Ружић: Свакодневно градимо ефикасну управу

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је данас на састанку са мисијом Светске банке да се Србија, кроз усвојене стратешке документе, обавезала да организује ефикасну, економичну и услужну јавну управу и службе.

Циљ је да јавна управа буде релативно мања, јефтинија и ефикаснија и да се тиме подржи привредни раст. „Усклађујемо је са потребама грађана и привреде – од услуга на шалтерима, преноса знања у школама, здравствене и социјалне заштите, културе“ рекао је министар.

 

Конкретним активностима, због грађана Србије, успоставља се службенички систем који је правичан према свим запосленима у јавним службама и заснован на заслугама и компетенцијама.

„Уверен сам да ће ефекат успостављања система вредновања рада и награђивања у складу са учинком и ангажовањем бити већа мотивисаност запослених и, у коначном, бољи квалитет услуга у здравству, школству, области културе, социјалне заштите… “, рекао је Ружић и додао да ће се закон o запосленима у јавниним слижбам ускоро наћи пред посланицима.

Укупан број запослених у јавној управи на свим нивоима у оквирима који су утврђени законом.  „Сагледавани су стандарди и приоритети у оквиру сваког ресора како не бисмо угрозили функционисање државе и спровођење реформи“, рекао је Ружић и објаснио да постоји реална потреба за јачањем кадрова у здравственој заштити и инспекцијским службама.

Министар Ружић је захвалио на подршци реформама која Влади Србије стиже из Светске банке.