUŽIĆ: SA UAE DA RAZVIJEMO SARADNjU I U OBLASTI JAVNE UPRAVE

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je sa ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Beogradu Mubarakom Saidom Al Dahrijem o unapređenju bilateralne saradnje u oblasti rada javne administracije.

 Ružić: Sa UAE da razvijemo saradnju i u oblasti javne uprave

Ružić je izneo da je lični odnos lidera dve zemlje značajno doprineo i razvoju bilateralne saradnje i prijateljskog odnosa dva naroda. Istovremeno, srpski narod oseća veliku zahvalnost za podršku UAE Srbiji kako u razvoju naše privrede, tako i tokom nevolja koje su našu zemlju zatekle u vreme velikih poplava.

„Voleo bih da razmenimo iskustva i znanja iz oblasti rada javne administracije, jer ipak UAE ima napredan način rada i možemo mnogo bolje da sagledamo naše mogućnosti u pogledu savremene tehnologije i savremenog načina razmišljanja“, istakao je ministar. U tom pogledu predloženo je i potpisivanje Sporazuma o saradnji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva za poslove Vlade i budućnosti UAE čime bi se razvila saradnja u oblasti javne administracije, što uključuje modernizaciju, obuke za državne službenike, uslužne servise za građane i druge oblasti.

16. april 2018.

RUŽIĆ: RADIMO NA UNAPREĐENjU POLOŽAJA MANjINA

Predložene izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina su "korak dalje" u unapređenju položaja manjinskih zajednica u Srbiji i jedan od najvažnijih jer se odnosi na obrazovanje, kulturu, javno informisanje i korišćenje jezika, rečeno je danas o Nacrtu ovog zakona na okruglom stolu u Beogradu.

Rad na poboljšanju položaja manjina obaveza je svih, poručio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, podsetivši da više od 13 odsto stanovnika Srbije čine pripadnici nacionalnih manjina.

 Ružić: Radimo na unapređenju položaja manjina

On je naveo da je unapređenje položaja manjina i uslova za ostvarivanje njihovih prava prioritet Vlade Srbije, i da Ministarstvo države uprave i lokalne samouprave, u skladu sa svojim nadležnostima, radi na propisima o matičnim knjigama, službenoj upotrebi jezika i pisma, unapređenju vođenja posebnog biračkog spiska...

"Težimo poboljšanju pozicije Nacionalnih saveta, smanjenju preterane politizacije, transparentnom finansiranju...", rekao je Ružić i dodao da očekuje konstruktivne predloge kako bi se zakon što pre našao pred Skupštinom.

Ministar je podsetio da se u drugoj polovini ove godine održavaju izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina i kazao da je najvažnije da se unapredi vođenje biračkog spiska, koji će biti ažuriran i postaće deo jedinstvenog biračkog spiska.

"Pozivam sve pripadnike manjine da se upišu u poseban birački spisak i učestvuju u kreiranju politika koji se odnose na njihov položaj", rekao je ministar.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio podvukao je važnost iskrene diskusije o poboljšanju položaju manjina, što je, kako kaže, proces koji se nikada ne završava.

"Ovo je veoma dobar zakon koji je napisala Srbija za svoje stanovnike. Ohrabrujem sve da se pridruže, da radimo zajedno, to je ključno", kazao je Oricio.

Šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt rekao je da ljudska vrsta raste kroz toleranciju i inkluzivnost, te podvukao da veća prava manjina ne znače manja prava većine.

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal rekao je da će budući zakon omogućiti svim stanovnicima da im Srbija postane dom.

 Ružić: Radimo na unapređenju položaja manjina

On je naveo da nacionalni saveti imaju zamerke na neke delove koji se odnose na kulturu i javno informisanje, ali da će nakon rasprave ovo biti zakon koji će olakšati put ka EU.

Direktor YUCOM Milan Antonijević rekao je da je predlog novog zakona "korak dalje", ali da je najvažnija njegova primena u praksi.

"Mi već više od 20 godina pratimo položaj manjina i mogu dati pozitivnu ocenu o predloženim izmenama i dopunama. Akcioni plan za manjine i akcioni plan za Poglavlje 23 jasno stavlja pred Srbiju veliki broj obaveza. Nacionalni saveti imaju određene primedbe, razgovaraćemo sa njima", rekao je Antonijević.

