Бошњак: СДЦ нас учи да радимо и размишљамо као Швајцарци

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак захвалио се Швајцарској корпорацији за развој (СДЦ) што „кроз подршку Србији нас учи да радимо и размишљамо као Швајцарци“.

На представљању стратегије СДЦ за период од 2018. до 2021. године он је оценио ће се новом Швајцарском стратегијом сарадње са Србијом унапредити процес реформе јавне управе.

„Општине ће коначно и боље него до сада располагати и у корист грађана делити ресурсе, знање и капацитете, а децентрализација ће после одлагања због фискалне консолидације добити нови замах“, рекао је он на представљању стратегије у четвртак 19. априла 2018. године.

Како је рекао, Србија је подршком Швајцарске агенције за развој добила могућност да у 45 јединица локалне самоуправе унапреди рад пореске администрације. “На тај начин ћемо се надовезати на процес озакоњења нелегалних објеката и увести их у регистре, а самим тим повећати обухват пореских обвезника, без повећања пореске стопе“, нагласио је Бошњак.

Он је додао да је значајна и подршка Швајцарске у реформи локалне самоуправе кроз унапређење међуопштинске сарадње. Навео је да ће усвајањем Предлога измена и допуна Закона о локалној самоуправи њима бити омогућено да организују заједничке услуге и деле ресурсе.

Такође, Швајцарска има значајан допринос у целокупном унапређењу демократског процеса на локалном нивоу власти у Републици Србији, што се види и кроз заинтересованост СДЦ-а да подржи будуће припреме и усвајање новог Закона о референдуму и народној иницијативи, у циљу унапређења механизама за изјашњавање грађана.

За МДУЛС је посебно важно што СДЦ континуирано подржава реформу јавне управе, пре свега кроз подршку у реализацији активности из Акционог плана Стратегије развоја јавне управе од 2015. до 2017, као и Акционог плана за наредне три године који је у фази усвајања.