Бошњак: За успех реформи и добру управу кључни добро обучени и мотивисани кадрови

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак изјавио је на конференцији поводом завршетка пројекта FINAC  да је тај пројекат допринео јачању капацитета запослених у јавној управи, посебно у области финансијског менаџмента, рачуноводства и контроле, као и управљачке одговорности.

Он је указао на одличан резултат  ERAZMUS FINAC пројекта, а то су 4 мастер студијска програма  на четири факултета (ФОН, Факултет за економију, финансије и администрацију (ФЕФА), Државни универзитет у Новом Пазару, Економски факултет у КГ).

„Напоменуо бих да ништа вредније за резултат нисмо могли да добијемо, јер добили смо алат којим ћемо будуће генерације студената оних који желе да раде у државној управи научити  свим потребним знањима из ових области. Имаћемо стручан кадар, што и јесте непоходно за све промене које имплементирамо како би грађани Србије имали ефикасну и економичну управу“, рекао је Бошњак.

Нагласио је да је  пројекат  стипендирао и прву годину мастер студија по новим програмима за 110 полазника који већ раде у јавној управи, а желе, и као професионални изазов виде, ширење својих знања о овим областима.

“По завршетку мастер програма, службеници имају обавезу трансфера знања својим колегама и задржавања у јавној управи још најмање 2 године, чиме се обезбеђује јачање капацитета запослених у јавној управи у поменутој области, што је један од услова предвидјених Поглављем  32 поглавЉа у процесу ЕУ интеграција. Подсетићу вас само да је реформа јавне управе један од три стуба ЕУ интеграција”, навео је Бошњак.

Како је додао, пројекат је дао још једну додатну вредност, а то је синергија државе и академске заједнице у спроводјењу реформи.

„Свесни смо да су за успех реформи и добру управу  кључни добро обучени и мотивисани кадрови, који су у сталном процесу личног и професионалног развоја, адекватно распоређени у систему. Зато и уводимо систем компетенција и верујемо да ће нам он обезбедити ефикасност каква је потребна за добру управу и за шири друштвени развој. Зато овај вид сарадње и међусобне подршке између унивезитета и државе видим као кључан и уверен сам да ће се он наставити и у будућности“, истакао је Бошњак.

Пројекат „Јачање капацитета јавне управе развојем курикулума из области финансијског менаџмента, рачуноводства и финансијске контроле/FINAC“ је финансиран у оквиру Ерасмус+ програма Европске уније и започео је са реализацијом  крајем 2016. године и трајаће до новембра 2019. године.