Жарић Ковачевић разговарала са градоначелником Љубљане

Mинистарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић састала се са градоначелником Љубљане Зораном Јанковићем са којим је разговарала о изазовима управљања модерним градовима данашњице, изградњи концепта одрживих и стабилних градова, као и електронским сервисима и услугама који су на располагању грађанима. На састанку је било речи и о значају отворених података и иновативним технологијама које се користе за урбани развој. Током разговора изражена је обострана посвећеност продубљивању пријатељских регионалних односа и јачању сарадње у областима од заједничког интереса за све грађане из региона.

Жарић Ковачевић је истакла да је одржавање међународне специјализоване изложбе „Експо 2027“, чији је Београд домаћин, прилика да се српска престоница додатно афирмише као лидер у примени савремених иновативних технологија, али и новог дизајна у овом делу Европе, те да ће то донети замајац за развој читавог новог урбанистичког подручја у Београду. Како је казала, осим нове петље и пристаништа на Сави, градиће се и нови градски булевари са пратећом инфраструктуром.

На састанку су размењена драгоцена искуства о законодавном оквиру функционисања јединица локалне самоуправе, организацији и уређењу општина и градова.

Градоначелник Љубљане Јанковић представио је министарки Жарић Ковачевић начин на који словеначка престоница успева да испуњава циљ да буде „зелени, климатски неутрални паметни град“.

Подсетимо, министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић боравила је у дводневној посети Љубљани где је учествовала је на конференцији „Иновативно управљање људским ресурсима за јавну управу будућности: стратешко лидерство, планирање радне снаге и будуће компетенције за одрживи развој јавног сектора“ коју су организовали Регионална школа за јавну управу и Министарство јавне управе Републике Словеније.

Autor Foto: MDULS



Skip to content