Усвојен Акциони план за спровођење Меморандума о сарадњи два министарства

Месец дана од одржавања Свесрпског сабора и потписивања Меморандума о сарадњи између Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије и Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, данас је у Бањалуци на састанку два министра званично усвојен Акциони план за његово спровођење.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Јелена Жарић Ковачевић истакла је да је усвајањем Акционог плана учињен значајан корак и створен важан оквир који ће омогућити спровођење Меморандума.

Она је навела да је у претходном периоду интензивно рађено на дефинисању и усаглашавању приоритетних и конкретних активности које ће се спроводити у наредне две године, у периоду од 2024. до 2025. године.

„Усвајањем Акционог плана операционализујемо потписани Меморандум и настављамо са јачањем и оснаживањем сарадње две институције. Сигурна сам да ћемо успети да га спроведемо у највећој могућој мери и да ћемо тиме остварити још виши ниво партнерских односа, а који ће резултирати бржим развојем и модернизацијом наших управа и то у свим аспектима“, поручила је министар Жарић Ковачевић. Она је додала да ће у реализацију плана бити укључене и партнерске институције Републике Србије, као што су Национална академија за јавну управу и Служба за управљање кадровима.

„Активности ће бити реализоване кроз размену информација, искустава и остварених резултата, али и студијске посете, онлајн радионице и вебинаре. Такође, предвиђено је да се службеницима из Републике Српске омогући приступ ресурсима и похађање обука из приоритетних области, а које реализује Национална академија за јавну управу, централна институција стручног усавршавања јавних службеника у Србији. План предвиђа и успостављање међуопштинске и прекограничне сарадње за слив Дрине у циљу смањења ризика од поплава.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић захвалила се на посети нагласивши да је партнерство две институције присутно дуги низ година.

„Желела бих се захвалити министарки Јелени Жарић Ковачевић што је дошла у посету нашој Републици Српској и Министарству управе и лоаклне самоуправе Републике Српске. Задовољство ми је што смо одржали радни састанак и усвојили Акциони план који произилази из Меморандума о сарадњи који смо потписали у Београду на Свесрпском сабору. Битно је нагласити да сарадња оба Министарства траје дужи низ година те да ово представља наставак сарадње, која ће у наредном периоду бити интензивирана, како би се остварили претходно зацртани заједнички циљеви“, истакла је министар Сенка Јујић.

На састанку два министра у Бањалуци донета је Одлука о формирању радне групе за координацију активности у реализацији Меморандума о сарадњи.

Подсетимо, два министарства су у дану одржавања Свесрпског сабора 8. јуна 2024. године у Београду потписала Меморандум о сарадњи. Овим Меморандумом је предвиђена блиска сарадња две институције у областима: е-управа, међуопштинска сарадња, управљање људским ресурсима, стручно усавршавање и оспособљавање, инспекцијски надзор, јединствено управно место, Централни регистар становништва, матичне књиге и е-услуге из матичних књига, као и ЕУ интеграције, међународна сарадња и пројекти.

Аутор Фото: Тамара Младеновић, МДУЛС



Skip to content