Унапређење организације управних округа

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички отворила је састанак са начелницима управних округа Србије, који је данас организован у Палати „Србија“. Сврха овог скупа је да се размене искуства и мишљења која су изведена из активности министарства и управних округа, као и унапређење међусобне комуникације и сарадње.

Удовички је поздравила учеснике скупа и похвалила их за проактивно деловање и спремност да извоје време за овакву врсту састанка који треба да послужи као модел за будуће сличне активности.

Сви начелници једногласно су изразили задовољство што је по први пут ресорни министар организовао састанак у овом саставу и како не памте да је икада организовано нешто слично. Сложили су се и да је овај састанак представља прави пут ка успостављању још боље комуникације републичких и локалних власти.

Говорећи о томе како се перцепира Министарство на чијем је челу, министарка га је упоредила са оперативним системом на рачунару, а друге ресоре у Влади као апликације и додала да „рад оперативног система није увек видљив, али без њега ни апликације неће функционисати како треба.“ Она је додала да је најлакше донети одређени пропис, али да прави изазов представља његово спровођење.

„Мора да постоји одговарајућа подела надлежности и фукционална координација активности између локалног и републичког нивоа, а основ наше добре будуће сарадње је дијалог“, рекла је Удовички.

Начелник Зајечарског управог округа Владан Пауновић је поновио да је ово први састанак организован на овом нивоу, између ресорног министарства и начелника управних округа. Пауновић је додао да ова активност представља позитиван сигнал за унапређење међусобне сарадње и комуникације, а све у циљу добробити грађана Србије.



Skip to content