13. april 2018.

59 OPŠTINA I GRADOVA DOBILO PODRŠKU IZ FONDA ZA LOKALNE SAMOUPRAVE

320 MILIONA DINARA ZA INFRASTRUKTURNE RADOVE, BOLjU
UPRAVU I KULTURNE I SPORTSKE MANIFESTACIJE

Podršku iz Fonda za lokalne samouprave Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za realizaciju projekata ove godine dobiće 59 opština i gradova Srbije.

„Fond za lokalne samouprave smo ove godine uvećali 32 puta, tako da je 320 miliona dinara značajna podrška opštinama za sređivanje infrastrukture, povećanje efikasnosti samih uprava i bolje pružanje usluga građanima, ali i organizaciji kulturnih sportskih, turističkih i drugih manifestacija koje su od posebnog značaja za ove sredine“, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Ministar je rekao da je cilj ovog programa da se pomogne lokalnim samoupravama u poslovima koji su njihova izvorna nadležnost, a da im je podrška potrebna govori i činjenica da je 120 lokalnih samouprava prijavilo 171 projekat.

Iz Fonda za lokalne samouprave biće finansirana realizacija tri vrste projekata, pa će 33 lokalnih samouprava dobiti više od 262 miliona dinara za infrstrukturne radove na vrtićima, školama, objektima kulture, sporta i javne uprave, komunalnoj infrastrukturi, javnim parkovima i rasveti.

Takođe, 18 opština i gradova dobiće više od 48 miliona dinara za nabavku savremenih informacionih tehnologija koje će omogućiti uvođenje e-Uprave i bolje pružanje usluga građanima i privredi, dok će sa više od 10 miliona dinara biti podržano osam lokalnih samouprava u organizaciji kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija.

Lokalne samouprave koje su podržane u okviru ovog Fonda su: Aranđelovac, Žagubica, Rekovac, Kikinda, Boljevac, Priboj, Gadžin Han, Senta, Surdulica, Lazarevac, Mionica, Vlasotince, Raška, Leskovac, Bogatić, Prokuplje, Vladimirci, Varvarin, Žitište, Despotovac, Veliko Gradište, Golubac, Lapovo, Tutin, Kruševac, Sremska Mitrovica, Velika Plana, Vrnjačka Banja, Bor, Ljubovija, Užice, Čačak, Trstenik, Žitorađa, Pirot, Alibunar, Lebane, Merošina, Osečina, Negotin, Inđija, Novi Pazar, Nova Varoš, Krupanj, Jagodina, Bela Palanka, Bajina Bašta, Kraljevo, Bačka Topola, Knić, Brus, Smederevo, Bečej, Bačka Palanka, Knjaževac, Sremski Karlovci, Zvečan, Čajetina i Kladovo.

Spisak odobrenih projekata možete pogledati OVDE.

12. april 2018.

Pomoć Američke vlade obezbeđuje pouzdano vodosnabdevanje Tutinu

TUTIN – 12. aprila 2018. godine američka vlada, preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Vlada Republike Srbije svečano su pustili u rad novi rezervoar za vodosnabdevanje u Tutinu, kapaciteta 200 kubnih metara.

 Pomoć Američke vlade obezbeđuje pouzdano vodosnabdevanje Tutinu

“USAID je obezbedio 1,3 miliona dolara kako bi pomogao opštinama u Srbiji koje su pogođene migrantskom krizom”, rekla je direktorka misije USAID-a u Srbiji Aza El-Abd. “U opštini Tutin, USAID je obezbedio 75.600 dolara za izgradnju novog rezervoara koji će obezbediti dovoljnu i pouzdanu količinu pijaće vode za stanovnike sela Velje Polje i migrante koji borave u Centru za azil u Tutinu”.

„Tutinci, kao i migranti, zaslužuju čistu, zdravu vodu i zato je važno da nastavimo da osluškujemo potrebe lokala, posebno u zajedništvu sa međunarodnim organizacijama koje su više nego voljne da pomognu u rešavanju konkretnih problema našeg stanovništva“, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. Ovim projektom, između ostalog, želimo da iskažemo i zahvalnost za humanost i solidarnost prema migrantima, dodao je Ružić.

