Министар Жарић Ковачевић поручила да је сарадња општина и градова унутар земље и региона важна за стабилност и развој

Министар државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић присуствовала је данас у општини Гаџин Хан свечаном отварању  новог базена у насељу Доњи Душник, чију изградњу је помогла Европска унија преко пројекта прекограничне сарадње са Републиком Бугарском.

Жарић Ковачевић је поручила да Министарство државне управе и локалне самоуправе подржава сарадњу, пријатељство и узајамност између држава, региона и локалних самоуправа. Навела је да МДУЛС подстиче оснивање и унапређење међуопштинске сарадње између општина и градова у Србији, али је назначила и да је сарадња са регионалним државама, те локалним самоуправама из региона, подједнако важна за заједнички развој, стабилност, мир и будућност.

Она је подсетила да су Ниш и Гаџин Хан, уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе, кроз пројекат „Локална самоуправа за 21. век“, потписали Споразум о међуопштинској сарадњи на основу којег је основана заједничка Канцеларија локалног омбудсмана Ниша и Гаџиног Хана. Нагласила је да је на овај начин сервис локалног омбудсмана ближи грађанима, његове услуге доступне и приступачне, тако да грађани Гаџиног Хана не морају да путују далеко да би затражили заштиту неког права и праног интереса.

Додатно, министар Жарић Ковачевић је подсетила и да је општина Гаџин Хан, током недавно одржаног Свесрпског сабора, са општином Братунац из Републике Српске потписала уговор о сарадњи у области привреде и културе, а да су раније ове две општине потписале Споразум о братимљењу.

„Овакав вид партнерства је од великог је значаја, јер њиме показујемо да морамо чвршће да се умрежимо, и да није важно да се само општине близу Дрине и с обе стране Дрине повезују, него и да удаљене општине, попут Братунца, који се налази у Подрињу у Републици Српској, и Гаџиног Хана, из Нишавског округа, са југа Србије, а које су међусобно удаљене чак 420 км, могу да нађу области од заједничког интереса, односно области које ће убрзати заједнички развој и напредак“, рекла је министар.

Закључила је да су људи у фокусу актуелне политике и да је све што Влада Србије чини и ради усмерено на бољитак, мир у региону и стабилан развој.

Аутор фотографија: Општина Гаџин Хан



Skip to content