УДОВИЧКИ: РЕФОРМА ОБРАЗОВАЊА АКО ЖЕЛИМО ВЕЋУ ЗАПОСЛЕНОСТ

На међународној конференцији „Форум о одрживом развоју“, у организацији Универзитетског УНЕСКО клуба, на којој се дебатовало о агенди одрживог развоја Уједињених нација, потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички истакла је да свака земља може извући своје приоритете и планове из глобалних циљева одрживог развоја УН.

 

Наиме, потпредседница је, која је на челу Радне групе за промоцију циљева одрживог развоја глобалног договора, нагласила да се унапређењем технологије полако изискује радна снага и, у прилог томе, указала је да многе фирме, захваљујући развоју технологија, зарађују велике суме новца, и то са врло малим бројем запослених. „Последњу деценију стварали смо богатство и приходе, али не и дизали степен запослености у мери у којој је то потребно“, рекла је она и упозорила да ће свет да се уруши ако настави да се ствара богатство које не може да се потроши.

Удовички је стога напоменула да је, од великог значаја, даље улагати у креирање нове потражње – креативна занимања и на тај начин ће се зауставити даље смањење потребе за радном снагом. Поредећи Србију са европским земљама, потпредседница је рекла да, као земља средњег нивоа дохотка, делимо специфичност са великим бројем земаља: низак ниво запослености, али да је Србија, заједно са Босном и Херцеговином, чак на најнижем нивоу када је реч о стопи запослености.

Стога морамо да реформишемо школство, како је рекла Удовички, и да повећамо квалитет и флексибилност система образовања, створимо квалитетан и флексибилан кадар, или у супротном, да појефтинимо радну снагу као у источним земљама, што би свакако довело до осиромашења нашег кадра.

„Морамо дати прилику свима да раде, али истовремено и дa смањимо губитак креативних људи и то инвестирањем у образовање, рекла је Удовички и закључила да је потребно да деца мисле и проналазе одговоре на питања која још нису постављена, а не да постојеће одговоре уче напамет.



Skip to content