Министарка Жарић Ковачевић и министар Перински: Размењена кључна искуства у домену локалне самоуправе

Министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић састала се данас са министром за локалну самоуправу Републике Северне Македоније Златком Перинским који борави у дводневној посети Београду.

У отвореном разговору истакнута је обострана опредељеност даљем развоју пријатељских односа и блиске међуинституционалне сарадње два министарства. Саговорници су заједнички констатовали да је билатерална сарадња две земље на високом нивоу, али да постоји простор за напредак у областима од заједничког интереса, пре свега у домену реформе система локалне самоуправе и развоја јединица локалне самоуправе. На састанку су размењена кључна искуства о начину организовања, уређења и функционисања система локалне самоуправе, а представљена су и најважнија законодавна решења у овој области.

Посебна тема састанка били су доминантни изазови са којима се суочавају градови и општине у Републици Србији и Републици Северној Македонији, а било је речи и о системским решењима који се користе у циљу њиховог превазилажења.

Министарка Жарић Ковачевић представила је ресорном колеги Програм за развој система локалне самоуправе у Републици Србији до краја 2025. године, његове опште и посебне циљеве, као и кључне мере за остваривање програмских циљева. Осим што Министартсво редовно издваја новац из буџета за инфраструктурне пројекте на локалу, министарка Жарић Ковачевић је истакла посвећеност Министарства модернизацији рада јединица локалне самоуправе кроз увођење електронске управе и еПисарнице, а нагласила је и важност јачања капацитета запослених службеника.

Министар за локалну самоуправу Перински презентовао је министарки Жарић Ковачевић најзначајније иницијативе и пројекте, а најавио је да ће Влада Републике Северне Македоније да помогне развој општина са директном финансијском помоћи у износу од 250 милиона евра за реализацију инфраструктурних пројеката.

Током разговора наведено је да обе државе подржавају једна другу у процесу евроинтеграција, а посебно је похваљен и оцењен као врло значајан финансијски споразум за Програм прекограничне сарадње, између Србије, Северне Македоније и Европске уније.

Министарка Жарић Ковачевић је истакла заинтересованост да се настави сарадња на европском путу, а исказала је и спремност за размену свих досадашњих искустава која могу бити од узајамне користи на путу реформи и јачања капацитета општина и градова.

Регионална сарадња је један од спољнополитичких приоритета Републике Србије, изјавила је министарка Жарић Ковачевић, и додала да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и потпуна оријентација ка што интензивнијој партнерској сарадњи у свим областима.

Foto: Tamara Mladenović. MDULS



Skip to content