Ружић: Улагање у дигитализацију апсолутно исплативо, ускоро и Програм развоја електронске управе у Србији 2019 – 2022

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас да ће ускоро бити представљен Програм развоја еУправе 2019-2022.

„Јавна управа мора да прати модерне токове развоја и да се употребом савремених технологија дигитално трансформише ако жели да буде на услузи грађанима и привреди, а не да буде њихов камен спотицања“, рекао је министар Ружић на конференцији „Дигитал 2019“.

Према његовим речима, један од приоритета Министарства државне управе и локалне самоуправе у процесу реформе јавне управе је регулисање правног оквира и подстицање развоја електронске управе у Србији.

У претходном периоду, како је подсетио, донето је више закона који регулишу ту област, а сада се ради и на програму развоја електронске управе у Србији 2019- 2022. године, чиме трасирамо пут даљем развоју еУправе у Србији .

Министар је прецизирао да су циљеви тог програма развој инфраструктуре и обезбеђивање интероперабилности, унапређење правне сигурности у коришћење еУправе, повећање доступности електронске управе грађанима и привреди кроз унапређење корисничких сервиса и отворени подаци у електронској управи.

Најавио је да се наредном периоду очекује  успостављање веома важног Централног регистра становништва који ће на једном месту повезати и објединити податаке о грађанима из 13 различитих службених евиденција. Планирано је да тај регистар буде успостављен до 1. септембра 2020. године.

„То ће бити велики искорак у односу управе према грађанима“, истакао је Ружић.

Подсетио је да је успостављен електронски Регистар матичних књига,  који представља основ, заједно са електронском Књигом држављана, да се уопште праве еСервиси за грађане и тако олакшава сусрет са управом.

Он је истакао да је улагање у дигитализацију апсолутно исплативо, не само за појединце, него и за државу и њену економију, наводећи да се ИТ сектор најбрже развија од свих до сада познатих грана индустрије.

Истакао је да органи морају да поштују принципе транспарентности и одговорности и додао да се од тога неће одустати.

„То потврђује податак да је према резултатима прошлогодишњег истраживања „Регионални индекс отворености“ Министарство државне управе означено са индексом отворености од 80 одсто и тако проглашена најотворенијом институцијом у региону“, рекао је Ружић.