“Opština je pripremila tehničku dokumentaciju za novi rezervoar. Izgrađen je zahvaljujući pomoći USAID-a i sada je povezan na vodovodnu mrežu”, rekao je predsednik opštine Tutin Kenan Hot.

 Pomoć Američke vlade obezbeđuje pouzdano vodosnabdevanje Tutinu

Izgradnja rezervoara u Tutinu deo je “Projekta za jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje na migrantsku krizu”, koji finansira USAID a sprovodi UNDP.

“Pomažemo lokalnim zajednicama u Srbiji da migrantsku krizu preokrenu u razvojnu šansu i da postanu otpornije na buduće izazove”, rekla je Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji.

11. april 2018.

U Kučevu o izmenama i dopunama zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina održan je danas i u Kučevu.

 U Kučevu o izmenama i dopunama zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Državni sekretar Ivan Bošnjak istakao je da su izmene i dopune ovog zakona deo obaveza preuzetih Akcionim planom za Poglavlje 23 i Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina i da su se pored usklađivanja sa Odlukom Ustavnog suda iz janura 2014. godine, izmene ovog zakona kretale u smanjenju prekomerne politizacije, transparentnijeg finansiranja delatnosti nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i u pravcu jasnijeg definisanja ovlašćenja nacionalnih saveta.

Bošnjak je podsetio da će se ove godine održati izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina i pozvao je sve pripadnike nacionalnih manjina da iskoriste pravo da glasaju na ovim izborima i biraju članove nacionalnog saveta svoje nacionalne manjine.

Javna rasprava o Nacrtu ovog zakona traje do 18. aprila 2018. godine, podsetio je Bošnjak i pozivao se sve zainteresovane institucije, organizacije civilnog društva, stručna janost i građani da uzmu učešće u raspravi kako bi smo došli do što boljih zakonskih rešenja.

Okrugli sto je organizovalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Misijom OEBS u Republici Srbiji i opštinom Kučevo.

11. april 2018.

Ružić: Sledećeg meseca sredstva za projekte u opštinama

Sredstva iz Fonda za lokalne samouprave, biće prebačena opštinama do kraja meseca, a do kraja leta se očekuju i gotovi projekti u opštinama, izjavio je danas gostujući na RTS ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

 Ružić: Sledećeg meseca sredstva za projekte u opštinama

"Očekujem da već sledeće nedelje pozovemo predsednike opština i gradonačelnike na potpisivanje i da do kraja meseca ta sredstva budu praktično transferisana opštinama. Procedure javne nabavke naravno rade same jedinice lokalne samouprave i nadam se da ćemo već krajem leta, jeseni imati priliku da obiđemo neke od tih infrastrukturnih i drugih projekata za koje su se prijavile opštine", rekao je Ružić.

Za podršku lokalnim samoupravama u izgradnji infrastrukturnih projekata za ovu godinu predviđeno je 320 miliona dinara. Konkurisalo je 145 opština i gradova sa 170 projekata.

Ružić je ponovo izrazio zadovoljstvo brojem projekata koji, kako je rekao, govori da su lokalne samouprave osposobljene i da na projektima rade.

"Komisija za sprovodenje postupka i utvrđivanje predloga za raspodelu sredstava je zaista meritorno radila na tome da opredeli ono što zaista predstavlja interes lokalne zajednice i samo u 15 procenata dokumentacija nije bila validna. To dovoljno govori o unapređenju i svesti i kapacitetu lokalnih samouprava za dobre projekte", podvukao je Ružić.

U Srbiji ima ukupno oko 6.500 republičkih i lokalnih inspektora, što znači da jedan inspektor dolazi na 1.200 stanovnika. U Evropi je taj prosek jedan inspektor na 780 stanovnika.

"U Srbiji postoji 40 različitih inpekcija. Treba reći da status inspektora nije zavidan i radimo na poboljšanju njihovog položaja. Do 20 procenata biće korigovani koeficijenti za rad na terenu za inspektore u lokalnim samoupravama i autonomnoj pokrajini", rekao je Ružić.

