МДУЛС и РГЗ потписали споразум о сарадњи

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић потписали су данас у Српско-корејском информатичком приступном центру споразума о сарадњи који се односи на уступање просторија овог центра ради обука кадрова који ће радити на успостављању Адресног регистара једног од важнијих регистара који садржи тачне називе улица и кућни бројеви. Наиме, према подацима МУП-а преко 3 милиона грађана нема валидну адресу, односно има пријављено пребивалиште у улицама без одређеног кућног броја.

 Обука за ажирирање Адресног регистра, премијерка Ана Брнабић у обиласку

Недостатак централизованог Адресног регистра са тачним и ажурним подацима отежава рад институција, онемогућава интероперабилност и размену података, што доводи до тога да се, у различитим евиденцијама за исто физичко или правно лице, појаве различите адресе.

Због тога је Влада Србије одлучила да, на националном нивоу, покрене пројекат доделе назива улица и кућних бројева. Републички геодетски завод ће, на основу ортофото снимака, припремити елаборате и означити све улице којима је потребно дати назив, а 30 младих геодета и географа који ће током године израђивати ове студије под менторским радом колега из Завода у простору Српско-Корејског Информатичко-приступног центра.

Након ажурирања података у регистру на целој територији, постојаће јединствен регистар који су сви органи у обавези да користе и који ће се централизовано водити.



Skip to content