ДРАЖИЋ: ЈБС ЈЕ САДА НАЈАЖУРНИЈА БАЗА ПОДАТАКА

Помоћнице министра државне управе и локалне самоуправе Марина Дражић и Сања Путник састале су се са представницима Канцеларије ОЕБСА за демократске институције и људска права (ОДИХР) и разговарале о препорукама које су дали за унапређење изборног поступка.

Дражић је на састанку истакла да су сада са Једнственим бирачким списком електронски повезане матична књига умрлих и венчаних, у циљу унапређења ове евиденције и тачности и ажурности података који се у њој воде.

„Јединствени бирачки списак је сада најажурнија база података коју имамо“, рекла је она.

Истакла је да се свака промена у матичним књигама сада у најкраћем року уноси и у бирачки списак.

Подсетила је да су основ за повезивање ових службених евиденција претходне активности Министарства на свим прописима који се тичу ових тема, али понајвише и препис матичних књига у електронски облик.

Дражић је такође најавила ће од 1.1.2020. и дипломатско-конзуларна представништва имати приступ Регистру матичних књига и да ће издавати изводе из матичних књига нашим грађанима.

То ће, како је рекла, довести до бржих и квалитетнијих услуга за наше грађане и ван Србије.

Наредни корак, како је најавила је и израда Централнoг регистра становништва који ће објединити 13 база из шест органа, што ће додатно олакшати рад службеника.

Примена тог закона, како је навела, предвиђена је од 1. септембра 2020.

Сања Путник је изразила задовољство због чињенице да се Министарство укључило у регионални пројекат покренут од стране ОДИХР, који има за циљ пружање подршке институцијама укљученим у изборни процес, задуженим за спровођење препорука ОДИХР у овој области.

„Веома смо захвални на подршци која нам је пружена, као и на прилици да наставимо досадашњу конструктивну сарадњу. У оквиру реформских активности које министарство спроводи, значајан део њих доприноси унапређењу изборног поступка, што је, у делу политичких критеријума, један од основних услова  за приступање ЕУ“, рекла је Сања Путник.