Могић: Веће учешће грађана у доношењу локалних политика

Помоћник министра државне управе и локалне самоуправе Саша Могић оценио је на трибини поводом Европске недеље локалне демокатије да грађани могу да искористе законске могућности и учествују у креирању локалних политика.

Трибину је на Факултету политичких наука организовала Стална конференција градова и општина у оквиру програма „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ – друга фаза“, који финансира Влада Шведске.

Могић је оценио да шири контекст учешћа грађана у пословима јавне власти представља остваривање суверенитета грађана.

Нагласио је да су изменама Закона о локалној самоуправи, које су усвојене 2018. године успостављени механизми за учешће грађана и позвао грађане да искористе законске могућности.

“Увели смо обавезу локалних самоуправама да укључе грађане у доношење инвестиционог дела  буџета и да их питају где и шта желе да се ради у њиховој средини”, рекао је Могић.

Подсетио је да је од ове године Министарство почело да додељује награде градовима и општинама за најбоље примере у области добре управе, а један од  критеријума је и  транспарентност и учешће јавности у раду .

Такође, грађани се подстичу на покретање иницијатива које су значајне за њихову средину и изменама Закона је предвиђено да је сада потребно за покретање грађанске иницијативе пет одсто грађана са бирачким правом.

Јединице локалне самоуправе, како је рекао, сада треба да укључе грађане у сам поступак припреме закона, стратешких и других докумената јавних политика.

„Постоје различити канали комуникације грађана и локалне власти и треба усмеравати захтеве грађана на онај канал који је најпримеренији да би се њихови интереси оставрили“, рекао је он.

Могић је подсетио и да је прошле године почела израда Програма реформе система  локалне самoуправе и оценио да је то први пут да је почет процес израде оваквог стратешког документа.