Izvestioci Komiteta za monitoring PSSE u poseti Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave

Predstavnici državne uprave i lokalne samouprave danas su se sastali sa izvestiocima Komiteta za monitoring Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), sa kojima su razgovarali o preduzetim aktivnostima i budućim koracima MDULS u smeru reformskih procesa, evropskim integracijama, zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kao i unapređenju sistema lokalne samouprave i razvoju procesa decentralizacije.

Tom prilikom ukazana je velika zahvalnost na podršci koju ova međunarodna organizacija pruža Srbiji u reformskim procesima. Istaknuto je da će Vlada Republike Srbije i ovo Ministarstvo i ubuduće ulagati mnogo napora i truda kako bi se u najboljem svetlu nastavila dobra saradnja Republike Srbije sa Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope, što će Srbija svakako pokazati kroz ispunjavanje visokih međunrodnih i evropskih standarda.

 

Predstavnici MDULS su delegaciji Komiteta za monitoring PSSE predočili da je pripremljen Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi u cilju unapređenja sistema lokalne samouprave kojim je, pored ostalog, predviđena mogućnost jedinica lokalne samouprave da preko svojih organa prate proces evropskih integracija i razviju administrativne kapacitete, u skladu sa zakonom i spoljnom politikom Republike Srbije.

Takođe, predstavnici Ministarstva su naglasili da je poštovanje i unapređenje prava i slobode nacionalnih manjina od izuzetnog značaja, kako za proces evrointegracija, tako i za vladavinu prava uopšte. Na sastanku je istaknuto da je Vlada Republike Srbije u martu 2016. godine donela Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u okviru Pregovaračkog poglavlja 23, kao i da sada radi na njegovoj implementaciji.

Na sastanku je konstatovano da je ostvaren napredak i u reformi javne uprave u Srbiji u 2016. godini i to u oblastima koji se odnose na procese racionalizacije, optimizacije i restruktuiranja državne uprave.

Koizvestioci Komiteta za monitoring PSSE Samad Seiodov i Marija Guzenina, kao i šef Misije Saveta Evrope Tim Kartrajt i sekretar Komiteta za monitoring Silvi Afholder čestitali su MDULS na napretku u reformskom procesu i pozitivnom izveštaju koji je objavio Kongres za lokalne i regionalne vlasti. Takođe, oni su  pohvalili rad i ažurnost predstavnika ovog Ministarstva i pozvali na dalju saradnju sa izvestiocima ove međunarodne organizacije.

Osim državnih sekretara Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivana Bošnjaka i Zorana Kasalovića, sastanku su prisustvovali i pomoćnici ministra Ivana Antić, Ivana Ćirković i Saša Mogić.