Удовички у посети Борском управном округу

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори, где разговара са начелником округа и представницима јединица локалних самоуправа овог округа (Бор, Мајданпек, Неготин и Кладово). Oво је осми округ по реду у оквиру „каравана“, које је започело Министарство државне управе и локалне самоуправе у протекла два месеца.

Министарки су представници општина овог округа указали на последице септембарских поплава, од којих су неке већ претрпеле таласе мајских поплава и још се нису у потпуности опоравиле од последица тадашњих наноса воде. Председник општине Неготин Јован Миловановић је нагласио да су мајске поплаве више угрозиле грађане ове општине, него што се то десило сада у последњих десетак дана. Овог пута нема срушених објеката, велики број домаћинстава је поплављено, а велику штету претрпели су и атарски путеви. „Општини Неготин је неопходна стручна помоћ за санацију клизишта“, нагласио је Миловановић. Општина Кладово, и то посебно насеља Текија и Грабовица претрпеле су, можда, највеће штете, која су великим делом под водом, где се, уз несебичну помоћ припадника Војске Србије, ужурбано ради на испумпавању воде и рашчишћавању наноса.

 

Удовички је нагласила да је Влада, пре два дана, усвојила закључак којом се проширује мандат Канцеларије за обнову и помоћ поплављених подручја на општине источне Србије које се сада боре да обнове и санирају последице поплава и омогуће брз повратак свакодневном животу и нормализацији живота. „Средства на рачуну Владе има довољно“, рекла је Удовички и додала „сада је најбитније да се процене ураде што пре и тражите помоћ у виду стручњака како би се тај процес обавио брзо и на најбољи начин“. Удовички је апеловала на све који су у могућности да помогну грађанима источне Србије, како финансијски, тако и у прикупљању основних животних намирница, али је потребна помоћ и у људству и у механизацији ради рашчишћавања терена“.

Потпредседница је истакла наду да ће се овог пута све одвијати брже него што је то рађено након мајских поплава, посебно што је обим штете и број угрожених домаћинстава мањи у односу на штете начињене у мајским поплавама.

Председник општине Бор Живорад Петровић, једине општине која није угрожена септембарским поплавама, позвао је министарку државне управе и локалне самоуправе да посети Бор како би могли да поразговарају о проблемима са којима се суочава ова општина.



Skip to content