МДУЛС и НАЛЕД: Чвршћа сарадња у циљу локалног економског развоја и дигитализације

Министар државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић разговарала је данас са директором НАЛЕД-а Виолетом Јовановић о будућим правцима и приоритетима удруженог деловања у области реформе јавне управе, пре свега, регулаторне реформе, дигитализације и развоја електронске управе, координације реформе инспекцијског надзора и локалног економског развоја.
Саговорници су констaтовали да постоје кључне додирне тачке и амбиције МДУЛС-а и НАЛЕД-а, те да ће се наставити досадашња успешна сарадња и предан рад на остварењу заједничких циљева и приоритета, али и да ће се успоставити и нови видови партнерства како би се смањило административно оптерећење сектора привреде, локални ниво континуирано и сигурно развијао, даље модернизовала јавна управа и интензивирала друга фаза реформе инспекцијског надзора.
Представници НАЛЕД-а упознали су Жарић Ковачевић са до сада оствареним резултатима и доприносима НАЛЕД-а укупним реформама, а посебно су истакли уверење да ће и наредни капитални задаци бити у највећој мери остварени. Министар је са своје стране изразила спремност да се сви важни пројекти реализују, наводећи да ће се заложи за унапређење и промовисање кључних пројеката, попут локалног индекса развоја електронске управе и сертификације локалних самоуправа са повољним пословним окружењем, те да ће се укључити у реализацију међусекторских питања која захтевају сарадњу са другим органима.
Једна од тема састанка био је и Програм развоја електронске управе са акционим планом за његово спровођење за период од 2023. до 2025. године, те имплементација и регулисање концепта паметних градова како би Србија осигурала позицију регионалног лидера и центра изврсности у овој области.
Поред представника МДУЛС-а, састанку су присуствовали Никола Вучен, члан Управног одбора НАЛЕД-а и председник општине Смедеревска Паланка, Душан Васиљевић, директор Одељења за конкурентност и инвестиције, и Ана Миловановић, менаџерка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у.
Foto MDULS



Skip to content