Kada je reč o projektu E-inspektor, Ružić je objasnio da je to platforma koja trenutno objedinjava pet inspekcija a plan je da do kraja sledeće godine tom platformom bude obuhvaćeno svih 40 inspekcija.

"Ta platforma digitalizuje rad inspekcija i time ubrzava njihov rad ali ga čini i transparentnim", rekao je on.

Prošle nedelje usvojen je i Zakon o elektronskoj upravi.

Ministar je ukazao da se "ne može sve promeniti preko noći" i dodao da su promene vidljive.

"Ovaj zakon na sistemski način definiše rad svih službi i sada više neće biti opravdanja da nema zakona koji obavezuje elektronsku razmenu podataka. Biće doneto i osam podzakonskih akata", rekao je ministar.

5. april 2018.

Ružić: Svaki dan gradimo modernu, elektronsku upravu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave pozdravio je danas usvajanje Zakona o elektronskoj upravi u Narodnoj skupštini Srbije i ocenio da je ovim Srbija sada bliže modernoj i elektronskoj upravi. Ovaj zakon jedan je od osnovnih stubova razvoja potpune i funkcionalne e-uprave, a on će u praksi prvi put na sistemski način obavezati sve u upravi na primenu modernih tehnlogija u svim administrativnim postupcima koje građani i privreda imaju sa državom“, rekao je ministar.

 Ružić: Svaki dan gradimo modernu, elektronsku upravu

Digitalizacija je prioritet Vlade, što je jasno i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić postavila kao cilj u svom ekspozeu i na ovom polju, ostvarili smo dobre rezultate kroz uspostavljanje mnogobrojnih usluga. Sada, na temelju sopstvenih vrednih iskustava, gradimo održiv sistem elektronske uprave. Suština našeg zajeničkog napora je da primenom novih tehnoligija olakšavamo komunikaciju između građana i uprave, menjamo način na koji se pružaju javne usluge i osiguravamo realne šanse da građani brže završavaju poslove koje imaju sa upravom i da ih to manje košta, podsetio je ministar, i istakao da je težnja da se papiri pošalju u arhive i istoriju, gde im je u savremenom svetu i mesto.

Ministar je naglasio da način rada na koji obavezuje ovaj propis povećava i pravnu sigurnost i transparentnost rada, čime se smanjuje i prostor za korupciju i druge vidove zloupotreba vršenja javnih ovlašćenja. „Kada u rad uprave uvedete savremene tehnologije, softvere, kada onemogućite da neki papir stoji u nečijoj fioci, iskljujete i svaku mogućnost da rešavanje zahteva građana zavisi od volje pojedinca“ istakao je ministar.

Ružić je istakao da je opštinama i gradovma potrebna podrška kako bi svoj rad prilagodili novim zahtevima, pa je Ministarstvo kroz dva programa za ovu godinu obezbedilo ukupnu podršku od 96 miliona dinara za nabavku novih tehnologija i prilagođavanje rada uprave u skladu sa reformskim procesima.

5. april 2018.

Uskršnja čestitka ministra Ružića

 Uskršnja čestitka ministra RužićaMinistar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić čestitao je Uskrs svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, kao i hrišćanima drugih crkvi koje slave ovaj praznik po julijanskom kalendaru.

„Uskrs simbolizuje veru u večan život i njegovu obnovu. Obaveza svih nas je da se lično borimo za dobro, mir, ljubav i poštovanje među ljudima“, rekao je Ružić. „Iskreno sam ubeđen da su ove vrednosti dominantne u našem društvu i da će nam one obezbediti sveopšti napredak“, ocenio je ministar.


5. april 2018.

Ružić: Vlada rešena da unapredi položaj Roma

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, na javnom slušanju Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u R. Srbiji za period od 2016. do 2025. godine, istakao je da je Vlada Srbije rešena da unapredi položaj Roma i da je u tom cilju postavila jasan strateški i institucionalni okvir.

 Ružić: Vlada rešena da unapredi položaj Roma

Istovremeno, Ministarstvo radi na stvaranju precizne evidencije nacionalnih manjina u javnom sektoru uz poštovanje principa dobrovoljnosti o izjašnjavanju nacionalne pripadnosti, na izmenama zakona koji se tiču unapređenja položaja nacionalnih manjina, kao i na jačoj saradnji sa opštinama i gradovima u suzbijanju siromaštva i diskriminacije sa kojima se Romi suočavaju.

