РУЖИЋ: ВАЖНО УЛАГАЊЕ У КАДРОВЕ, ЦИЉ ПАМЕТНО И СВРСИСХОДНО ЗАПОШЉАВАЊЕ

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да је важно улагање у кадрове и у области заштитите животне средине и најавио да се да се до краја године могу очекивати релаксиранији критеријуми за давање сагласности за ново запошљавање, а од 1. јануара 2020. и другачији концепт контроле броја запослених.

„Очекујем да ће вам то отворити нов простор за попуњавање недостајућих кадрова, али пре свега и основ за правилније, сврсисходније управљање политикама, кадровима и финансијама“, рекао је Ружић на скупу о Поглављу 27, који организује Стална конференција градова и општина и Министарство заштите животне средине, уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Овај скуп реализован је у оквиру програма „Подршка локалним самоуправама на путу придруживања ЕУ – друга фаза“, који подржава Влада Шведске.

Ружић је истакао да Министарство државне управе и локалне самоуправе пружа пуну подршку градовима и општинама у испуњавању обавеза у приступању Европској унији и јачању капацитета на локалном нивоу, како кроз унапређење законодавног оквира, тако и кроз различите пројекте, фондове и друге активности.

„Свесни обима тих обавеза који пада на локал, сматрам подршку како различитих органа управе, тако и партнера, као што су то СКГО и Краљевина Шведска, веома важном“, рекао је он.

Имајући у виду да се Преговарачко поглавље 27 сматра једним од најзахтевнијим у преговорима са ЕУ, Ружић је навео да су пројекти које је протеклих година финансирала Краљевина Шведске били више него добродошли, јер су се бавили управо конкретним пројектима у заштити животне средине на локалу.

„Актуелни пројекат подршке ЈЛС на путу ка ЕУ већ даје резултате које можемо видети у Зрењанину, Чајетини, Крушевцу, Лесковцу… и иако верујем да ћемо бити сведоци још успешних прича, ипак остају кључна питања људских и других капацитета за даљи рад“, рекао је он.

Истакао је и да се пуно говори и о дигитализацији као механизму за уштеду и боље коришћење ресурса.

„Захваљући Републици Кореји средином године имаћемо готову анализу услова коришћења концепта паметних градова у Србији са предлогом неких сервиса. Циљ нам је да на тај начин омогућимо већу ефикасност услуга на локалу и смањимо трошкове у разним областима, као што су превоз, паркирање, улична расвета, комуналне услуге. Верујем да ћемо и на тај начин подићи ниво заштите животне средине и на локалном нивоу“, рекао је Ружић.

Министар заштите животне средине Горан Триван рекао је да очекује да ће Влада Србије до краја године усвојити предлог преговарачке позиције за Поглавље 27.

Додао је и да ће за инвестиције у пројекте у заштити животне средине Србији бити неопходно око 15 милијарди евра, као и да ће и уместо садашњих 250, биће потребно 560 запослених.