ДОБРИ ОДНОСИ СРБИЈЕ И АУСТРИЈЕ

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је са народним послаником у парламенту Републике Аустрије, српског порекла, Кристијаном Ковачевићем о напретку Србије у унапређењу рада администрације, у положају мањина и свеукупним билатералним односима две земље.

Саговорници су се сложили да је велики помак остварен од некадашње управе која је била кочничар промена, до данашње која постаје прави сервис грађана и привреде. Министар је истакао да је реформа донела кључну промену у перцепцији службеника према раду, тачније да је грађанин на првом месту, као и да олакшавање свакодневнице грађана заправо доноси и једноставнији рад за управу. „Сви службеници су се плашили дигитализације, а заправо управа на тај начин смањује и време потребно за рад на једном предмету и лакше и брже се савладава посао“, рекао је он.

На тему положаја мањина, министар Ружић је истакао да је велики посао завршен у протеклој години када је реч о унапређењу могућности за остваривање њихових права у Србији, али и да му је драго да се велика пажња посвећује Србима у Аустрији.

Важно је напоменути да ће наша дипломатско-конзуларна представништва од 1. јануара моћи да раде у Регистру матичних књига, дакле електронској бази, и лакше извршавати услуге који наши грађани у иностранству траже. До сад се, како каже Ружић, чекало дуже време да наша дијаспора добије извод и тако реши даље неке своје послове.

Ковачевић и Ружић су посебно нагласили добре односе две земље, који се огледају у различитим областима сарадње.



Skip to content