Dodao je i da je Ministarstvo podržalo inicijativu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine da se u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje u Program stručne prakse u 2018. godini uključe visoko obrazovani pripadnici romske nacionalne manjine.

„Bahtalo Romano dive“, obratio se ministar na romskom jeziku prisutnima čestitajući predstojeći Svetski dan Roma.

5. april 2018.

Ružić: Ljudi su ključ svih promena, tvorci uspeha i održivosti kvaliteta kojima težimo

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić obratio se službenicima na položaju koji su polaznici obuka „Osnaživanje liderstva u državnoj upravi“ koju je to Ministarstvo organizovalo sa Pricewaterhouse Coopers-om i Centrom za evropske politike, a koju finansira Vlada Velike Britanije.

 Ružić: Ljudi su ključ svih promena, tvorci uspeha i održivosti kvaliteta kojima težimo

„Želeli smo da obezbedimo obuke koje imaju za cilj podsticanje liderstva u državnoj upravi, odnosno da unapredimo vaša znanja i razvijemo vaše veštine kako biste što bolje odgovorili na složene zahteve upravljanja u organima iz kojih dolazite“, rekao je ministar otvarajući ovaj skup. Kako je istakao, ljudi su ključ svih promena, tvorci uspeha i održivosti kvaliteta kojima svi težimo.

On je i podsetio da je nedavno započela sa radom i Nacionalna akademija za javnu upravu, centralna institucija u uspostavljanju jedinstvenog sistema stručnog usavršavanja zaposlenih i da će se sada konačno kroz nju obučavati i zaposleni na lokalu, koji nisu bili obuhvaćeni obukama predviđenih za službenike na republičkom nivou.

 Ružić: Ljudi su ključ svih promena, tvorci uspeha i održivosti kvaliteta kojima težimo

U savremenom svetu, kako je Ružić naveo, država je sve više okrenuta zahtevima i potrebama građana i privrede, a da bi mogla da deluje po tom principu potrebni su joj kadrovi koji imaju ne samo profesionalne kompetencije, već i liderski potencijal, motivaciju za napredovanjem, otvorenost ka novim iskustvima i veštinama, stratešku orjentaciju, integritet i druge kvalitete.

Ministar Ružić je zaključio je da su uUspešni lideri samo oni koji se neprestano razvijaju i sazrevaju, oni koji nastavljaju da uče na svakom koraku puta kojim idu“.

2. april 2018.

Ružić u Golupcu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić obišao je danas radove na Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Golupcu koja se gradi od sredstava koje je ta opština prošle godine osvojila, zahvaljujući svojim građanima, u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi 2017“.

 Ružić u Golupcu

Ministar je rekao da je jedna od mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, odakle je i proistekla ideja o nagradnoj igri, ima za cilj da motiviše građane da uzimaju račune pri svakoj kupovini i da, tako, utiču da se 20% poreza ne ostavlja nesavesnim trgovcima i ugostiteljima, već da on bude usmeren na škole, bolnice, puteve.

„Upravo, danas u Golupcu pokazujemo gde završavaju sredstva koja država naplati od poreza. Golubac je taj novac uložio u izgradnju osnovne škole, dok su ostale opštine, koje su prošle godine nagrađene kroz nagradnu igru Uzmi račun i pobedi, uložile u turističke info centre, dečija igrališta, potrebni ultrazvučni aparat i bebi vage, sređivanje arheoloških nalazišta i drugo“ rekao je ministar.

Ružić je podsetio da se i u ovom ciklusu nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ponovo nagrađuju lokalne samouprave čiji građani najaktivnije učestvuju u nagradnoj igri. „Povećan je i fond sa 100.000 evra na više od 200.000, a umesto dosadašnjeg izbora od 5 opština, ovaj put nagradićemo najvrednijih 9 čiji građani budu najrevnosniji u skupljanju i slanju fiskalnih računa. Oni će na raspolaganju imati po 23.000 evra za realizaciju projekata opremanja i obnove objekata i prostora od javnog značaja po izboru građana“ rekao je ministar i dodao da trenutno, svako u svojim grupama, vode Blace, GO Savski venac i Vranje.

