РУЖИЋ: ПОДРШКА ГРАДОВИМА И ОПШТИНАМА У УСKЛАЂИВАЊУ СА ЦИЉЕВИМА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да важно да локалне самоуправе ускладе постојеће локалне акционе планове и локалне стратегије са циљевима одрживог развоја који су најрелевантији за све грађане.

„Управо зато је важно и да споменем најважнији циљ свих нас, а и главни мото Агенде 2030 – не остављамо никог запостављеним“, рекао је министар Ружић на конференцији „Сарадњом до одрживог развоја – Агенда 2030“.

Он је истакао Агенда 2030 носи поруку да велике и важне ствари никад не постижемо сами, већ то чинимо у тиму.

„Иако 2030. година делује далеко, то је ипак мали период да се остваре важни циљеви за наше друштво имајући у виду да се деценијама нарушавао систем који то треба да обезбеди. Исту ствар говорим и за реформу јавне управе. Реформа не може дати инстант резултате нити обезбедити одмах потпуно другачију администрацију, али сигуран сам да досадашњим променама закона, начина рада, усавршавања, али пре свега,  променом става који имамо према раду – можемо сви овде да константујемо да напретка има“, рекао је он.

Министар Ружић је нагласио да Србија не би успела да постигне ове промене да није донела одлуку да спроведе корените промене у свему што се ради – од изградње путева, рада болница, школа, раду општина и градова, модернизацији и праћењу светских трендова.

„Драго ми је да видим те промене и драго ми је да су представници Града Београда ту да и они представе своје резултате и намере за будућност главног града. Драго ми је да су са нама и други представници општина и градова који ће да уз подршку немачког пројекта SoRI добити подстицај за даљи рад на испуњавању наших заједничких циљева“, додао је Ружић.

Како је рекао, важно је да локалне самоуправе ускладе постојеће локалне акционе планове и локалне стратегије са циљевима одрживог развоја који су најрелевантнији за све наше грађане, од оних који живе лакше до оних којима живот није бајка.

Подсетио је да је Министарство државне управе и локалне самоуправе склопило партнерство са пројектом SoRI у настојању да оствари овај циљ.