РУЖИЋ У СУБОТУ НА ПЕТОЈ ПАРАДИ „ПОНОС СРБИЈЕ“

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је поводом Пете параде „Понос Србије“ да је Србија држава која негује различитост и толеранцију и тежи да обезбеди још боље услове за оставривање права свих група које се сматрају мањинским.

Он је истакао да је протекли период обележен и решавањем одређених питања од значаја за лични статус трансродних особа.

„Изменом прописа увели смо могућност евидентирања чињенице промене пола у матичну књиге рођених чиме смо створили и правни оквир да се родна разноликост прихвати и призна, као што је то случај у модерном европском друштву“, рекао је Ружић и додао да je много тога урађено, али да би још много тога требло урадити на овом пољу.

Министар је оценио као врло племенито што ЛГБТ популација организовањем Пете параде „Понос Србије“ указује и на проблеме других мањинских заједница. „Поздрављам солидарност и подршку коју ЛГБТ популација овим чином показује. То само потврђује чињеницу да је Србија сваким даном све боље, свесније и толерантније друштво“, рекао је министар.

Пета парада „Понос Србије“ се одржава у суботу, 29. јуна 2019. године, под слоганом „Борба још увек траје – придружи се!“, у част 50 година од Стоунволске побуне у Њујорку, која важи за почетак масовног светског покрета за права ЛГБТ особа. Министар Бранко Ружић присуствоваће овом догађају.