Жарић Ковачевић са амбасадором УАЕ: Иновације су предуслов изградње новог модела јавне управе

Министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић разговара је данас у Београду са новим амбасадором Уједињених Арапских Емирата у Србији Ахмедом Хатемом Алменхалијем о односима две земље и успостављању сарадње у области иновација у јавној управи.

Жарић Ковачевић упознала је амбасадора Алменхалија са кључним питањима развоја електронске управе у овом мандату, као и темама које су приоритетне за дигитализацију јавног сектора, истакавши значај улагања у нова решења, а представила је и пројекат „Држава на дугме“ најавивши да ће посредством нове услуге која ће ускоро бити доступна на националном Порталу еУправа органи бити на располагању грађанима 24 сата дневно, седам дана у недељи, 365 дана у години. Како је навела министарка, у првој фази покретања ове услуге више од хиљаду поступака грађани ће моћи комплетно да заврше електронским путем, додавши да је циљ јавне управе Србије да се фокусира на иновације како би држава увек била доступна и увек на услузи грађанима.

Према речима министарке Жарић Ковачевић, дигитализација ће бити у фокусу у њеном мандату што подразумева модернизацију рада и пораст броја и квалитета електронских услуга и сервиса. Она је додала да ће рад министарства бити усмерен и ка свим другим важним димензијама реформе јавне управе.

„Наш циљ је да се јавна управа Србије усредсреди на иновације како би омогућила грађанима и привредним субјектима да у било које време на једноставан и брз начин могу да комуницирају с државом. Будућност јавне управе мора бити заснована на јасној визији онога што се назива „наредна генерација јавне управе“, тако да управа мора да се што више приближи том новом административном моделу, који подразумева такво достигнуће да администрација мора да буде иновативна и спремна на промене, поред тога што је вођена принципима добре управе“, рекла је Жарић Ковачевић.

Током разговора, изражена је обострана жеља за оснаживањем свих видова сарадње између Србије и УАЕ, а амбасадор Алменхали пренео је спремност да уложи личне напоре у циљу јачања партнерства које би подразумевало и област модернизације јавне управе.

Министарка је изразила уверење да ће изложба „Експо 2027“ чији је Београд домаћин учинити да се наше две државе додатно приближе, имајући у виду велико искуство које Дубаји има у домену организације светских сајмова.

Фото галерија – извор МДУЛС



Skip to content