Министарство демантује наводе ЦРТА да није урађена комплетна ревизија бирачког списка у складу са законом  

Поводом информација које је изнела невладина организација ЦРТА на јучерашњој конференцији за медије на којој је наведено да су покушали да провере колико је механизам политичког договора који се односи на допуне Закона о јединственом бирачком списку спроведен и да Министарство државне управе и локалне самоуправе није спровело ревизију бирачког списка на основу допуне поменутог закона, Министарство изричито одбацује ове наводе као неистините.

Министарство за државну управу и локалну самоуправу истиче да су сви чланови Радне групе за унапређење изборног процеса који су изразили жељу да изврше увид у Јединствени бирачки списак како би проверили спровођење члана 2. Закона о допунама Закона о Јединственом бирачком списку имали прилику у периоду од три дана у унапред заказаним терминима да се увере у исправност извршеног посла.

Наиме чланови и заменици чланова Радне групе могли су лично да провере да ли је лице које је предмет провере враћено на претходно пребивалиште које је имало 3. јула 2023. године, како је прописано недавним законским решењем.

Подсећамо јавност да допуна Закона о јединственом бирачком списку утврђује промену пребивалишта уписаног бирача као основ за примену члана 2. овог закона, тако да  бирач који је уписан у бирачки списак, а који је након 3. јула 2023. године пријавио пребивалиште у јединици локалне самоуправе, односно у градској општини у којој су за 2. јун 2024. године расписани локални избори, буде уписан у бирачки спписак према месту пребивалишта које је имао на дан 3. јула 2023. године.

За сва лица која су се налазила у извештају Министарства унутрашњих послова, урађено је одговарајуће решење на основу којег су те особе у оквиру бирачког списка „враћена“ на њихова претходна пребивалишта.



Skip to content