ОД 1.ЈУЛА ОНЛАЈН ПРИЈАВА ЗА ДРЖАВНИ СТРУЧНИ ИСПИТ И ИСПИТ ЗА МАТИЧАРЕ

Oд 1. јула сви државни органи ће моћи да пријаве своје запослене за државни стручни испит и испит за матичаре онлајн, путем новог софтверског решења које је израдило Министарство државне управе и локалне самоуправе, уз подршку Канцеларије за информационе технологије и еУправу (КИТЕУ).

На данашњем представљању овог система, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да је ово први овакав систем, посебно јер садржи електронско поштанско сандуче, могућност електронског потписа, прилагања електронског документа, као и да је дигитализован процес поступања и одлучивања Министарства. „На овај начин ћемо значајно утицати на ефикасност и економичност у раду свих органа који учествују у поступцима стручних испита, а праве предности у односу на досадашњи традиционални начин поступања, моћи да осете већ од 1. јула, када систем почиње са радом“, истакао је министар и додао да је поред државног стручног испита и испита за матичаре, у припреми и увођење електронске пријаве и за испит за инспекторе.

Додао је да су стручни испити у систему јавне управе посебно важни, јер онима који по први пут заснивају радни однос у струци или на одређеним пословима у управи, пружа неопходна знања за рад у том систему, а органима квалификованост службеника.

Ако узмемо у обзир број корисника наших услуга и број од неколико хиљада кандидата који сваке године полажу стручне испите које организује Министарство, потреба за увођењем услуга електронске управе у ову област је јасна“, рекао је министар Ружић.

Он је истакао да је Влада Србије показала изузетну посвећеност развоју еУправе у Србији и креирању што већег броја сервиса, како би олакшали рад службеника и у коначном живот свих грађана.

Директор КИТЕУ Михајло Јовановић оценио је да је доношење Закона о еУправи, успостављање инфраструктуре еУправе и развој великог броја електронских услуга представља један од најзначајнијих успеха ове Владе у сегменту реформе јавне управе.

Подсетио је да су претходне две и по године одликовале успостављање инфраструктуре која омогућава повезивање разних система државне управе како би комуникација са грађанима била ефикаснија, економичнија и лакша: Државног дата центра, Сервисне магистрале органа, система за електронску идентификацију корисника и Јединственог електронског сандучета.

Сада је развијено специфично решење где држава комуницира са државом, тако да смо кроз информациони систем за организовање и спровођење Државног стручног испита и посебног стручног испита за матичара као и вођење евиденције о положеним испитима, те интеграцијом са електронским сандучећем на Порталу еУправа, сада овај процес подигли на један виши ниво. Захваљујући великом залагању Министарства државне управе и локалне самоуправе, као и разумевању значаја еУправе развијен је систем који ће служити великом броју запослених у државној управи и локалној самоуправи“, истакао је Јовановић.

Овај систем, како је додао, свакако има перспективу за даље надограђивање како у домену изградње нових еУслуга које пружа ово Министарство самој управи и грађанима, тако и у повезивању са другим сродним информационим системима.

Он је додао да су државни органи у обавези да успоставе софтверска решења која омогућавају услуге еУправе до априла 2021. године, а у складу са Законом о еУправи и да је КИТЕУ обезбедила комплетну инфраструктуру да они буду доступни грађанима и привреди.

Помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Јасмина Бенмансур додала је да ће ново софтверско решење донети финансијске уштеде, како за државне органе, тако и за кандидате које полажу стручне испите, а обезбедиће и транспарентнији, рационалнији и ефикаснији рад управе, као и скраћење досадашњих процедура.

„Подношење захтева и његово достављање овом министарству сада може да траје и до 6 радних дана, а убудуће ће све потребне радње моћи да се реализују у року од сат-два времена, јер цео систем обезбеђује рад у реалном времену“, објаснила је она.

Додала је да ће нови систем обезбедити приступачност и једноставност у раду за све који ће убудуће приступати и радити у овом систему.

Истакла је да ће приступна тачка овом систему бити јединствено управно место на сајту Министарсва државне управе и локалне самоуправе.