У ФОНДУ ЗА НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ 30 МИЛИОНА ДИНАРА, КУЛТУРА ОВЕ ГОДИНЕ ПРИОРИТЕТНА ОБЛАСТ ФИНАНСИРАЊА

Савет за националне мањине усвојио је предлог  да приоритетна област за финансирање програма и пројеката из Буџетског фонда за националне мањине у 2019. години буде култура.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, који је заменик председника Савета за националне мањине, истакао је да је у Буџетском фонду за националне мањине ове године опредељено 30 милиона динара.

“Циљ је да кроз финансирање пројеката унапредимо културне делатности националних мањина у Србији”, истакао је Ружић.

Премијерка Ана Брнабић, која је преседавала седницом, истакла је  да Влада Србије ради континуирано на унапређењу положаја припадника националних мањина  и додала да је рад Савета за националне мањине потврда посвећености овој теми.

Нагласила је да су бројне активности владе и других институција, медија, организација цивилног друштва допринеле подизању свести грађана о присуству припадника националних мањина у нашој земљи и о њиховим правима, као и бољој примени антидискриминационог законодавства.

Премијерка је навела да су у периоду између две седнице Савета усвајене измене и допуне прописа којима се регулишу права националних мањина, пре свега Закона о заштити права и слобода националних мањина, Закона о националним саветима националних мањина, Закона о службеној употреби језика и писма, Закона о матичним књигама и Закона о локалној самоуправи.

На изборима 4. новембра прошле године чланове националног савета бирали су припадници 22 националне мањине. Након успешно спроведених избора, конституисани су сви национални савети, а поред постојећих националних савета, образована су још два нова и то национални савет пољске и национални савет руске националне мањине.