Музеј хлеба, милионске инвестиције и насуво са кромпиром у сремској равници

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија…).

Ове седмице у „Српској слагалици“ биће представљена општинa Пећинци чији су услови за пословање привукли велики број реномираних светских компанија, где је реализовано више од 50 гринфилд инвестиција вредности стотина милиона евра и која са правом носи епитет – место просперитета.

Добар геостратешки положај је један од најважнијих предуслова за креирање повољне климе за привлачење инвестиција и развој привреде, што је општина Пећинци искористила као одскочну даску и, захваљујући снажној логистичкој подршци, ефикасној администрацији, максимално брзој услузи према свим привредним субјектима, изборила се за место лидера у привлачењу инвестиција.

Општина је установљена 1960. године од периферних делова бивших срезова Рума, Стара Пазова и Земун. Леп и миран породични живот гарантује, поред индустријског, привредног и пољопривредног развоја, и уређен и организован јавни живот, испуњен разноврсним културно-уметничким, едукативним и забавним садржајима, као и системска брига о грађанима.

Добродошлицу у предео где се грле Сава и Обедска бара, средњи и 21. век, природа и историја, пожелеће вам мештани занимљивих судбина, а вечита хармонија и нераскидиви загрљај Обедске баре и реке Саве, боје ту питому равницу доњег Срема нежним пастелима мирних, моћних водених површина и раскошних шумских пространстава.

Само у тој општини туристи могу да обиђу Српски музеј хлеба Јеремија, оснивача и идејног творца, спрског сликара Слободана Јеремића. Рођен је у Шапцу где је провео детињство и школовао се, а после неколико година проведених у Београду, почетком седамдесетих година, напустио је град и преселии у село Пећинце.

Српски музеј хлеба Јеремија основао је 1995. године и тај необичан музеј настао је као резултат његовог дугогодишњег сакупљачко-истраживачког рада. Основна концепција музејске поставке има за циљ да покаже пут зрна пшенице од “земље, преко хлеба, до неба” кореспондирајући тако са циклусима Јеремијиних слика “Земља”, “Хлеб” и “Небо”.

Уз музеј хлеба туристима, али и мештанима, препоручује се обавезна забава – Регата Мајке Ангелине – Kупиново, прве суботе након 12. августа, Ликовна колонија – Етно-кућа Kупиново у другој половини маја, Аксентијеви дани – Огар, 23. и 24. априла, који се одржавају у најстаријој очуваној кући у Срему, Аксентијевом кућерку (Етно-кућа у Огару).

Сва та храна за душу, међутим, биће пуног укуса једино ако се уз њу проба и јело тог краја – насуво са кромпиром. О томе како се прави тесто за ваљушке и припрема кромпир, прочитајте на сајту www.serbianpuzzle.rs



Skip to content