ДИГИТАЛИЗАЦИЈА КАО ПУТ КА САВРЕМЕНОМ НАЧИНУ ЖИВОТА

На министарском састанку чланова Регионалне школе за јавну администрацију (RESPA) који се одржао у Скопљу, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић говорио је о предности увођења дигитализације у рад јавне администрације.

Овом приликом министар је истакао да цени допринос RESPA регионалној сарадњи и јачању капацитета земаља чланица на пољу развоја јавне управе и ЕУ интеграција. „Дигитализација је процес који ће значајно допринети унапређењу квалитета рада јавне управе и јавне аминистрације. У претходним годинама смо направили прве велике кораке усвајањем нових закона којима смо обезбедили бољу и ефикаснију реализацију права сваког појединца“, истакао је Ружић у свом обраћању.

Он је нагласио да су резлтати већ видљиви јер су само преко система еЗуп службеници између себе више од 5 милиона пута разменили податке, а да их нису тражили од грађана, док је више од 90 одсто родитеља одлучило да за упис новорођенчади у матичне књиге користи еСервис „Бебо, добродошла на свет“. „160.000 новорођенчади уписано у матичне књиге путем електронског сервиса, 17 локалних самоуправа користи електронски сервис за упис деце у вртиће, а више од 60 милиона рецепта издато је електронски, чиме медицинске установе штеде  око 2 милиона евра годишње“, рекао је Ружић.

Ружић је нагласио да овакве промене носе са собом и одређене препреке, једна од њих и највећа је свакако изазов приближити ове промене сваком грађанину и појединцу да их схвате као предност.

На крају свог обраћања министар је искористио прилику да се захвали организаторима на подршци у имплементацији савремених решења у рад јавне администрације и исказао жељу да једног дана и Београд можда буде домаћин оваквом једном састанку.



Skip to content