РУЖИЋ: Важно је да уредимо називе насељених места, позив општинама да  учествују

Измене Закона о територијалној организацији потребне су како би називи свих насеља у Србији били прецизно и тачно одређени и због тога је јако је важно да општине и градови схвате ово као приоритет, изјавио је министaр државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

„Као што је од великог значаја да сви грађани имају своје адресе становања, па је у току интензивна активност додељивања назива улицама и кућних бројева кроз већ добро познат пројекат Владе Србије – Адресни регистар, тако је важно и да сви грађани Републике Србије живе у насељима која су прецизно и тачно одређена“, рекао је он на седници председништва СКГО.

Објаснио је да је важећи Закон о територијалној организацији Србије је донет на крају 2007. у условима хитности доношења сета закона који се тичу локаних самоуправа у складу са новим Уставом РС. У таквим условима, како је додао, није било могуће спровести припрему закона у довољном временском периоду тако да имамо значајан број грешака у називима насељених места или катастарских општина.

С обзиром да се промене у називима насељених места и катастарских општина спроводе изменом овог закона, то је, према његовим речима и био основни разлог због кога је покренут овај поступак.

Ружић је подсетио да је Министарство започело комуникацију са свим општинама и градовима још у августу прошле године са позивом свим скупштинама да доставе своје предлоге за промене у закону и додао да ће се та сарадња наставити.

Министарство је, како је додао, образовало и Посебну радну групу за припрему Нацрта закона још у октобру 2018. године.

Јавна расправа о Нацрту овог закона траје до 30. септембра.