Сарадњом са администрацијом Француске до бољег управљања људским ресурсима и стручног усавршавања

Активности утврђене Акционим планом за реализацију Административног споразума о сарадњи у области реформе јавне управе, управљања људским ресурсима и стручном усавршавању у јавној управи, који је потписан у јулу 2019. године приликом посете француског председника Емануела Макрона Србији, реализоване су у потпуности, закључак је скупа  „Атрактивност државне управе и бренд државне управе као послодавца“.

Помоћница министра за европске интеграције и међународну сарадњу Сања Путник издвојила је као резултат директне подршке Француске- укључивање МДУЛС-а у ЕУПАН мрежу у својству посматрача. „Такође видимо простор за укључивање Србије у међународне мреже и организације у циљу интегрисања наше јавне управе у интернационалне контексте“, рекла је она и додала да је оно што се показало значајно у овој сарадњи јесте и могућност директног увида у француску праксу које су организоване за представнике администрације из Србије.

Амбасадор Републике Француске у Србији Жан-Луј Фалкони рекао је да Француска земља са изузетно дугом и успешном традицијом у области државно-службеничког система. „Француска је земља која има репутацију стабилне јавне управе, која је државни стуб од заједничког интереса. Наша сарадња може да покаже шта знамо у овој области, што може инспирисати наше партнере у Србији“, рекао је амбасадор.

Помоћница министра за стручно усавршавање Јасмина Бенмансур истакла је да је сарадња у области стручног усавршавања посебно значајна, јер је започела управо у периоду када смо приступили укупној реформи ове области.

„После готово четири године од увођења новина у систем стручног усавршавања, оцена је, не само наша, већ и релевантних међународних институција које раде мониторинг напретка наше државе у овој и другим областима, да смо на том пољу постигли значајне резултате“, рекла је она.

Подсетила је и да је потписан споразум о сарадњи између Националне академије за јавну управу и Националне школе за администрацију Републике Француске ЕНА, а та сарадња је, како је оценила помогла да „иновативно приступимо успостављању надлежности ове институције, припремимо и донесемо нове програме обуке, али и да отворимо нови тренинг центар.“

Помоћница министра за управљање људским ресурсима Ивана Савићевић захвалила је Француској на подршци и сарадњи. „Размена исукства и сарадња са француским колегама о пракси и искуствима француске администарције у професионализацији и деполитизацији управе, допринеће стратешким правцима реформе у Србији“, изјавила је Савићевић  и изразила задовољство што ће сарадња да буде настављена.

На дводневном скупу, коме присуствује група француских експерата из области  јавне управе, разговарало се о начинима на које државну управу учинити привлачнијим послодавцем за стручни кадар, изградити добар имиџ државне управе и задржати квалитетан кадар. Такође, представници Министарства су са колегама из Француске утврдили активности за нови Акциони план којим ће се наставити реализација Административног споразума.