Нови Сад: Одржана шеста по реду информативна кампања

У Новом Саду је данас одржана шеста по реду  информативна кампања за представнике ромске заједнице, а у оквиру активности из Споразума о разумевању између Министарства државне управе и локалне самоуправе, Заштитника грађана и УНХЦР-а. Циљ овог догађаја је да се пренесу информације на који начин лица која још увек нису уписана у матичну књигу рођених, немају личну карту или пребивалиште могу да остваре ова права, односно коме могу да се обрате.

Поред представника ромске заједнице догађају су били позвани да присуствују и матичари, полицијски службеници, службеници центра за социјални рад, пружаоци бесплатне правне помоћи и запослени у породилишту који раде  на пријави рођења детета са подручја града Новог Сада, што је омогућило ефикаснију размену потребних информација између службеника и ромске заједнице.

Присутнима су се обратили доц.др Драгана Ћорић, Покрајинска заштитница грађана-омбудсманка, Љиљана Михајловић, директорка Канцеларије за инклузију Рома, као и Ненад Драшковић, в.д. заменика начелника Градске управе за социјалну и дечију заштиту града Новог Сада и Јован Кнежевић, в.д. помоћника министра Сектора за  регистре и локалну самоуправу, испред Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Активностима које Министарство државне управе и локалне самоуправе спроводи са партнерерима и релевантним министарствима довеле су до тога да се случајеви да неко лице није уписано у матичну књигу рођених, односно да су правно невидљиви, данас појављују као изузетак.

 



Skip to content