МДУЛС: Проглашене најефикасније матичне службе у Србији и најављена израда новог Закона о Матичном регистру

У оквиру обележавања Дана матичара Републике Србије, министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић доделила је плакете најефикаснијим матичним службама за ову годину, а то су матичне службе градских управа Ниша, Суботице и Краљева.

Честитајући награђеним матичним службама градских управа, министарка државне управе и локалне самоуправе Жарић Коваачевић истакла је да је улога матичара једна од најзначајнијих у јавно-службеничком систему, нарочито са аспекта важности евиденција које се воде о грађанима. Она је додала и то да матичари сведоче о важним тренуцима у животима грађана и да њихова преданост послу, одговорност и професионализам доприносе да сви ови важни моменти буду забележени и запамћени на прави начин.

Жарић Ковачевић је истакла допринос матичара развоју електронске управе подсетивши да су у претходном периоду дигитализацијом матичних књига створени услове за динамичну и ефикасну електронску размену података о грађанима из матичних књига између органа јавне управе. Према њеним речима, дигитализација матичних књига допринела је свеукупној модернизацији јавне управе и квалитету појединачних услуга које су намењене грађанима.

„Много труда и енергије уложено је да све матичне књиге из папирног облика буду преписане у електронски. Завршили сте велики посао и тиме омогућили да данашњи Регистар матичних књига буде важан ресурс за ефикаснији рад целе управе, јер ова службена евиденција представља основ за остваривање широког спектра права грађана из различитих области, почев од здравствене, дечије и социјалне заштите, до школовања, запослења и даље“, казала је министарка Жарић Ковачевић, додајући, да живимо у времену у ком је процес дигитализације убрзан новим алатима, софтверима и иновативним технологијама у свим сферама живота, па тако и у области вођења службених евиденција и регистара.

„Управо зато, али и сагледавајући стање, као и изазове са којима се у пракси сусрећу како грађани тако и матичне службе, било је потребно да размислимо о дигиталном решењу које ће на дужи временски период одговорити не само на тренутне потребе, него и будуће промене и захтеве грађана. Настављамо са реформским активностима и процесима, као и са унапређењем концепта вођења матичних књига. Користим ову прилику да вас обавестим да је Министарство државне управе и локалне самоуправе започело са припремом новог закона у овој области ради даљег унапређења“, навела је Жарић Ковачевић.

У оквиру данашњег догађаја на тему „Матичне књиге у корак са напредним информационим технологијама, из угла представника органа који су спровели процес дигитализације“ говорили су и Михаило Јовановић, саветник председнице Народне скупштине, Марина Дражић, помоћница министарке државне управе и локалне самоуправе у Сектору за регистре и локалну самоуправу, и Небојша Ђурица, начелник Одељења за конзуларне послове Министарства спољних послова.

У име награђених матичних служби, награду су примили Хелмина Пејовић, испред градске управе града Ниша, Драгана Стипић из Одсека за лична стања градске управе Суботица, док је Душица Тијанић, шеф Одсека за општу управу, примила плакету испред градске управе града Краљева.

 

Фото галерија – извор  МДУЛС



Skip to content