Састанак Жарић Ковачевић и Анке Конрад: Јачање административних капацитета кључ успеха реформе

У светлу најављених билатералних преговора и међуминистарког дијалога између Србије и Немачке, министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић разговарала је данас у Београду са амбасадорком СР Немачке Анке Конрад о приоритетима реформе јавне управе и даљим корацима у јачању административних капацитета.

На састанку је истакнута важност улоге реформе јавне управе у предприступним преговорима и укупним евроинтеграцијама, а посебно је било речи о пројектима који се у контексту реформе имплементирају уз финансијску и стручну подршку Немачке. Жарић Ковачевић је похвалила свеукупну досадашњу сарадњу коју Министарство остварује са Савезним министарством за привредну сарадњу и развој и Немачком организацијом за међународну срадњу, ГИЗ, а нарочито спровођење нове етапе пројекта „Подршка реформи јавне управе у Србији у процесу приступања ЕУ“.

Амбасадорка Немачке Анке Конрад истакла је заинтересованост за наставак сарадње у контексту немачке развојне помоћи као знак укупном доприносу напорима који држава Србија предузима у домену комплексне реформе јавне управа. Како је навела, административна реформа свуда у свету, не само у Србији, захтева стално ангажовање због континуираног раста очекивања грађана.

Током разговора, министарка Жарић Ковачевић представила је досадашње резултате реформе наводећи да домаћа администрација постепено прераста у модерну и снажну управу која пружа квалитетне  услуге грађанима и привреди. Констатовала је да реформисање јесте процес који се никад не завршава, али и, додала, да су њени резултати јасно уочљиви у свим сферама, укључујући кључне области реформе: планирање и координација јавних политика, управљање људским ресурсима, пружање услуга, одговорност и транспарентност, управљање јавним финансијама и систем локалне самоуправе.

Саговорници су се сагласили да је потребно у наредном периоду радити на јачању капацитете органа и инспекцијских служби, те да би то могло бити у фокусу, поред ефикасног остваривања права грађана.

На састанку је истакнута опредељеност побољшању услова живота грађана и пуна посвећеност испуњењу преузетих међународних обавеза и реализацији мапе пута за приступање Европској унији.

Жарић Ковачевић је најавила да ће Министарство почетком 2025. године започети израду новог Акционог плана за спровођење Стратегије реформе за наредни период, од 2026. године до 2030. године, те да ће тада бити дефинисани конкретни кораци, мере и активности, како би држава остварила зацртане циљеве.   ­­



Skip to content