Ружић на РЕСПA: Aдминистрације кључне за напредак држава

Mинистар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић говорио је на министарском састанку чланова Регионалне школе за јавну администрацију (РЕСПА) где је истакао значај ове организације за напредак администрација у региону, посебно као услов за улазак у Европску унију.

РЕСПА је за нас не само извор информација, знања, примера добре праксе, већ и мехазнизам за стварање јачег региона, који треба још више да искористимо„, подвукао је Ружић.

Он је рекао да је српска администрација претрпела велике промене у последњих неколико година, посебно у виду упрошћавања и модернизације поступака, како би грађани били задовољнији у контакту са управом, а утрошак новца и времена се смањио.

Говорећи да je потребно наставити рад на јачању капацитета управе, Ружић је рекао да је велики напредак учињен изменама појединих закона који се тичу објективног и транспарентног запошљавања, професионалног развоја, мериторности рада и стручног усавршавања. Ту је посебно споменуо да је Република Србија после деценију и више коначно добила централно место за едукацију и усавршавање свих службеника – било да је реч о републичком или локалном нивоу – Националну академију за јавну управу.

Академија је, по његовим речима, већ остварила значајне контакте са познатим школама за јавну администрацију, попут француске ЕНА и аустријске Федералне школе“, казао је он и додао да очекује да ће се већ следеће године на хиљаде српских службеника додатно едуковати кроз традиционалне методе обука, али и кроз најновије видове обука, попут коучинга.



Skip to content