Од укупно поднете 10.174 изјаве „Доста је било“, свега 673 су попуњене у складу са законом

Поводом оптужби које је Покрет „Доста је било“ изнео у вези поступања Министарства државне управе и локалне самоуправе по пријави за упис политичке странке у Регистар политичких странака, желимо да обавестимо јавност о следећем:

Министарству државне управе и локалне самоуправе је у уторак, 14. фебруара 2017. године, поднета пријава за упис политичке странке у Регистар политичких странака и обради документације која је достављена уз пријаву, у Министарству се приступило се без одлагања.

Министарство је до данас, извршило физичку обраду свих 10.174 достављених образаца изјава. Утврђено је да су свега 673 изјаве на прописаном обрасцу и попуњене у складу са законом.

Законом је прописано да се уз пријаву за упис обавезно подносе: записник са оснивачке скупштине; оснивачки акт; изјаве оснивача о оснивању политичке странке, на прописаном обрасцу, које садрже оверу потписа; потврде о упису оснивача политичке странке у бирачки списак; по два примерка програма и статута; акт о избору заступника политичке странке и оверену фотокопију личне карте заступника политичке странке, а ако она не садржи податак о пребивалишту и адреси и потврду о пребивалишту.

Истовремено, Правилником о начину уписа и вођења Регистра политичких странака прописан је образац изјаве (Образац 3) као и начин на који се тај образац попуњава и преузима са интернет странице Министарства. На сајту Министарства (www.mduls.gov.rs) налази се Образац 3, као и Упутство за омогућавање „Macro“ садржаја у ворд (word) документима, односно упутство о начину прузимања и попуњавања обрасца.

Законом о политичким странкама прописано је да је Министарство дужно да донесе Решење о упису политичке странке у Регистар у року од 30 дана од дана предаје уредне пријаве за упис.

У току је даља провера преостале документације испуњености услова за упис у погледу садржине аката и докумената који су прописани Законом и то: записник са оснивачке скупштине; оснивачки акт; програма и статута; акт о избору заступника политичке странке.



Skip to content