Државни секретар Глигорин обишао ромско насеље Враново код Смедерева

Државни секретар Министарства Стеван Глигорин посетио је данас Смедерево, где је разговарао са градоначелником Јованом Бечем и члановима мобилног тима за теренско пријављивање ромског становништва за имунизацију против Ковид 19.

Државни секретар Глигорин, градоначелник Беч, као и чланови мобилног тима разговарали су о степену информисаности ромске популације о вирусу Ковид 19, заинтересованости за имунизацију, току пријављивања за вакцинацију, али и о положају Рома и ангажованости градске администрације на решавању проблема са којима се ромска популација суочава.

Глигорин је поручио да Министарство настоји да сви грађани Србије, посебно угрожене групе становништва, имају исти приступ информацијама и једнаку доступност пријављивању за вакцинацију против Ковид 19. Министарство је апеловало на све јединице локалне самоуправе у Србији у којима има подстандардних насеља у којима живе Роми, да у сарадњи са ромским координаторима и медијаторима поставе штандове у насељима, информишу и зантересоване пријаве преко Портала е-Управе за имунизацију.

„Важно је да се са људима на терену разговара, јер су забринути и немају довољно информација о вакцинама, али ни о начину пријављивања преко Портала е-Управе. Из тога је призашао сет препорука локалним самоуправама који подразумева успостављање штандова у ромским насељима где се Роми могу информисати, али и пријавити за вакцинацију. Ромски лекари и медицински радници подржали су ову иницијативу, а њихово активније укључивање помоћи ће у превазилажењу страха који постоји и улити додатно поверење у процес имунизације“, поручио је Глигорин.

У разговору је констатовано да је у ромској популацији у Смедереву присутан страх од вакцинације, као и да град интензивно ради на подизању нивоа информисаности о значају имунизације у овој популацији. Град Смедерево поред отварања пунктова за вакцинацију, отворио је и пунктове на којима се пружа подршка и помоћ при пријављивању за имунизацију при месним канцеларијама. Уједно реализује се и посебан акциони план за побољшање положаја Рома, за шта је ове године издвојено три милиона динара, пре свега за подршку и јачање капацитета за њихово запошљавање.

Након разговора и упознавања са досадашњим током исказивања заинтересованости и пријаве Рома за вакцинацију, као и њиховог информисања о заначају имунизације против Ковид 19, државни секретар Глигорин обишао је Враново, једно од три ромска насеља у Смедереву, у коме живи преко 50 породица, где је разговарао са локалним становништвом о имунизацији, али и о другим изазовима са којима се ромска популација у овом граду суочава.

Фото галерија



Skip to content