Министарка Жарић Ковачевић најавила да кампања „Држава на дугме“ стартује еПисарницом, новом услугом на Порталу еУправа

Гостујући на Јутарњем програму РТС-а министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић говорила је данас о убрзаном развоју јавне управе и наставку дигитализације, која ће бити, како је рекла, у фокусу у овом мандату.

Она је истакла да је држава посвећено радила на успостављању модерног канцеларијског пословања, и да је државним, покрајинским и органима локалне самоуправе на располагању централизовано софтверско решење које је развила Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, а које омогућава савремено електронско канцеларијско пословање и рад без папира. Како је казала министарка Жарић Ковачевић, овом иновацијом јавна управа је добила дигитални пут преко којег може да прима и размењује документа у електронском облику, потписује их, печатира и доставља странкама у електронске сандучиће.

Осим што је говорила о томе како систем функционише у пракси и основним предусловима који су морали да буду спроведени како би овај механизам заживео, она је најавила да ће на Порталу еУправа ускоро бити доступна нова електронска услуга еПисарница која ће олакшати живот грађанима и омогућити да „држава буде доступна грађанима и привреди на дугме“.

„Држава мора бити грађанима на дугме, доступна 24 сата дневно, 7 дана недељно и 365 дана у години како би били сигурни у државни систем. Што се тиче грађана, они ће моћи на једном електронском шалтеру да заврше поступак са државом. Нема више папирологије, нема више оне чувене реченице „фали ти један папир“, нема више чекања у редовима. Тако да је то много важно и због односа између државних органа и грађана, јер заправо држава је ту да би била сервис грађана и да би они заједно са привредним субјектима могли да задовоље своје потребе на најбржи и најквалитетнији могући начин“, закључила је министарка.

Фото галерија – Print Screen RTS1

Видео 1 – извор NALED

 

 

Видео  2 – извор NALED



Skip to content