Применом Закона о платама и бољом организацијом рада до додатних уштеда

„Сектор опште државе мора сада да изнесе оне реформе за које дуго нисмо били спремни, а оне су неопходне ако желимо повећање привредног раста“, истакла је потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички на промоцији новог часописа „Квартални монитор“ у организацији Фондације за развој економске науке (ФРЕН).

Удовички је, која је и оснивач и иницијатор првог часописа „Квартални монитор“, нагласила је да је најхитнији задатак пред нама допринос фискалној консолидацији и у том смислу се највише фокусира рад на зарадама. „Морамо да водимо рачуна да управа мора да испоручи одређен ниво услуга који се очекује, а који одговара и европском стандарду“.

 

Кључни проблем нефункционалности управе лежи у структури запослених и трошкова, рекла је Удовички и додала је да држава по броју запослених одговара нашим очекивањима, али низак ниво БДП не може то да издржи, па тако имамо и низак капацитет јавне управе.

Говорећи о потреби државе да штеди, потпредседница је рекла да ће се поред смањења броја запослених, наћи уштеде и у зарадама. „Без да се дира у плате за задати посао, могуће је кроз бољу организацију рада и примену Закона о платама да се пронађу додатне уштеде“, рекла је она.

Павле Петровић, председник Фискалног савета, рекао је да је добро да су идентификовани вишкови међу запосленима у јавној управи, али да би ова мера дала резултате за следећу годину, мора цела Влада да стане иза тога.



Skip to content