ДРАЖИЋ: ПРИСТУП РЕГИСТРУ МАТИЧНИХ КЊИГА ОД 1. ЈАНУАРА 2020. ИМАЋЕ И ДИПЛОМАТСКО-КОНЗУЛАРНА ПРЕДСТАВНИШТВА

Помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Марина Дражић разговарала је у Штутгарту са генералним конзулима СР Немачке у организацији Министарства спољних послова о примени Закона о матичним књигама.

Састанку су присуствовали и државни секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић и помоћник министра спољних послова за конзуларна питања Аца Јовановић.

Дражићева је истакла да ће од 1.1.2020. и дипломатско-конзуларна представништва имати приступ Регистру матичних књига и да ће издавати изводе из матичних књига нашим грађанима.

То ће, како је рекла, довести до бржих и квалитетнијих услуга за наше грађане ван Србије.

„На основу персонализованих сертификата моћи ћете да одштампате изводе из матичних књига или да завршите одређени поступак за нашег грађанина једним кликом, а не да чекате месецима да се такви подаци доставе из Србије“, рекла је Марина Дражић генералним конзулима.

Напоменула је да је наредни корак и израда Централнг регистра становништва који ће објединити 13 база из шест органа што ће још учинити  лакшим рад свих службеника било у Србији, било ван Србије.

„Циљ свега што радимо је да постанемо ефикаснији сервис за наше грађане и да обезбедимо квалитетније услуге, али све активности у оквиру реформе јавне управе заправо ће олакшати и рад нас службеника“, истакла је Марина Дражић.