Известиоци Комитета за мониторинг ПССЕ у посети Министарству државне управе и локалне самоуправе

Представници државне управе и локалне самоуправе данас су се састали са известиоцима Комитета за мониторинг Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ), са којима су разговарали о предузетим активностима и будућим корацима МДУЛС у смеру реформских процеса, европским интеграцијама, заштити права и слобода националних мањина, као и унапређењу система локалне самоуправе и развоју процеса децентрализације.

Том приликом указанa је великa захвалност на подршци коју ова међународна организација пружа Србији у реформским процесима. Истакнуто је да ће Влада Републике Србије и ово Министарство и убудуће улагати много напора и труда како би се у најбољем светлу наставила добра сарадња Републике Србије са Парламентарном скупштином Савета Европе, што ће Србија свакако показати кроз испуњавање високих међунродних и европских стандарда.

 

Представници МДУЛС су делегацији Комитета за мониторинг ПССЕ предочили да је припремљен Нацрт закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи у циљу унапређења система локалне самоуправе којим је, поред осталог, предвиђена могућност јединица локалне самоуправе да преко својих органа прате процес европских интеграција и развију административне капацитете, у складу са законом и спољном политиком Републике Србије.

Такође, представници Министарства су нагласили да је поштовање и унапређење права и слободе националних мањина од изузетног значаја, како за процес евроинтеграција, тако и за владавину права уопште. На састанку је истакнуто да је Влада Републике Србије у марту 2016. године донела Акциони план за остваривање права националних мањина у оквиру Преговарачког поглавља 23, као и да сада ради на његовој имплементацији.

На састанку је констатовано да је остварен напредак и у реформи јавне управе у Србији у 2016. години и то у областима који се односе на процесе рационализације, оптимизације и реструктуирања државне управе.

Коизвестиоци Комитета за мониторинг ПССЕ Самад Сеиодов и Марија Гузенина, као и шеф Мисије Савета Европе Тим Картрајт и секретар Комитета за мониторинг Силви Афхолдер честитали су МДУЛС на напретку у реформском процесу и позитивном извештају који је објавио Конгрес за локалне и регионалне власти. Такође, они су  похвалили рад и ажурност представника овог Министарства и позвали на даљу сарадњу са известиоцима ове међународне организације.

Осим државних секретара Министарства државне управе и локалне самоуправе Ивана Бошњака и Зорана Касаловића, састанку су присуствовали и помоћници министра Ивана Антић, Ивана Ћирковић и Саша Могић.



Skip to content