Удовички: Најтежи посао нам тек предстоји

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички на Округлом столу „Систем за подршку планирању и одлучивању о јавним политикама“ је изјавила да је пре годину дана тема планирања јавних политика и оснивања Секретаријата за јавне политике била главна тема за коју се лично борила.

 

На Округлом столу су представљене су радне верзије Нацрта закона о планском систему, Предлога уредбе о методологији за управљање јавним политикама, Предлога уредбе о методологији за израду средњерочних планова органа државне управе и Стратешких праваца развоја званичне статистике и Нацрта закона о званичној статистици.

„Пред нама је најтежи посао“, рекла је Удовички акцентујући сложеност примене овог пакета закона и аката који треба да унапреде систем планирања.

„За планирање је потребно променити и схватања“, рекла је Удовички и додала да се до сада углавном дословно и писало и тумачило и уместо да су те речи биле усмеравајуће, оне су биле само ограничавајуће. Удовички је истакла да морамо да схватимо да приступање ЕУ и преговарачка поглавља нису замена за јавне политике, већ су то визија, опредељење и вредносни систем.

Према речима Удовички, у том циљу најважније је да будемо способни да идентификујемо приоритете.



Skip to content