НЕДЕЉА ПАРТНЕРСТВА ЗА ОТВОРЕНУ УПРАВУ

Од 11. до 17. марта широм света обележава се недеља Партнерства за отворену управу, светске иницијативе којој се прикључила и Србија од 2012. године, на чијим активностима Министарство државне управе и локалне самоуправе координира заједно са организацијама цивилног друштва настојећи да у рад целокупне јавне управе уведе принципе отворености, транспарентности и веће укључености грађана у доношење политика.

С тим у вези, измењени су многи прописи који су увели јавне консултације (током израде Нацрта неког закона) као обавезне у државним органима, јавне расправе о инвестиционом делу буџета на локалном нивоу, обавезну употреба информационих технологија као основ за отворене податке и друго.

С друге стране, има пуно примера на локалном нивоу, који су индивидуалним иницијативама кренули корак даље у већој отворености и транспарентности свог рада и веће укључености грађана у доношење политика.

Примера ради, општина Оџаци у свој Статут унела је формирање Комисије за сарадњу са удружењима као посебно радно тело Скупштине општине, док је Град Нови Пазар кроз електронску писарницу обезбедио грађанима да поднесу захтеве и обаве сву потребну комуникацију са управом за 200 административних поступака. Важно је похвалити и локалне самоуправе који су учинили додатни напор да обезбеде већу информисаност и укључивање грађана у доношење политика Сомбор, Рума, Бабушница, Велико Градиште, Пирот, Ужице, Инђија, Нова Варош.

Стога организујемо у петак, 15. марта у 12 часова у хотелу Хајат (кристална сала) конференцију на ову тему коју ће отворити председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, в.д.  сталног представника Мисије УНДП у Србији Стелиана Недера, а након чега ће кренути у директан рад са представницима општина и градова.