еЗУП – Алат за државу по мери грађана и привреде

Београд, 13. јун 2017- Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић данас је посетила Лозницу у циљу утврђивања тока имплементације новог информационог система еЗУП и пуне примене Закона о општем управном поступку у овом граду. Овом приликом она се састала са градоначелником Лознице, Видојем Петровићем и начелницом Градске управе, Милојком Смиљанић.

 

„Градска управа Лозница је прва ушла у информациони систем еЗУП као корисник и пример добре праксе и зато апелујем да се и сви други органи управе што пре и без одлагања прикључе у овај систем, јер постоје сви услови да систем функционише у целој Србији“, нагласила је Брнабић и додала да јавни службеници и институције на нивоу целе државе имају законску обавезу да размењују податке по службеној дужности, што доводи до великих уштеда у времену и новцу, како грађана, тако и државе.

У просторијама Градске управе били су и корисници нових услуга који су на шалтеру за матичара и за друштвене делатности заказали венчање и остварили своја права за неколико минута доносећи на шалтер само личну карту. Они су рекли да су одушевљени једноставношћу и кратким трајањем поступка, као и чињеницом да не морају да доносе документа и да плаћају таксе за њихово издавање. Запослени на шалтеру кажу да је издавање докумената које је трајало од 15 до 20 дана сада могуће завршити за један дан, ако је документација комплетна.

 

У 2016. години само из матичних књига било је издато преко 3,3 милиона извода, а целокупан број докумената из различитих евиденција прелази 6 милиона. Потенцијал уштеде за грађане само за изводе из матичних књига износи преко 3 милиона сати и 245 милиона динара годишње. Укупан потенцијал уштеда у времену процењује се на преко 6 милиона сати на годишњем нивоу.

Министарка Брнабић је овом приликом истакла да се укључивањем свих органа управе у информациони систем еЗУП од грађана више не сме тражити да обављају „послове поштара“ за државу и разносе своја документа од шалтера до шалтера. “Сви органи управе морају податке да размењују по службеној дужности, чиме држава постаје сервис грађана и привреде, а управо реформа државе почива на промени тог односа”, додала је Брнабић и позвала грађане да приликом прикупљања своје документације остваре своје право и не набављају потребна документа уместо службеника.

„Заједнички циљ целог друштва треба да нам буде држава по мери грађана и привреде и зато овај пројекат представља суштинску промену навика у којој је важна сарадња између органа управе и грађана“, нагласила је министарка Брнабић.

Она је додала да се приликом покретања информационог система еЗУП водило рачуна и о заштита података о личности, где за сваки упит службеник мора имати сагласност грађанина, која се изјављује приликом подношења захтева.

„Систем ће сукцесивно почети да користи један по један орган јавне управе, а до краја године би требало да сви органи размену података врше коришћењем овог система“, нагласила је Брнабић и навела да је следећи корак да се у сарадњи са МУП заврши пренос држављанства у електронски облик, који ће ако се споји са електронским матичним књигама омогућити стварање централног регистра становника.

Министарка је истакла да је Лозница по великом броју критеријума једна од најефикаснијих, најбољих и најрационалнијих локалних самоуправа у Србији, која се међу првима пријавила за еЗУП софтвер и завршила обуке.



Skip to content