Ружић: Улажемо у опремање инспекција и јачамо капацитете

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да ће се и ове године радити на подизању капацитета инспекција и рекао да очекује усвајање трогодишњег плана запошљавања младих инспектора и нове моделе опремања инспекције.

„Важно је да радимо на увођењу нових алата који повећавају ефикасност надзора, али и на подизању људских и материјалних капацитета инспекција, јер без довољног броја добро опремљених и мотивисаних инспектора нећемо постићи крајњи ефекат“, рекао је министар Ружић на годишњој конференцији НАЛЕД-а, на којој је представљена „Сива књига 2019″.

Истакао је да ће наредни период протећи у још интензивијем раду и да очекује  конкретне резултате.

„Пре свега очекујем да заједнички са НАЛЕД-ом ускоро представимо и резулате анализе капацитета, како републичких, тако и инспекција на локалу, и да заједнички са министром финансија усвојимо трогодишњи план запошљавања младих инспектора, али и да представимо нове моделе опремања инспекција“, навео је он.

Министар је нагласио да ова година треба да донесе и повраћај службеничког звања“ инспектор“ у службенички систем Србије и најавио да ће се радити на томе да инспектори уживају и пуну правну заштиту државе у судским процесима.

„Нови модели вредновања рада инспектора такође је један од циљева за 2019. Желимо да мерило успеха рада једне инспекције не буде број остварених надзора или количина одузете робе, већ мера оставрења јавног интереса у сектору  у ком раде“, додао је Ружић.

Ову годину ће, према његовим речима, обележити почетак рада у софтверу Е-инспектор.

Министар Ружић на представљању Сиве књиге НАЛЕД-а

Прве четири пилот инспекције – рад, санитарна, тржишна и управна, како је истакао, кренуле су већ да раде у овој платформи, а до краја године очекује да и преосталих 38 инспекција почну да користе овај софтвер у свакодневном раду.

„Софтвер сам по себи јесте управо и следећи велики корак у реформи инспекција, јер не само да доноси велике директне уштеде кроз дигитализацију, већ се у њему по први пут креира и картотека комплетене привреде Србије коју ћемо по резулатима надзора моћи јасно препознати и категорисати  на ону добру, ону с којом радимо да би била боља,  и ону која је свесно у сивој зони, према којој ћемо усмерити све репресивне ресурсе како инспекција тако и других државних органа“, рекао је министар Ружић.

Поред овог најзначајнијег, како је додао, бројни су и други бенефити овог софтвера , пре свега уједначавање инспекцијске праксе, па се више неће дешавати да на исте околности две инспектора пишу битно различите управне или казнене мере што ће опет утицати на бољу судску праксу и укупно бољи ефекат инспекције.

„На свим овим пословима Министарство и Координациона комисија за Инспекцијски надзор препознају НАЛЕД као вредног и поузданог партнера и заједнички корачамо према циљевима које смо дефинисали“, рекао је министар Ружић.