Министарка Жарић Ковачевић одржала састанак са начелницима управних округа и најавила да ће обићи сваки округ у Србији

Ради сагледавања стања и разматрања свих отворених питања у вези са функционисањем и радом управних округа у Републици Србији, министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић састала се данас у Палати Србија са начелницима управних округа и представницима стручних служби управних округа.

У уводној речи министарка Жарић Ковачевић је исказала велику спремност да се посвети бољем функционисању и позицији управних округа, а у складу са уставним и законским оквиром, те унапређењу сарадње између управних округа, односно стручних служби управних округа, органа државне управе и јединица локалне самоуправе, истичући да је координација у реализацији мера и активности, као и адекватно укључивање свих кључних актера у спровођење усвојених политика развоја друштва, од пресудног значаја не само за укупни напредак у појединачним областима, него и за ефикаснији и економичнији рад свих надлежних органа, а нарочито за правилан рад управних округа који се као облик организације система државне управе на одређеној територији суочавају са различитим изазовима.

Као најзначајнији механизам за унапређење координације између различитих нивоа и организације власти, Жарић Ковачевић је истакла добру и правовремену комуникацију, а најавила је да ће у наредном периоду обићи сваки управни округ у Србији.

Она је нагласила да су њена врата увек отворена за све врсте договора, разговора и консултација, решавања проблема, а нарочито за заједнички приступ и удружени рад на побољшању позиције управних округа, чија улога је, како је навела, једна од најважнијих за правилан рад централних институција и републичких инспекција.

На састанку је договорено да ће се наставити са праксом да начелници управних округа буду обавештавани о свим посетама и да буду позивани да присуствују састанцима министра државне управе и локалне самоуправе који ће бити у наредном периоду реализовани на локалном нивоу. Жарић Ковачевић је најавила и да ће позвати колеге из Владе, који су задужени за друге ресоре, да и они ову праксу уврсте у агенду посета јединицама локалне самоуправе.

Такође, договорено је и да се састанак начелника управних округа и министарке одржавају чешће, а да ће начелници и стручне службе управних округа добити позив благовремено како би се редовно спроводила ова иницијатива Министарства.

У периоду између одржавања ових састанака, Министарство државне управе и локалне самоуправе остаје отворено за све врсте разговора и договора, рекла је Жарић Ковачевић најавивши да ће о свим закључцима са данашњег састанка и свим изнетим питањима и изазовима обавестити премијера Вучевића и чланове Владе.

Начелници управних округа са своје стране захвалили су се министарки што је сазвала састанак у врло кратком року, практично на почетку мандата. Поред тога што су изнели приоритете, исказали су уверење да ће изазови бити превазиђени у заједничкој сарадњи са ресорним министарством и другим државним органима, те да ће рад управних округа бити видљивији у јавности.

Додатно, ради специфичности неких тема, договорен је и посебан састанак управних округа са подручја аутономне покрајине Косово и Метохија са министром државне управе и локалне самоуправе Жарић Ковачевић.

 

Фото галерија – извор МДУЛС



Skip to content