Удовички: Чека нас професионализација и деполитизација службеника на локалу

На Закон о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе дуго се чекало, изјавила је данас потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички и као разлог томе навела дозу могућег политичког опреза будући да Закон уводи систем професионализације и деполитизације службеника.

Удовички ја на семинару „У сусрет примени новог Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе“ у Новом Саду навела да, уколико нема капацитета да се адекватно спроведе примена Закона, то може постати само стега, која би као резултат имала само замрзавање постојећих структура.

„Стога је важно да се за примену, која почиње у децембру ове године, добро сви припремимо“, подвукла је она.

 

Према њеним речима, Министарство које води је покренуло пројекат са Европском унијом (ЕУ) – Секторска буџетска подршка који, између осталог, има у фокусу реорганизацију јавне управе, а самим тим и важно место локалних самоуправа у том систему.

„Верујем да ће се наредна влада бавити стратегијом децентрализације“, истакла је Удовички и додала да се, радећи на том процесу у претходном периоду, и лично уверила да проблем није у томе да ли је потребно више, али свакако не мање, децентрализације, већ да он лежи у недовољно функционалном систему.

Потпредседница владе је представнике локала подсетила да до краја године треба да успоставе матична подручја, што је и обавеза по Закону о матичним књигама. Уз напомену да нека подручја Србије нису технички опремљена, Удовички је истакла да је неопходно или да се то питање реши или да се обезбеди да једно подручје опслужује друго.

Удовички се захвалила Савету Европе, Делегацији ЕУ због подршке на том пројекту, као и Сталној конференцији градова и општина (СKГО) на партнерском односу у решавању питања на локалу.

Државни секретар у МДУЛС Иван Бошњак је додао да је неопходно сигурно политичко и професионално лидерство у процесу који ће омогућити да управа буде ефикасна подршка и јавним и приватним инвестицијама које чекају да буду реализоване у циљу развоја њихових општина и градова, Војводине и Србије.

Генерални секратар СКГО Ђорђе Станичић је као циљ Закона навео то да службеници граде каријеру у систему управе и додао да се од децембра уводе обавезна усавршавања.



Skip to content