Prošle godine oko 40% građana je učestvovalo u nagradnoj igri sa preko 85 miliona računa, što je značajno doprinelo jačanju poreske kulture i izgradnji svesti o važnosti plaćanja poreza i odgovornost poslovanja za dobrobit celog društva. „Želja nam je da ove godine to nastavimo i da se još više građana uključi u nagradnu igru, jer se protiv sive ekonomije možemo boriti samo svi zajedno. Zato još jednom pozivam sve građane da pošalju račune ili slipove, jer možda baš vi dobijete neku od vrednih nagrada. U svakom slučaju ne možemo da izgubimo, jer svi dobijamo kada siva ekonomija gubi“ naglasio je Ružić.

2. april 2018.

Srbija na globalnom nivou primer za rešavanje problema pravno nevidljivih lica

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je sa šefom Kancelarije UNHCR u Srbiji Hans Fridrihom Šoderom o odličnim rezultatima saradnje dve institucije u oblasti unapređenja ostvarivanja prava na upis u Matičnu knjigu rođenih i drugih prava kojima se sprečava pojava apatridije.

 Srbija na globalnom nivou primer za rešavanje problema pravno nevidljivih lica

Iako su aktivnosti predviđene Sporazumom koji je, pored MDULS i UNHCR potpisao i Kancelarija Zaštitnika građana 2012. godine, uspešno realizovane, nastavilo se sa aktivnostima kako bi se u potpunosti prevazišli problemi u ovoj oblasti. Kako je i Šoder naveo, planirano je da se do 2024. godine procenat osoba bez ostvarenih ovih prava u regionu svede na nulu, u skladu sa globalnom kampanjom „Ja pripadam“. Srbija sigurno može da ostvari takav rezultat.

Naime, kako je naveo, sa 30.000 lica u opasnosti od apartidije kada se počelo sa projektom svelo se na oko 2.400 danas. „To je zaista impresivan rezultat i upravo zato se globalno gledano Srbija često navodi kao pozitivan primer“, istakao je Šoder.

Ministar se posebno zahvalio UNHCR na donaciji u vidu 16 kompjutera za projekat „Bebo, dobrodošla na svet“ i izrazio spremnost da se nastavi sa saradnjom kako bi se promovisao jednostavniji i brži upis novorođene dece, pa i u slučajevima kada roditelji nemaju osnovne dokumente.

 Srbija na globalnom nivou primer za rešavanje problema pravno nevidljivih lica

Istaknuta je i mogućnost saradnje i na opštinskom nivou i to u okviru postojećeg UNHCR-ovog projekta usmerenog na veću inkluziju Roma, kao i da se zajednički radi na rešavanju preostalih pitanja u oblasti upisa u matične knjige rođenih.

1. april 2018.

Uskršnja čestitka ministra Ružića

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić čestita Uskrs svima koji slave ovaj praznik po gregorijanskom kalendaru.

 Uskršnja čestitka ministra Ružića

„Svim građankama i građanima Srbije koji danas proslavljaju ovaj značajan verski praznik u ime Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i svoje lično ime čestitam i želim da ga provedete u krugu svojih najbližih, miru, zdravlju i radosti“, poručuje Ružić.

Dodaje i da je važno da se na današnji dan podvuče koliko su različitosti u našem društvu ono što ga čini bogatijim i jačim i da svi zajedno moramo doprineti širenju tolerancije i razumevanja.

Pogledajte starija saopštenja

 Vrh strane
 Konkurs za dodelu sredstava iz budžetskog fonda za lokalne samouprave Uzmi račun i pobedi! Provera upisa u Jedinstveni birački spisak e Uprava Javne rasprave i konsultacije Informacioni sistem eZUP Modeli administrativnih postupaka na lokalnom nivou Savet za stručno usavršavanje zaposlenih u JLS  Usklađivanje posebnih zakona sa ZUP-om Partnerstvo za otvorenu upravu Reforma javne uprave Inspekcijski nadzor Javne nabavke Ispiti Konkurs za dodelu sredstava iz budžetskog fonda za nacionalne manjine Upravljanje promenama