СРБИЈА И КИНА НЕРАСКИДИВО ВЕЗАНЕ

Државни секретар Бојан Стевић примио је данас делегацију кинеске компаније DXCT (Ding Xuan Cryptography Testing Co.LTD) – кинеске државне високотехнолошке компаније са више од 100 чланова укључујући ,,Huawei“, ZTE, и PINGAN.

Стевић се захвалио на интересовању да инвестирају у Србију у сектор криптографије и информационе безбедности и позвао их да подрже Србију са својим искуством и знањем у развоју области еУправе, посебно у аспекту креирања бржих услуга за грађане Србије.

Он је истакао добре односе две земље, посебно два председника, који представљају основ за различите типове сарадње, па и инвестиција кинеских компанија у Србију.

Председник компаније Давеи Ли изнео је могућности за сарадњу, међу којима је подршка Србији у креирању ИТ окружења који би обезбедио брже и лакше услуге нашим грађанима, без одласка на шалтер, већ путем мобилних уређаја.

Дара Гравара, руководилац Групе за еУправу у Министарству, пренела је правце развоја еУправе и досадашње резултате рада у области дигитализације, напоменувши да је Србија одмакла доста у дигитализацији регистара, њиховом увезивању, а затим и креирању сервиса, као и да се интензивно размишља о увођењу „паметних градова“ и вештачке интелигенције у државним органима.

Циљ је, по њеним речима, да се размотре све опције, обезбеди подршка и научи од искуснијих земаља, попут Кине, како би Србија наставила путем напретка у развоју ИКТ и у јавној управи.