„Међуопштински“ омбудсман као могући вид сарадње локалних самоуправа

Даље унапређење, ширење и промовисање механизма међуопштинске сарадње, као и наставак и интензивирање сарадње између јединица локалне самоуправе у сврху оснивања заједничке канцеларије локалног омбудсмана у Нишавском управном округу, конкретни је резултат радног састанка који је министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић одржала на маргинама тродневне радионице “Међуопштинска сарадња – искуства и изазови”.

Састанку су присуствовали Никола Тарбук, генерални секретар Сталне конференције градова и општина – Савез градова и општина, Катарина Митровски, локални омбудсман Града Ниша, Марина Дражић, в.д директора Националне академије за јавну управу и Јован Кнежевић, в.д. помоћника министра  у Сектору за регистре и локалну самоуправу.

Саговорници су се сложили да је након прве фазе у којој је, уз помоћ Фонда за међуопштинску сарадњу у оквиру пројекта “Локална самоуправа за 21. век” који подржава Влада Швајцарске, основана заједничка канцеларија локалног омбудсмана Ниша и Гаџиног Хана, неопходно у другој фази, односно у наставку сарадње укључити и друге општине из Нишавског округа.

Увођење заједничког омбудсмана као резултат међуопштинске сарадње између Ниша и Гаџиног Хана показало се као добра и инспиративна пракса, те би је требало подићи на виши ниво, и у наредном периоду покушати са оснивањем заједничке канцеларије “међуопштинског омбудсмана” за Нишавски управни округ, а са седиштем у Нишу, закључак је данашњег разговора.

 

Овим решењем услуге локалног омбудсмана постале би још приступачније и ближе грађанима, а његов рад још ефикаснији и економичнији, уз знатну уштеду ресурса и новца.

Подсетимо, на Златибору се одржава тродневна радионица која је у циљу размене знања и научених лекција окупила велики број представника јединица локалне самоуправе, које су у прошлости успоставиле неки вид заједничке сарадње. Радионицу су отвориле министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић и амбасадорка Швајцарске Конфедерације Ан Лугон-Мулан.

Autor foto: Tamara Mladenović 

 

 

 

 

 

 



Skip to content