Споразумом са Мрежом инспектора још ефикасније у реформу инспекција

Mинистар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић председавао је Координационом комисијом за инспекцијски надзор, која је први пут одржана ван свог седишта, на Фрушкој гори. Она је окупила представнике свих инспекција, као и начелнике округа Републике Србије.

На седници потписан је споразум са Мрежом инспектора Србије, који ће унапређеном сарадњом Министарства и Мреже која броји више од 1500 инспектора, допринети афирмацији рада инспектора и унапређењу њиховог рада. Споразум су потписали министар Бранко Ружић и председник Мреже инспектора Драгоман Пауновић.

Ружић је истакао да је на последњој седници Владе утврђен Предлог о изменама и допунама Закона о инспекцијском надзору који ће се наћи ускоро и пред народним посланицима, као и да је реч више о допунама закона, будући да је текст изузетно квалитетан, као и да је донео одличне резултате у односу инспекција и привредника.

„Уводимо нове механизме за рад инспекција, попут прикривене куповине и мешовитог надзора, али главни циљ нам је да обучимо наше инспекторе за новине у раду и да обезбедимо довољан број инспектора и услове за рад“, казао је министар.

17. седница Координационе комсије за инспекцијски надзор

Седница Комисије представља и почетак континуираног рада Републике, Покрајине и јединица локалне самоуправе на координацији инспекцијских служби свих нивоа. У том контексту, министар је истакао и платформу еИнспектор која у првом кораку укључује све републичке, а потом и све покрајинске и локалне инспекције у јединствен информациони систем који ће допринети и бољој координацији и транспарентнијем раду инспектора.

„Желимо да имамо довољан број добро обучених и плаћених инспектора који имају пристојне услове рада, желимо да инспекција буде партнер доброј привреди и да према таквој привреди поступа едукативно и превентивно, док репресивне механизме остављамо за оне који свесно крше закон“, рекао је Ружић.

Како каже, више се успех инспекција не мери по затовреним привредним субјектима, броју надзора и одузете робе, већ мера остваривања јавног интереса кроз инспекцијски надзор. У том циљу, министар је изразио и захвалност међународним организацијама и невладиним удружењима (УСАИД, ЕБРД, НАЛЕД…) на подршци реформи инспекцијског надзора.



Skip to content